^ Vissza Fel

Educație pentru pensionari despre tehnologiile digitale – continuă seria de cursuri din Săcueni începută în iulie

În total douăzeci de pensionari din România și Ungaria au participat la cursul gratuit al cărui scop principal a fost să ajute persoanele în vârstă prin videoclipuri educaționale să navigheze în lumea noastră aflată în dezvoltare rapidă și tot mai digitalizată. Actualul eveniment a fost cea de-a doua etapă a seriei de formare care a început în iulie, cu implicarea a doisprezece pensionari locali și a opt membri ai Asociației Civice a Pensionarilor din Gyula (Ungaria). Tema sa principală, asemănător cursului anterior, a fost utilizarea eficientă și sigură a dispozitivelor digitale, frauda telefonică și online, verificarea informațiilor și știrilor, utilizarea cardului bancar, cumpărăturile și plata online, respectiv alte întrebări practice legate de tehnologiile digitale.

Care este secretul dansului popular în întărirea comunității? – se intenționează creșterea eficienței funcționării organizațiilor civile pe baza exemplului pozitiv

Evaluarea puterii de influențare a activităților culturale și a dansului popular în întărirea și susținerea comunității este scopul propus de proiectul comun al organizațiilor civice din trei țări cu finanțarea Uniunii Europene ce va fi lansat în octombrie. Derularea acestui program a devenit necesară după ce organizațiile și-au dat seama că se confruntă cu probleme similare, adică numărul redus de membri și dificultățile continue de a-și păstra membrii existenți la întâlnirea de parteneriat Lépj át a szomszédba (Mergi la vecin) organizată la Tata (Ungaria) în iunie anul trecut. La evenimentul Fundației Tempus în cadrul discuțiilor comune între reprezentanții Fóti Közszolgáltató Nonprofit Srl. (Ungaria), FLOW-E.R. (Serbia) și a Asociaței Ér Hangja (România) nu au găsit încă o soluție la acest fenomen care afectează organizațiile civice de tineret. Elaborarea proiectului a fost motivată profund de contraexemplul pozitiv menționat de mai mulți: asociațiile culturale care se ocupă de dansul popular. S-a formulat întrebarea: ce fac ei mai bine decât alte organizații civice?

Conștientizarea protecției mediului va fi tema schimbului internațional de tineri de la sfârșitul verii

Douăzeci și patru de tineri și câte un însoțitor din Estonia, România, Serbia şi Ungaria vor fi incluși în programul de mobilitate Erasmus+ Rolul mass-mediei în protecția mediului care va fi organizat de Asociația Ér Hangja în Săcueni între 30 august și 6 septembrie. În timpul întâlnirii de o săptămână participanții vor lua parte la ateliere, traininguri și activități practice al căror scop este să-și dezvolte abilitățile de analiză a conținuturilor media. Vor discuta subiecte precum identificarea informațiilor false, verificarea surselor și înțelegerea impactului știrilor false asupra protecției mediului. Doritorii pot aplica până pe 10 august la următorul link: https://shorturl.at/4esEq, detalii suplimentare pe pagina de Facebook Érhangja International.

Pensionarii sunt ajutați să se orienteze în labirinturile lumii digitale

Cursuri gratuite cu ajutorul filmulețelor educaționale pentru vârstnicii din România și Ungaria

Asociația Ér Hangja a organizat un curs de formare interactiv pentru pensionari români și maghiari la Săcueni în perioada 12-14 iulie. Acest workshop face parte din cursul gratuit denumit Click it until you make it! (Face clic până reușești) și este realizat în cadrul proiectului câștigător Erasmus+. Scopul instruirii este de a ajuta persoanele în vârstă prin videoclipuri educaționale să folosească în mod eficient și în siguranță posibilitățile oferite de dispozitivele digitale. Deasemenea, organizatorii au în vedere transmiterea de noi cunoștințe care vor ajuta persoanele în vârstă să facă față provocărilor tehnologiilor digitale aflate în dezvoltare continua și rapidă.

Elevii atrag atenția asupra importanței protecției mediului și a reciclării prin scurtmetraje și animații

Schimbarea comportamentului localnicilor în privința protecției mediului și a reciclării deșeurilor în special – acesta este scopul inițiativei Asociației Ér Hangja lansată în iunie. Proiectul întitulat Reciclarea este pilonul dezvoltării durabile urmărește să transmită importanța pe termen lung și scurt a responsabilității față de spațiul nostru de viață cu ajutorul unor materiale educaționale digitale ușor de înțeles. Aspectul interesant al acestor materiale educaționale digitale este că patru scurtmetraje vor fi filmate cu implicarea elevilor din clasele IX–XII, iar șase filme animate vor fi realizate cu instrumente LEGO. Pe parcursul proiectului, cinci tineri voluntari locali vor realiza obiectivele prin diverse activități de solidaritate.

Întâlnire a așezărilor frățești în Săcueni

În perioada 8-11 iunie, la Săcueni, va fi organizată din nou o întâlnire a așezărilor frățești, sub coordonarea Asociației Ér Hangja Egyesület. La seria de evenimente numite E-turism în UE vor participa reprezentanți din Edeleny, Héhalmi, Gyermelyi, Algyő, Mucsony (Ungaria), Kamocsa și Kürti (Slovacia), precum și reprezentanți locali.

Unul dintre obiectivele întâlnirii de patru zile este acela de a se putea concentra pe răspunsuri la nevoile și problemele care au apărut în legătură cu turismul din localitățile lor și de a defini direcții strategice comune pentru dezvoltarea e-turismului în localităţi şi coordonarea acestora. Unul dintre beneficiile pozitive pe termen mediu și lung ale sinergiei proiectului este crearea unui site web comun accesibil de către toți partenerii (care acoperă 3 țări), pe care să poată fi actualizate și promovate continuu serviciile turistice digitalizate ale localităților respective.

Sute de elevi sunt implicați în lumea meșteșugurilor populare din Valea Ierului

La Săcueni a fost lansat un proiect în favoarea comunității locale prin promovarea meșteșugurilor populare și artizanatului local

Prin revitalizarea, revigorarea și digitalizarea a opt meșteșuguri populare și al artizanatului local, identitatea culturală a minorităților etnice va fi consolidată în cadrul proiectului realizat cu sprijinul Corpului European de Solidaritate în grija Asociației Ér Hangja Egyesület , în parteneriat cu Liceul Teoretic Petőfi Sándor și Primăria Săcueni timp de un an calendaristic. În implementarea proiectului vor fi implicați minimum patru sute de elevi din școlile locale și minimum o sută de pensionari din comunitatea locală. În același timp, grupul țintă al inițiativei include meșteri populari care își desfășoară activitatea în zona orașului Săcueni sau în microregiunea Valea Ierului. Se vor desfășura următoarele În cadrul proiectului vor fi organizate următoarele activități, în ateliere de creație meșteșugărești precum atelier de salvarea a hârtiei folosind o tehnică tradițională de reciclare; atelierul de țesut covoare prin reutilizarea deșeurilor textile; pregătirea tăiței de casă; olăritul; atelier de realizarea machetelor din lemn; atelier de prelucrarea manuală a lemnului; atelier de croșetat; atelier de împletit a pănușilor de porumb.

“I lived” – schimb de tineri în Letonia

Asociația ”Ér Hangja” caută șase tineri cu vârste între 18-25 de ani pentru programul de schimb de tineri Erasmus+ în Letonia, care are loc între 27. sept – 06 oct.! Scopul proiectului este de a face tinerii mai conștienți nu numai de activitățile și prezența lor în lumea digitală, ci și de modul în care aceasta îi afectează pe ei și pe toți cei din jurul lor, atât negativ, cât și pozitiv.

Oportunitate de voluntariat în Franța!

Vrei să locuiești într-un oraș mic din Franța timp de 11 luni? Ți-ar plăcea să înveți limba franceză? Ai lucra cu alți tineri voluntari? Atunci aceasta oportunitate este pentru tine! Şase tineri motivați sunt așteptați la departamentul Sarthe pentru 11 luni de voluntariat.

Îl arunci sau îl reciclezi?

Elevii de clasa a opta au fost informați despre colectarea selectivă a deșeurilor

Cu ajutorul unui voluntar de la Asociatia Ér Hangja elevii clasei a VIII-a D au avut posibilitatea de a învăţa ce înseamna colectarea selectivă a deșeurilor și importanța reciclării la Liceul Teoretic Petofi Sandor din Săcueni.