Împărtășirea magiei

Pentru toți participanții, sărbătoarea anului, a devenit a IV-a. editie a Sezatorului de advent din Valea Ierului

Mirosul placut de turta dulce, fețele zâmbitoare, ochii copiilor sclipind de bucuria descoperirii, sunete de clopotel, adulti care ghidau si ii invatau pe copii cu rabdare … Nu, acesta nu este Crăciunul, este Sezatoarea de advent, care este strâns asociat cu perioada Adventului de patru ani. Pe 7 decembrie, o atmosfera magica ii astepta pe cei veniti in muzeul orasului Sacueni, ar fi o incercare inutila sa descriem ce s-a intamplat, deoarece magia se întâmplă atunci când faceți parte din ea.

Meserii din trecut

Intrand in aula muzeului  Sfntului Ladislau, impodobit de maini atente, machetele lui Lajos Dormány ,  o ferma cu un pridvor, un hambar, o caruta și o fântână cu roată, reprezentand trecutul nu foarte indepartat, i-a intampinat pe cei ajunsi. Urechile vizitatorilor au fost lovite de sunetul masinii olarului. Un grup mare de copii au asteptat cu interes si curiozitate la rand, ca sa poata dobandi tainele olaritului, de la mesterul  László Attila. Cu îndrumarea sa, mainile umede si stangace ale copiilor, au transformat bucata de lut, in farfurioare. La masa de langa roata olarului, copii au avut posibilitatea de a construi “din noroi” diferite forme, depinzand de imaginatia acestora. La nu mai multi de doi pasi, mainile harnice au lucrat cu ace. Sub supravegherea lui Emese Faragó, o profesoară de grădiniță, copiii au făcut cunoștință cu tehnica impaslirii. Punand lana colorata pe un burete, actiunea a inceput. Acul de pâslă a fost folosit pentru a înțepă țesătura, până când firele minuscule au fost compacte, dând naștere decorațiilor pentru bradul de Crăciun. Camera era plină de mirosul de turtă dulce. Clopotele, stelele și pinii decorați cu semințe, s-au dovedit a fi foarte gustoase, trucurile realizăriilor au fost aduse, și împărtășite de personalul, Colecției Muzeului István Rozsnyai, Emese Kővári și Szabina Jenei. Un al treilea membru al acestei echipe, Alexandra Jenei, i-a aratat copiilor cum sa toarne lumânări, în borcanele frumos pictate.

Moștenirea stramosilor (bunicilor)

Sfarmatul porumbului, s-a dovedit a fi o activitate foarte atractivă. Timp de câteva minute, toată lumea s-a așezat într-un colt, decorat cu baloti de paie, donate de Nagy Attila si familia lui, pentru a incerca sa sfarame porumbul, primit de la bunica Victoriei, ori cu mana ori cu sfarmator. Unii dintre ei, au concurat sa vada, cine este mai rapid. Păpuși și împletituri au fost confecționate din papusoi, sub îndrumarea profesorului Szabolcs Bátori. Ciocanul sculelor de sculptură din lemn, a indicat interesul pentru meseria aleasă de Ferenc Szabó. Au reușit să învețe cum să croseteze, de la Ildiko Braun și Ildiko Major Aniko. Pictorul Csaba Halmágyi, grafician publicitar, pictor de mobilă populară cu miscari precise ale pensulei, a pictat frumoase lalele, porumbei, spice de grau, colorate de copii pe casete de lemn. Cu ajutorul razboiului de tesut, a fost făcut un covor colorat, cu răbdarea lui Irén Balajti și munca copiilor. Tia Székely-Farkas le-a spus copiilor, despre importanța protejării mediului nostrum, în timp ce au pregatit felicitări de Crăciun din hârtie, care a fost reciclata de copii. Covata de lemn nu se vedea de copii care o inconjurau. Evelin Aszalós a adus cărți  pentru copii, din magazinul Take a book online. Ágota Boros, invatatoare care confectioneaza bijuterii din diferite minerale, a facut coliere si bratari, din taitei pictati cu copii. Intr-o alta parte a muzeului copii au invatat cum sa pregateasca, taitei de casa. A fost cine a framantat, intins, altii l-au taiat, l-au tocat, si oricine putea sa se alature acestei activitati. Mulțumim domnului Elek Kaszonyi, și familiei sale pentru sponsorizarea activitatii de producție de taitei, cu ouă proaspete. În acest an, cantitatea mare de taitei pregatita, a fost donate adunarii baptiste din Sacueni.

Voluntariat – oricine te poate ajuta

 Anul acesta, Sezatorul de advent din Valea Ierului a fost asigurata, de proiectul de parteneriat strategic Erasmus Plus al Asociației Er Hangja. La masa asociatiei, cu ajutorul  Viktóriei Vígh și Roland Csorba s-au făcut decoratiuni, din betisoare din lemn. De-a lungul zilei, tinerii voluntari s-au plimbat pe langa mese, oferindu-le oaspeților, cu sârguință  și un zâmbet fermecător, ceai fierbinte în canile asociatiei și nuci  gata curatate. Au fost profesori care au însoțit o grămadă de elevi mici.  Multi copii au venit din Edelény, de la Școala Greco-Catolică Sf. Nicolae. Aceștia au adus  cadouri de Crăciun orfanilor de la Castelul Stubenberg, din Sacueni  și au venit impreuna la sezatoare. În timpul zilei, s-a putut viziona expoziția permanentă a muzeului, scule de pescuit si vanat popular in zona vaii Ierului. Când strigatele vesele ale copiilor s-au atenuat, mesterii au fost asteptati la masa,  o farfurie cu supă calda  a fost servită tuturor. Echipa organizatoare, poate sa  spuna, ca acest eveniment s-a incheiat cu succes si toata munca din spatele realizarii evenimentului a meritat efortul.  Pot spune intradevar ca  pentru noi, a fost  sărbătoarea  anului! Organizată pentru a patra oară de Asociația Er Hangja,  

Sezatorul de advent din Valea Ierului a fost sponsorizată, anul acesta, de Direcția Județeană Socială și Comunitară (DSC) Bihor