^ Vissza Fel

O gală plină de culoare și dans popular a încheiat seria de evenimente Digitradition

O gală interculturală de cântec și dans popular a fost organizată ca eveniment final al proiectului câștigător numit Digitradition – Digitizarea tradițiilor, a muzicii și a dansurilor populare în Valea Ierului în Săcueni pe 25 iunie.

La evenimentul intercultural, publicul a putut să vadă dansuri populare maghiare, românești, germane și slovace, precum și să audă cântece populare. Pe partea slovacă, spectacolul a fost dat de Grupa folclorică a Cerovinei din Valea Cerului, pe partea română grupului tânăr al Asociației Împreună Pentru Diosig, cântec și dans popular german prin amabilitatea formației de dans Ährenkranz din Petrești, iar pe partea maghiară au asigurat diversitatea după-amiezii grupul de dans popular Zajgó din Săcueni, micuții Zajgó, Grupul de dansuri Csorgó din Cubulcut și ansamblul de cântec popular Búzavirág din Săcueni.

Cântece și dansuri populare șvăbești pe Valea Ierului

În luna iunie, în cadrul proiectului Digitradition – Digitizarea tradițiilor populare, a muzicii populare și a dansului popular în regiunea Văii Ierului, am cunoscut cântece populare șvăbești, dansuri populare și costume tradiționale, datorită lui Noémi Dévai și grupului Ährenkranz din Petrești. Proiectul este susținut de Corpul European de Solidaritate, organizat de Asociația Ér Hangja, în parteneriat cu Liceul Teoretic Petőfi Sándor, Grupul de dansuri populare Zajgó din Săcueni și Primăria Săcueni.

Puteți citi mai multe despre aceasta pe pagina de Facebook Erhangja International, unde puteți găsi fotografii, podcast-uri interesante și videoclipuri.

Locuitorii din Valea Ierului au învățat despre cultura slovacă

Datorită proiectului Digitradition – Digitizarea tradițiilor populare, a muzicii populare și a dansului popular din regiunea Valea Ierului, proiectul câștigător al Asociației Ér Hangja din Săcueni, am putut cunoaște costumele populare, dansurile, cântecele și tradițiile populare ale comunităților slovace care trăiesc în regiune. Iaroslav Zetocha, instructor al Ansamblului folcloric Cerovina din Valea Cerului, ne-a arătat aceste aspecte ale culturii slovace, cântecele lor populare, dansurile și costumele tradiționale în luna mai. Proiectul este susținut de Corpul European de Solidaritate, organizat de Asociația Ér Hangja, în parteneriat cu Liceul Teoretic Petőfi Sándor, Grupul de dansuri populare Zajgó din Săcueni și Primăria Săcueni.

La evenimentul Asociației Ér Hangja au răsunat cântece populare maghiare din județul Bihor

Au fost interpretate cântece populare maghiare – după prezentarea cântecelor populare românești – cântatul femeilor Corului Popular Búzavirág din Săcueni a umplut sala Szent László a Centrului Cultural Ady Endre la sfârșitul lunii aprilie. Evenimentul face parte din seria de programe Digitradition – Digitalizarea tradițiilor populare, a muzicii populare și a dansului popular în Valea Ierului, care a fost lansat în februarie de Asociația Ér Hangja.

Grupul format în mare parte din pensionari a fost fondat în urmă cu douăzeci de ani, grupul se întâlnește în prezent săptămânal sub conducerea profesoarei de muzică Csilla Béres pentru a repeta și a exersa cântece mai vechi și pentru a învăța altele noi. Colecția de cântece populare prezentată pe care Ildikó Bárdosi, un remarcabil artist popular, cântăreț popular și muzician popular, a constat în cântece culese de artistul de muzică populară de pe coasta Târnava din județul Bihor, astfel melodiile au fost autentic caracteristice peisajului.

Notele capturate în înregistrarea audio au devenit disponibile pentru a le asculta toată lumea în contextul unui podcast.

Prezentarea cântecelor populare românești – Proiectul nou al Asociației Ér Hangja a început

La Liceul de Arte din Oradea în mijlocul lunii martie elevii au putut descoperi, observa și afla mai multe despre costume populare, tradiții, dansuri și cântece populare tipice comunității românești.

Acesta a fost primul eveniment în cadrul proiectului câștigător Digitradition – Digitalizarea tradițiilor populare, a muzicii populare și a dansului popular, a Asociației Ér Hangja.