^ Vissza Fel

O zi liberă în Oradea

Spre deosebire de alte zile în care facem activități și lucrări de voluntariat, această zi a fost una specială, am vizitat  orașul numit Oradea și am petrecut o mare parte din zi acolo. A fost o oportunitate excelentă pentru participanți să se odihnească și să iasă din orașul în care am petrecut toată săptămâna până acum.

Am facut o ora cu autobuzul si in final am ajuns la destinatie. Datorită unuia dintre participant, care a fost localnic, am putut explora orașul fără griji. Mai întâi ne-am dus la cel mai apropiat loc turistic care a fost Cetatea Oradea, a fost doar o plimbare rapidă în jurul acesteia, dar s-a simțit fascinant (sau poate nu XD) și istoric.

După aceea ne-am dus în centrul orașului, unde ne-am oprit să cumpăram suveniruri, unele amuzante sau drăguțe sau doar o simplă poză sau magnet. Următorul loc a fost o librărie (pentru că, desigur, există o mulțime de cititori inraiti în grup) și de aici s-a separat grupul, care a fost o modalitate bună pentru toată lumea de a câștiga experiență, de a răspândi pliantele noastre despre voluntariat în oraș. Din păcate, aceasta înseamnă și că nu putem spune exact cum s-au simtit toți ceilalți. De exemplu, un grup a mers la Aqua Park pentru a se bucura de ziua libera, au alunecat  în jos pe tobogane si au sarit in apa.

Planificați, jucați, pictați!

Azi participanții la proiect au luat parte la două tipuri de lucrări de voluntariat: interacțiunea cu copiii de școală și voluntariatul în instituțiile publice, ceea ce însemna să aibă grijă de muzeu, să ajute bibliotecarii să predea pliante și să picteze pereți publici.

Voluntarii au fost împărțiți în patru grupuri și a trebuit să se pregătească pentru o activitate cu copiii școlii. Scopul principal al acestor activități a fost de a le face distractive și în același timp educative. Fiecare grup a făcut diferite tipuri de activități despre voluntariat cu scopul de a-i face pe elevi sa inteleaga acest concept. Rezultatele au fost pozitive – adolescenții s-au bucurat de programele pregătite, de voluntari și s-au distrat. Dupa terminarea activitatii comune cu elevii, voluntarii s-au adunat sa dezbata cum li s-a parut activitatea de la scoala si ce ar putea imbunatatii pe viitor.

Apoi, pentru voluntariatul instituțiilor publice, participanții s-au împărțit în trei grupuri: un grup a avut grijă de curățenia muzeului, altul a ajutat în bibliotecă și al treilea grup a planificat decorarea unor pereti din apropierea muzeului.

O zi colorată!

După micul dejun am avut la dispozitie doar câteva minute sa ne adunam fortele pentru a putea „picta” întregul oraș. După câteva minute de informare, ne-am început călătoria spre punctele din orasul Sacueni, care trebuiau reamenajate. Am format trei grupuri și am vopsit  un pod, bănci și câteva garduri.

Ce zi de marți

Fapt interesant – dimineața a început cu un masaj pentru toată lumea. Am descoperit, ce cred participanții proiectului despre voluntariat. Prin intermediul platformei www.menti.com, s-au scris câteva cuvinte despre voluntariat, precum îngrijire, fericire, umanitate și aventură.

Participanții la proiect au mers  în orașul Sacueni și au pregatit interviuri cu localnicii. Potrivit localnicilor, voluntariatul nu este atât de răspândit în România și cred că ar trebui înființate mai multe organizații de voluntariat.

Ziua 2, Voluntari ‘’ucigasi’’

‘’Ce moarte!’’ Pe lângă faptul că toată lumea joacă „Jocul ucigașului” și încearcăm sa ne „ucidem” reciproc cu obiecte aleatorii, am vorbit și despre voluntariatul din țara noastră. Fiecare țară și-a prezentat propria situație, discutând felul mișcărilor voluntare și problemele voluntariatului.

Ulterior, s-au format grupuri pentru a înțelege metoda de analiză SWOT (Puncte tari, slăbiciuni, oportunități, amenințări). Toată lumea a făcut o treabă bună pentru a cunoaște semnificația acestor patru termeni în voluntariat, nu doar prin conversație, dar si prin joc. Jocul de rol a fost amuzant, dar am imvatat si să gândim critic.

Ziua 1 Inceputul unei aventuri minunate!

Când viața îți oferă lămâi, fă limonadă; Echipa noastră a avut oportunitatea minunată de a scrie articolul despre prima zi a proiectului, așa că am strans cureaua, să intocmim un articol distractiv (să sperăm). Chiar dacă ne-am întâlnit cu o seara in urma, povara jocurilor oficiale și a jocurilor de nume au ramas pe duminică. Mulți tineri din străinătate au fost pusi împreună într-un proiect Erasmus + pentru a-și lega  prietenii.

Prima provocare cu care ne-am confruntat a fost, să formăm o echipă cu participanti din fiecare țară, astfel încât acest articol să poată fi citit,sa fie distractiv  și sa se poata digera mental. În timpul întâlnirii cu coechipierii mei, mi-am dat seama că trebuie să muncesc din greu pentru a nu dezamăgi  țara din care provin, pentru că echipa din care faceam parte era plină de oameni artistici, atletici și foarte deștepți.

Program internaţional pt tineri în Septembrie

Asociaţia Erhangja organizează un schimb de tineri în oraşul Săcueni, de data asta pt promotarea activităţilor de voluntariat. Schimbul de tineri de o săptămână are ca titlu „Volunteering for today, volunteering for tomorrow” şi va fi organizat în septembrie 2019 cu participarea a 30 de tineri din Lituania, Letonia, Grecia, România și Ungaria.

Acesta va avea scopul de a cunoaște obiceiurile de voluntariat ale tinerilor din țările participante, a situației voluntariatului în UE, problemele cu care acesta se confruntă (nu este îndeajuns recunoscut). Tinerii vor reflecta și asupra modului în care țările, unitățile administrativ-teritoriale locale și UE ar trebui sprijini acest tip de activitate. Participanții se vor familiariza cu beneficiile voluntariatului asupra vieții lor personale, sociale, și chiar și profesionale. În activitate dorim să includem tineri care se confruntă cu obstacole sociale și economice, care vor conștientiza că această activitate poate servi ca experiență de lucru cu ajutorul căreia pot obține mai ușor un job.