^ Vissza Fel

Întâlnire a așezărilor frățești în Săcueni

În perioada 8-11 iunie, la Săcueni, va fi organizată din nou o întâlnire a așezărilor frățești, sub coordonarea Asociației Ér Hangja Egyesület. La seria de evenimente numite E-turism în UE vor participa reprezentanți din Edeleny, Héhalmi, Gyermelyi, Algyő, Mucsony (Ungaria), Kamocsa și Kürti (Slovacia), precum și reprezentanți locali.

Unul dintre obiectivele întâlnirii de patru zile este acela de a se putea concentra pe răspunsuri la nevoile și problemele care au apărut în legătură cu turismul din localitățile lor și de a defini direcții strategice comune pentru dezvoltarea e-turismului în localităţi şi coordonarea acestora. Unul dintre beneficiile pozitive pe termen mediu și lung ale sinergiei proiectului este crearea unui site web comun accesibil de către toți partenerii (care acoperă 3 țări), pe care să poată fi actualizate și promovate continuu serviciile turistice digitalizate ale localităților respective.

Sute de elevi sunt implicați în lumea meșteșugurilor populare din Valea Ierului

La Săcueni a fost lansat un proiect în favoarea comunității locale prin promovarea meșteșugurilor populare și artizanatului local

Prin revitalizarea, revigorarea și digitalizarea a opt meșteșuguri populare și al artizanatului local, identitatea culturală a minorităților etnice va fi consolidată în cadrul proiectului realizat cu sprijinul Corpului European de Solidaritate în grija Asociației Ér Hangja Egyesület , în parteneriat cu Liceul Teoretic Petőfi Sándor și Primăria Săcueni timp de un an calendaristic. În implementarea proiectului vor fi implicați minimum patru sute de elevi din școlile locale și minimum o sută de pensionari din comunitatea locală. În același timp, grupul țintă al inițiativei include meșteri populari care își desfășoară activitatea în zona orașului Săcueni sau în microregiunea Valea Ierului. Se vor desfășura următoarele În cadrul proiectului vor fi organizate următoarele activități, în ateliere de creație meșteșugărești precum atelier de salvarea a hârtiei folosind o tehnică tradițională de reciclare; atelierul de țesut covoare prin reutilizarea deșeurilor textile; pregătirea tăiței de casă; olăritul; atelier de realizarea machetelor din lemn; atelier de prelucrarea manuală a lemnului; atelier de croșetat; atelier de împletit a pănușilor de porumb.

“I lived” – schimb de tineri în Letonia

Asociația ”Ér Hangja” caută șase tineri cu vârste între 18-25 de ani pentru programul de schimb de tineri Erasmus+ în Letonia, care are loc între 27. sept – 06 oct.! Scopul proiectului este de a face tinerii mai conștienți nu numai de activitățile și prezența lor în lumea digitală, ci și de modul în care aceasta îi afectează pe ei și pe toți cei din jurul lor, atât negativ, cât și pozitiv.

Oportunitate de voluntariat în Franța!

Vrei să locuiești într-un oraș mic din Franța timp de 11 luni? Ți-ar plăcea să înveți limba franceză? Ai lucra cu alți tineri voluntari? Atunci aceasta oportunitate este pentru tine! Şase tineri motivați sunt așteptați la departamentul Sarthe pentru 11 luni de voluntariat.

Îl arunci sau îl reciclezi?

Elevii de clasa a opta au fost informați despre colectarea selectivă a deșeurilor

Cu ajutorul unui voluntar de la Asociatia Ér Hangja elevii clasei a VIII-a D au avut posibilitatea de a învăţa ce înseamna colectarea selectivă a deșeurilor și importanța reciclării la Liceul Teoretic Petofi Sandor din Săcueni.

An nou, oportunităţi noi pentru tineret

Ușile internaționale se deschid tinerilor din Valea Ierului care doresc să cunoască ceva nou.

Am publicat  un rezumat al programelor internaționale de tineret din partea Asociației  Ér Hangja  (în ziarul din luna octombrie), după cum am scris acolo, există şi o continuare. Anul trecut tinerii noștri au putut respira  aerul din Norvegia, Lituania, Spania, în timp ce alții au fost curioși de oraşul Săcueni şi ne-au vizitat prin intermediul asociației. Tinerii de-abia ajunşi acasă, anul 2020 batea deja la uşă cu evenimentele internaționale începând din ianuarie.

Valori comune, provocări comune și un viitor european comun

În perioada 14-16 iunie 2019 vom organiza la Săcueni „Reuniunea Așezărilor Fraterne”

Scopul evenimentului este de a reunii comunități din România, Ungaria, Slovacia și Serbia pentru aprofundarea cunoaștințelor despre istoria și funcționarea Uniunii Europene. În cadrul programului, participanții vor discuta problemele actuale ale UE, precum criza refugiaților, Brexitul, euroscepticismul și europhobia, în câutarea răspunsurilor, și soluțiilor. Sub îndrumarea domnului primar al orașului Săcueni, sociologul Csaba Béres, delegațiile vor discuta despre modul în care pot devenii cetățeni activi, motorii ai comunității aparținătoare precum și al comunitatii europene, prin a fii voluntari, prin donații, prin participarea la votare sau conceperea și derularea anumitor petiții. Aceste programe sunt menite de a dezvolta sensibilitatea empatică și solidaritatea participanților.

Program internațional pentru meșteșugurile vechi

În mai pornește cea de a V-a ediție a programului internațional Erasmus+ pentru tineret, organizatorii așteaptă cu drag cei interesați! Data programului este 7-13 mai 2018, localitatea Săcuieni. Organizatorii așteaptă 6 participanți într-e 17-30 de ani, și un leader de grup (șef de echipă) peste 18 ani, cu domiciliu în România. Țările participante în proiect sunt: Grecia, Lituania, Ungaria și bineînțeles țara organizatoare: România.

Schimb de tineri încheiat cu succes

O experiență revelantă și de neuitat: zilele petrecute la Casa de Copii a Fundaţiei Sfântului Francisc din Săcueni

Câte șase tineri din cinci țări: Grecia, Ungaria, Lituania, Portugalia și România au luat parte în schimb de tineri Erasmus Plus, sprijinit de Uniunea Europeană, cu titlul Tineri NEET pentru copii cu situaţii sociale nefavorabile. Asociația Ér hangja  Egyesület din Săcueni a organizat a treia schimb de tineri începând de 2015.

S-a întors acasă și a treia grupă din Albania

Trei tineri ardeleni au reprezentat Asociația Ér hangja Egyesület și România în proiectul Erasmus+ din Albania, organizat de Asociația Women Towards Integration (Femei Spre Integrare). Beck Orsolya, Sala Beáta și Voloncs Levente ne-au trimis următorul narativ  scurt despre experiența lor.