^ Vissza Fel

Un proiect multigenerațional despre meșteșugurile din Valea Ierului a ajuns la final

O miniexpoziție a marcat evenimentul final al proiectului Craftalization – Digitizarea meșteșugurilor din Valea Ierului în luna august. După cum s-a raportat anterior, proiectul, care a durat un an, are ca scop consolidarea identității culturale a minorităților etnice prin revitalizarea, reînvierea și digitalizarea a opt meșteșuguri din Valea Ierului, precum și implicarea tinerilor elevi în activități la domiciliu inițiate și implementate de aceștia în comunitățile lor locale, care conduc în mod natural la schimbări pozitive. Pe lângă aceasta, inițiativa are ca scop și creșterea atractivității turistice a zonei. Copiii implicați în proiect au putut să își încerce îndemânarea în următoarele activități meșteșugărești: fabricarea hârtiei reciclate manual, țesutul covoarelor folosind materiale textile reciclate, fabricarea tăițeilor de casă, olăritul, realizarea de machete din lemn, sculptura în lemn, croșetarea, împletirea păpușoiului de porumb.

Elevii au învățat despre împletirea păpușoiului

Mai mulți elevi din Valea Ierului au făcut cunoștință cu numeroasele utilizări ale păpușoiului de porumb în cursul lunii iulie. Sub îndrumarea lui Bátori Szabolcs, un profesor din Săcueni, 35 de elevi au învățat să confecționeze mici păpuși și împletituri din coji de porumb. Tinerii au avut nevoie de multă răbdare pentru a stăpâni arta împletiturii, dar au făcut o treabă bună și și-au dus cu mândrie creațiile acasă.  Evenimentul, organizat de Asociația Ér Hangja, a făcut parte dintr-un proiect numit „Digitizarea meșteșugurilor din Valea Ierului”, care are ca scop implicarea și familiarizarea elevilor locali cu meșteșugurile tradiționale din regiune. Proiectul, sprijinit de Corpul european de solidaritate și derulat de Asociația Ér Hangja în parteneriat cu Liceul Teoretic Petőfi Sándor și Primăria Săcueni, prezintă elevilor din zonă o serie de meșteșuguri din Valea Ierului.

Croșetatul se bucură de o renaștere, iar meșteșugul străvechi devine din ce în ce mai popular în Valea Ierului

În lunile mai și iunie, 50 de elevi au învățat să croșeteze sub îndrumarea meșterilor locali Ildikó Braun și Zsuzsa Major. Acest vechi meșteșug, care se bucură de o renaștere, s-a dovedit a fi un mare succes în rândul tinerilor. La început, copiii au învățat metode simple de croșetare, au realizat brățări și coliere, iar apoi, pas cu pas, au putut încerca tehnici mai dificile. Unora le-a luat mai puțin timp, iar altora le-a luat mai mult timp pentru a învăța arta croșetatului, dar în final toți tinerii s-au distrat și au putut lua acasă câteva dintre obiectele realizate pentru a le arăta părinților lor. Evenimentul, organizat de Asociația Ér Hangja, a făcut parte din proiectul „Digitizarea meșteșugurilor din Valea Ierului”, care urmărește să implice și să familiarizeze elevii locali cu meșteșugurile tradiționale din regiune.

Vizită la o casă de țară în Valea Ierului

Tradițiile noastre sunt legate de trecut, se împlinesc în prezent, dar sunt și o garanție pentru viitorul nostru. Cu sprijinul Corpului European de Solidaritate (CES), asociația media Ér Hangja sensibilizează publicul cu privire la importanța tradițiilor din Valea Ierului printr-un proiect lansat în august 2022 intitulat „Digitizarea meșteșugurilor din Valea Ierului”. Ca ultimă etapă a proiectului, invităm tinerii și pensionarii la un tur cu autobuzul al patrimoniului construit din Valea Ierului, în cadrul căruia vom vizita muzeele vii ale regiunii noastre, și anume Casa de țară Galoșpetreu, muzeul satului Curtuișeni, Conacul Otomani și Casa de țară Mișca.

Scopul excursiei este de a apropia generațiile mai în vârstă și mai tinere, de a discuta despre trecut și prezent și de a cunoaște împreună patrimoniul construit și tradițiile regiunii noastre.

Tinerii au lucrat cu dălți și ciocane – studenții locali au învățat despre sculptura în lemn

Cei 80 de elevi din Săcueni au învățat despre sculptura în lemn cu ajutorul localnicului Ferencz Szabó, fotograf, maestru sculptor în lemn, care le-a arătat tinerilor trucurile meseriei în atelierul său pe parcursul lunilor Martie și Aprilie. Ferencz Szabó i-a întâmpinat cu o bucată de lemn cu model predesenat pe tinerii curioși pentru ca lucrarea să decurgă fără probleme, aceștia au putut să învețe despre sculptura în lemn, unul dintre meșteșugurile regiunii noastre, prin sculptarea siglei Érhangja International.

Tinerii din Valea Ierului au învățat tainele sculpturii în lemn

Tinerii au făcut cunoștință cu un meșteșug din trecut în luna februarie, când au putut experimenta miracolul sculpturii în lemn cu ajutorul lui Lajos Dormány, un meșter din Săcueni. Sculptura în lemn, asemenea unei construcții LEGO, a fost o priveliște frumoasă a unei ferme cu terasă, a unui hambar, a unei căruțe și a unei fântâni funcționale, evocând un trecut nu atât de îndepărtat. Bineînțeles, copiii au avut, de asemenea, ocazia să încerce cum se construiește o magazie de lemn. Evenimentul, organizat de Asociația Ér Hangja, a făcut parte din proiectul „Digitalizarea meșteșugurilor din Valea Ierului”, care urmărește să implice și să familiarizeze elevii locali cu meșteșugurile tradiționale din regiune. Proiectul, sprijinit de Corpul European de Solidaritate și derulat de Asociația Ér Hangja în parteneriat cu Liceul Teoretic Petőfi Sándor și Primăria Săcueni, îi introduce pe tineri în meșteșugurile din regiunea Valea Ierului.

Argila prinde viață, adică în ce constă olăritul?

În cursul lunii ianuarie, studenții care au vizitat atelierul de ceramică al lui Attila László și László Emese din Castelul Oradea au fost familiarizați cu meșteșugul olăritului în cadrul proiectului numit Digitalizarea meșteșugurilor din Valea Ierului.

Am intrat entuziasmați în micul atelier. Rafturile erau pline de căni, farfurii și adevărate capodopere din ce în ce mai frumoase. Primirea călduroasă a lui Attila László și Emese László ne-a încălzit imediat inimile în dimineața rece de ianuarie. Elevii s-au așezat în jurul unei mese și s-au apucat imediat de treabă. Li s-a dat lut și instrucțiuni de utilizare, iar mâinile tinere au modelat cu pricepere și creativ lutul dintre degete: a fost făcut capacul micului lor bol.

Prepararea pastelor în formă de melci

Proiectul de preparare a pastelor în formă de melci a evocat amintiri celor prezenți despre supă fierbinte, paste galbene ca floarea-soarelui și cuvintele bunicii, la apropierea Crăciunului în muzeul Săcueni. La mijlocul lunii decembrie, copiii și adulții deopotrivă au putut învăța despre fabricarea tăițeilor de supă, care este foarte popular în regiunea noastră și considerat aproape un meșteșug vechi. Lângă masa mare, tinerii și-au înmânat unul altuia locul și uneltele pentru a face aluatul de melci, pentru ca toată lumea să încerce torsul de melci, atât băieți, cât și fete. Cei interesați au putut învăța trucurile de a face aluat de melc de la doamna Edit Balog, care ne-a arătat cu drag toate micile detalii ale procesului de lucru și ne-a spus că a învățat torsul de melci de la bunica și mama ei când era mică.

Cum își făceau străbunicii noștri covoarele?

În a doua jumătate a lunii noiembrie, doamna Irénke Balajti a prezentat cu drag grupului nostru mic de studenți de la Liceul Teoretic Sándor Petőfi din Székelyhíd și voluntarilor proiectului numit Digitalizarea meșteșugurilor din Valea Ierului secretele vechiului meșteșug de țesut covoare.

Tanti Irénke ne aștepta deja autobuzul la poartă. Ne-a întâmpinat echipa în bucătăria ei, unde ne-a oferit ceai cald și pogăcele. Am mâncat cu plăcere delicatesa. Între timp, doamna Irénke ne-a spus: a moștenit războaiele de țesut de la bunica ei și până și bastonul de trestie pentru a ține firul este de la bunica ei.

Elevii au făcut cunoștință cu fabricara hârtiei reciclate

Proiectul numit Digitalizarea meșteșugurilor din Valea Ierului a început.

Tinerii elevi ai Liceului Teoretic Petőfi Sándor din Săcueni au putut afla mai multe despre misterele fabricării hârtiei reciclate manual în octombrie la muzeul local. Elevii școlii pregătitoare din clasele III. și IV. au putut urmări reciclarea deșeurilor de hârtie colectate de colegii lor în septembrie cu noutatea fabricării hârtiei reciclate. La școală, profesorii au trecut la acțiune prin anunțarea unui concurs, încurajând armata studențească entuziasta să adune cât mai multe hârtii curate. Elevii entuziasmați ai echipelor câștigătoare au fost așteptați de voluntarii proiectului, care au ajutat cu bucurie și pentru prima dată, au început să stăpânească această artă a reciclării prin fabricarea hârtiei manual.