Elevii de clasa a opta au fost informați despre colectarea selectivă a deșeurilor

Cu ajutorul unui voluntar de la Asociatia Ér Hangja elevii clasei a VIII-a D au avut posibilitatea de a învăţa ce înseamna colectarea selectivă a deșeurilor și importanța reciclării la Liceul Teoretic Petofi Sandor din Săcueni.

Au încercat să completeze timpul disponibil într-un mod cât mai colorat. Elevii au învăţat printr-o prezentare de bază de ce  colectarea selectivă a deșeurilor  este  semnificativă şi esenţială. În plus, elevii au putut viziona un videoclip care a răspuns la opt întrebări ,care ar putea apărea în mintea publicului larg atunci când se gândesc la colectarea selectivă a deșeurilor. De exemplu, „Gunoiul selectiv este într-adevăr amestecat cu restul?” sau „Dacă toată lumea colectează selectiv gunoiul, asta ajută într-adevăr să salvezi planeta?” După ce au discutat despre întrebările menționate în scurtmetraj, elevii s-au putut juca jocul cu ix-ox și moara făcută din obiecte reciclate, însoțite de muzică plină de spirit, până la pauza.

După o scurtă pauză, au revenit la bănci şi s-au împărtit în patru grupuri, în funcție de culorile diferitelor coșuri selective (roșu, verde, galben și albastru). Aceasta a fost urmată de o sesiune de lucru manual, unde trebuiau făcute una sau mai multe lucruri creative din deșeurile de pe catedră. Nu au stabilit care va fi rezultatul final,  s-au putut baza doar pe imaginația lor. Dar componenta principală a muncii fiecărei echipe trebuia să fie tipul de deseuri  care se potriveau  culorii: roșu pentru metal, galben pentru plastic, verde pentru sticlă și albastru pentru hârtie. Timpul dedicat acestuia a fost foarte rodnic, deoarece au fost produse și expuse lucrări unice. Au fost confecționate mai multe suporturi de creioane, lămpi, căluţi și chiar fuste de hârtie.

Elevii de clasa a opta au fost eligibili pentru jocul de închidere. La rândul lor, toată lumea a trebuit să scoată o notiţă care  indica numele deşeului și să decidă în care cos selectiv  trebuie aruncat acesta . Elevii au fost atenți, astfel încât să poată face treaba corect.

Activitatea a fost desfășurată ca parte a unui parteneriat strategic pe termen lung al Asociației Ér Hangja dezvoltat de reprezentanți ai asociațiilor cipriotă, italiană și spaniolă pentru a curăța zonele publice și a promova reciclarea, colectarea selectivă a deșeurilor în vederea activităților sunt și comunități populare  din aceste state. Astfel, aceștia au desfășurat și alte activități în alte momente, într-o formă adaptată condițiilor locale, cu copii de grupuri similare de vârstă.