Seninatate de viață placuta

Drumurile vietii pe valea Ierului – primul volum al Asociatiei Er Hangja.

Pe 15 septembrie, la ora 19:00, a avut loc lansarea cărții “Drumurile vietii pe valea Ierului” in clădirea muzeului local. Aceasta lucrare este prima carte publicata de asociatie.

Mare agitatie si lucrari de fundal au precedat lansarea cărții. Asociatia mass-media Er Hangja a pornit in 2009 cu publicarea unei reviste lunare iar acum a ajuns sa fie o baza a mass-mediei pe Valea Ierului. De-a lungul anilor, multe interviuri si povești de viață au fost publicate pe paginile revistei iar anul trecut s-a născut idea, că ar fi frumos să publicăm toate acestea sub forma unui volum de carte. Visele au fost urmate de lucrări complexe, rezultând acest volum de interviuri publicat in septembrie, care prezintă 32 de căi de viață care sunt strâns legate de orasul Sacueni si localitatile de pe Valea Ierului.

În această vineri, viața culturală a Sacueniului a reînviat, deoarece în această zi au fost lansate doua carti. Prezentarea cărții asociatiei a fost precedată de prezentarea unui basm economic. Încetul cu încetul au început să se adune oamenii, foști invatatori si profesori, artiști, membrii familiilor, cunoscuți și prieteni, pentru care precum ziarul lunar, a fost un pas maret.

Timea Aszalos presedinta asociatiei Er Hangja i-a salutat pe cei sositi și imediat i-a dat cuvântul, vicepresedintelui asociației Române a Jurnaliștilor din Ungaria, Laszlo Szucs. El a vorbit despre centre și periferii, peisajul mirific și rădăcinile acesteia care s-au infipt adânc în sufletele oamenilor care trăiesc aici, eroii de zi cu zi care trăiesc printre noi și care, pe lângă munca lor zilnica, pot oferi ceva mai mult si mai frumos comunității in care trăiesc. Laszlo Szucs considera ca acest volum, este un prim pas extrem de important, care merita sa fie continuat. Există o mulțime de cai de viață exemplare care așteaptă să fie scrise, dar este interesat si de viitor si si-a incheiat discursul cu o întrebare: din generațiile viitoare, cu cine și în ce formă vor fi realizate interviuri similar, în 40-50 de ani? Discursul său a fost urmat de o interpretare de muzică clasică, o melodie de Schubert, The Beautiful Maid Girl, cântată de un elev al Liceul de Artă din Oradea. Toate acestea au fost urmate de Ákos Derzsi, directorul Senatului UDMR, directorul tipografiei Europrint din Oradea, care a relaxat starea de spirit și a înveselit publicul cu câteva povești amuzante. În opinia sa, există o mare nevoie de cărți și există două caracteristici ale cărților bune: dacă o carte este rasfoita de catre un cititor cel putin 20 de secunde, si tipograful se uita peste aceasta cu placere, cartea va avea succes cu siguranta. În cele din urmă, ne-a spus ca cele doua caracteristici sunt prezente la cartea respectiva.

Discursul lui Ákos Derzsi a fost urmat de o prezentare a unei alte piese de muzică clasică, urmată de discursul lui Csaba Béres, primarul orașului Sacueni.

Primarul a subliniat importanța zilelor lucrătoare, fără de care nu am avea parte de vacanțe strălucitoare. Și-a încheiat discursul cu un citat din Sfântul Francisc Assisi: „Mai întâi, faceți ce este necesar, apoi faceți ce este posibil, până când în final vă dați seama că faceți ceea ce este imposibil”.

Discursul a fost închis de Ildikó Pallagi, profesor de pian, iar apoi Tímea Aszalós, coordonatorul asociației Er Hangja și a grupului media a preluat cuvantul. Ea a vorbit despre începuturi, munca grea care de-a lungul anilor a transformat comunitatea în continuă expansiune într-o echipă și volumul care contează foarte mult pentru ea, echipa sa și comunitatea în care trăim. Ea a mulțumit editorilor cărții pentru munca grea și Oliviei Angyal pentru că a făcut cartea mai valoroasă cu frumoasele sale ilustrații.

La finalul discursului ei, ne-am amintit cu un minut de recunoastere de toti cei intervievati care nu mai sunt printre noi, iar ca încheiere, membrii familiei au primit o copie a cartii și o placă comemorativă. Cartea a fost publicată cu sprijinul Fundației Bethlen Gábor și a administrației locale.

Ványa Blanka