Elevii de clasa a opta au fost informați despre colectarea selectivă a deșeurilor
Cu ajutorul unui voluntar de la Asociatia Ér Hangja elevii clasei a VIII-a D au avut posibilitatea de a învăţa ce înseamna colectarea selectivă a deșeurilor și importanța reciclării la Liceul Teoretic Petofi Sandor din Săcueni.
Ușile internaționale se deschid tinerilor din Valea Ierului care doresc să cunoască ceva nou.
Am publicat un rezumat al programelor internaționale de tineret din partea Asociației Ér Hangja (în ziarul din luna octombrie), după cum am scris acolo, există şi o continuare. Anul trecut tinerii noștri au putut respira aerul din Norvegia, Lituania, Spania, în timp ce alții au fost curioși de oraşul Săcueni şi ne-au vizitat prin intermediul asociației. Tinerii de-abia ajunşi acasă, anul 2020 batea deja la uşă cu evenimentele internaționale începând din ianuarie.
În perioada 14-16 iunie 2019 vom organiza la Săcueni „Reuniunea Așezărilor Fraterne”
Scopul evenimentului este de a reunii comunități din România, Ungaria, Slovacia și Serbia pentru aprofundarea cunoaștințelor despre istoria și funcționarea Uniunii Europene. În cadrul programului, participanții vor discuta problemele actuale ale UE, precum criza refugiaților, Brexitul, euroscepticismul și europhobia, în câutarea răspunsurilor, și soluțiilor. Sub îndrumarea domnului primar al orașului Săcueni, sociologul Csaba Béres, delegațiile vor discuta despre modul în care pot devenii cetățeni activi, motorii ai comunității aparținătoare precum și al comunitatii europene, prin a fii voluntari, prin donații, prin participarea la votare sau conceperea și derularea anumitor petiții. Aceste programe sunt menite de a dezvolta sensibilitatea empatică și solidaritatea participanților.
În mai pornește cea de a V-a ediție a programului internațional Erasmus+ pentru tineret, organizatorii așteaptă cu drag cei interesați! Data programului este 7-13 mai 2018, localitatea Săcuieni. Organizatorii așteaptă 6 participanți într-e 17-30 de ani, și un leader de grup (șef de echipă) peste 18 ani, cu domiciliu în România. Țările participante în proiect sunt: Grecia, Lituania, Ungaria și bineînțeles țara organizatoare: România.
O experiență revelantă și de neuitat: zilele petrecute la Casa de Copii a Fundaţiei Sfântului Francisc din Săcueni
Câte șase tineri din cinci țări: Grecia, Ungaria, Lituania, Portugalia și România au luat parte în schimb de tineri Erasmus Plus, sprijinit de Uniunea Europeană, cu titlul Tineri NEET pentru copii cu situaţii sociale nefavorabile. Asociația Ér hangja Egyesület din Săcueni a organizat a treia schimb de tineri începând de 2015.
Prin intermediul Asociaţiei „Ér Hangja”, cinci tineri de etnie maghiară din România au participat timp de o săptămână la programe interculturale organizate în Albania, în cadrul programelor Erasmus Plus.
Proiectul a fost organizat de Asociația Femei în drum spre integrare (Women Towards Integration), o organizaţie locală albană. Programele s-au început în data de 7 martie, în oraşul litoral Lezhë, situată la 60 de kilometri de la capitala albană. Participanţii au fost cazaţi în hoteluri de patru stele, în condiţii all inclusive. Tineri cu vârsta între 18–25 de ani din Albania, Bulgaria, Grecia, Kososvo, Macedonia, Italia şi România au participat la diferite activităţi interculturale.
Proiectul Erasmus+ în care Asociaţia Erhangja participă ca partener a ajuns la a treia, ultima etapă. În primele două etape 6 tineri de la Săcueni au vizitat două oraşe litorale din Albania şi au petrecut o săptămână într-o atmosferă internaţională, cu mese şi cazare gratuită.
Din cauza asta Asociaţia Erhangja caută şi de data asta tineri de vârstă între 18-25 de ani care ar vrea să petreacă o săptămână în Albania, în Dürres, între 22-28 aprilie, 2017.
Asociaţia „Ér hangja” a câştigat un proiect EU în tema ajutorării copiilor cu situaţie socială nefavorabilă. În luna aprilie 2017 un grup de tineri din România, Ungaria, Grecia, Lituania şi Portugalia va vizita oraşul Săcueni în cadrul unui proiect câştigător de schimb de tineri Erasmus+. Obiectivul principal al acestui proiect este implicarea socio-economico-educativă a tinerilor participanţi, care va fi abordată din două perspective: mânuirea problemelor şi strategii de prevenţie.