perioada 1 august 2019  – 30 septembrie 

În cadrul proiectului „Valorile Văii Ierului în formă digitală” în perioada 15/07/2019. –30/09/2019, după ce cu muncă de cercetare întemeiată am identificat valorile turistice, culturale ale așezărilor din Valea Ierului. Primele două săptâmâni ale perioadei proiectului au trecut cu mitinguri organizate de responsabila acestei părți a planului, Orsolya Bíró cu persoane care au cunoștințe istorice, turistice, architecturale  adecvate subiectului. Anume, cartografierea atracțiilor naturale, și a celor construite , desemnarea rutei pe care se vor realiza fotografiile menite de a captura aceste valori, peisaje, locuri de popas, clădiri cu valoare istorică. Astfel am identificat aceste valori, și am realizat o bază de date digitale care cuprinde fotografii din 15 sate și orașe, așezări de pe Valea Ierului.

În urma muncii ivestite pe teren și în studioul mass-medie al asociației sau realizat fotografii de o excelentă calitate,folosite pe siturile demne de a fi văzute, și bune de tipărit pentru forma palpabilă a matirialului documentat.

 Astfel am contribuit la prezervarea acestori valori, și implicit a culturii regionale prin intermediul realizării unor albume multilingve de fotografii cu frumusețile naturale și artificiale (ridicate de om) în formă digitală dar și tangibilă, prin editarea unei broșuri multilingve, distribuite întrun cerc larg, facilitând viața turistică a așezărilor Văii Ierului, care sunt demne de vizitat. Munca noastră are și rodul de busolă fiind sursă de informații pentru turiști, sau chiar pentru oameni de știință, interesați în cercetarea acestei zone a Bihorului, servește ca și bibliografie pentru cercetătorii care caută informații vizuale în legătură cu natura, cultura, geografia sau istoria așezărilor Văii Ierului.

Astfel website-ul realizat în urma proiectului este unic și incompensabil în cea ce privește relatarea și distribuirea valorilor din Valea Ierului, capturate și redactate în cadrul proiectului. Albumele online și broșurile palpabile ajută oameni de vârste și interese diverse în orientare pe Valea Ierului, și nu permite scufundarea în adâncimile uitării a atracțiilor, valorilor adunate, redactate și distribuite de Asociația Erhangja.

În ultimele două săptămâni albumele digitale au fost încărcate pe platforma online pregătită de asociație, au fost proiectate pentru imprimarea albumelor palpabile. Au fost distribuite cele 500 de albume multilingve imprimate, mărimea A5, în părțile implicate ale Văii Ierului.