Traseul Sacueni- Cadea

Accesarea orasului Sacueni pe bicicleta este la fel de ușor ca explorarea oricărei alte așezări cu drumuri asfaltate. Există 2 rute principale pentru traficul urban. Primul dintre acestea este D19, care conectează trecerea de frontieră comuna cu orasul Létavértes din Ungaria si centrul orasului Sacueni. Venind pe drum drept din Ungaria, veți găsi un atelier mecanic auto, un serviciu de urgență, o stație de tren pentru o călătorie mai rapidă sau o umbră în parcul Millennium al sacueniului. Zona de odihnă este aproape de tot ce ai nevoie: farmacie, cabinet medical, restaurant, magazine alimentare, poliție. Se știe că limbile vorbite în oraș sunt maghiara și româna, daca cineva doreste sa comunice in limba engleza cel mai bine e sa isi incerce norocul cu tinerii din localitate. Dacă există cerere pentru oricare dintre serviciile de mai sus, merită să rămâneți aici mai mult, deoarece există șanse mici de a găsi unități similare în zona rurală din jur. Cu toate acestea, daca cauti un drum pe care poti s ail strabati pe doua roti, merită să vizitezi Palatul Stubenberg care astazi are rol de orfelinat, biserica catolică adiacentă, beciurile de pe strada cunoscuta sub numele de “Drum Sarat”  sau strandul termal local.

Un mic sat aparținând orasului Sacueni, Cadea, aflat la o distanță scurtă de oraș, are și ea câteva atracții turistice. Un alt drum semnificativ al Sacueniului este drumul european E671, care traversează orașul spre Oradea. Prima atractie turistica pe care o putem vedea este conacul contelui Pongrácz care astazi se foloseste drept casa pentru oameni cu dizabilitati psihologice. Puțin mai jos în sat se află  școli profesionale si mai incolo putem observa mormintele familiei contelui pe un varf de deal. Există magazine mai mici de-a lungul benzilor de asfalt ale satului, urmând acestea putem reveni la E 671, unde ne întoarcem spre sud spre Oradea sau spre nord, spre Satu Mare.

Ruta Cadea – Sannicloau de Munte

Dacă căutați un peisaj frumos și o baie bună, veti găsi totul în Sannicolau de Munte! Deși din Sacueni este accesibil orașul pe un drum mai scurt, prin pădure, este un drum asfaltat care face legatura orasuli Cadea cu Sannicolau de munte! Ponind pe drumul E671 dinspre  Cade, urmând autostrada, puteți ajunge la strandul termal din Sannicolau de Munte, unde cazarea și mesele sunt disponibile la prețuri foarte rezonabile. Ajuns la un capăt al satului Cadea, drumul șerpuit strabate câmpuri agricole, care mai întâi urcă și apoi se termină cu o pantă de aproximativ un kilometru.

Satul este format din mai multe străzi, mergand pe strada principala, asfaltata a satului putem gasi magazine si o biserica reformata frumos renovata. De asemenea, puteți solicita ajutor în aceleași locuri dacă aveți nevoie de reparații, îngrijiri medicale sau orice alt tip de ajutor. Parasind drumul principal al satului, puteți ajunge la drumul cu pivnite sau ne putem continua drumul pe doua roti pe potecile pădurii, pe dealuri de unde se vede tot satul.

Traseul Sacueni-Sannicolau de Munte-Saniob

Un mic sat religios, cu străzi îngrijite și accente istorice, ascunse intr-o vale. Acesta este Saniob, numele este legat de dreapta primului rege ungar, Sfântul Ștefan, care a fost ascuns aici de mulți ani. Religiozitatea așezării este evidențiată de prezența a două biserici de religii diferite, in imediata vecinatata una celeilalte, precum și grădinile lor bine îngrijite.

Dar cum ajungem aici? Dacă Sacueni este punctul nostru de plecare, atunci avem un lucru simplu de făcut. De la sensul giratoriu din centrul orașului, urmați drumul național 19B , urcand cu bicicleta pe o panta abrupta până la capătul orașului, unde veți vedea o benzinărie care indica strada pe care trebuie sa o luati ca sa va orientati spre Sannicolau de Munte, trecând prin păduri și teren arabil, intram in sat dupa o curba ascutita la stanga. Cu toate acestea, dacă sunteți curios, ar trebui mai degraba sa o luati pe o poteca pietroasa la dreapta care va conduce la  copacul de o mie de ani, care poate fi recunoscut cu ușurință de pe o placă cu numele acestuia.

Revenind la drumul asfaltat, putem vedea deja unde se afla localitatea Saniob. Primul punct de popas poate fi un loc de joacă pe langa care putem gasi un magazin si un parc memorial. Biserica Reformată și Biserica Catolică merită văzute și ele.

Ruta Létavértes – Sacueni

Létavértes este o așezare maghiară de pe cealaltă parte a frontierei. Cele două orașe mici conectate de o banda de asfalt se află la aproximativ 40-50 minute distanta una fata de cealalta. Și, în timp ce GoogleMaps spune că nu este posibil să mergi cu bicicleta aici, exista o pista pentru biciclisti pe aceasta ruta. Pe partea românească a frontierei, după 8oo de metri, călătorii se pot intoarce la dreapta spre Diosig, tot pe un drum asfaltat. Sfătuim iubitorii de vin să viziteze comuna.

Mergând drept, însă, după 7 km, ajungem la marginea Sacueniului, unde este un pod, lângă semnul cu numele asezarii putem vedea un sant, mai mare, cu putina apa numit Paraul Ier. În urma curbelor, centrul Sacueniulu are toate serviciile necesare care pot oferi o soluție la nevoile călătorului. Merită să petreci mai mult timp aici, deoarece cele mai multe si cele mai bune atractii si servicii se gasesc aici intr-o raza de 15 kilometri.