^ Vissza Fel

Panoramă socială europeană  
 Erasmus+

Rezultate

S-a încheiat proiectul Asociației Erhangja numit Panoramă socială prin lentila mea pe data de 16 iulie. Finala proiectului a fost indicat de proiectarea filmulețurilor documentare la sala de conferință în centrul de tineret al Bisericii Reformate din Săcueni.

Pe durata proiectului tinerii au invăţat să folosească camcoderul (aparatul de filmat pentru redare), aparatul foto pt video, cunoştinţele dobândite putând fi încercate si pe teren. Sub articol vă puteţi uita la documentarele făcute din filmuleţele, interviurile înregistrate de participanţi.

Invitatie, privire, imbratisare

In ultima zi a proiectului, in orele diminetii, un grup mic de tineri au pornit la drum dupa micul dejun, sa distribuie pliantele si posterele pregatite de ei, pe strazile Sacueniului. Aceasta a fost modalitatea prin care tinerii, au chemat locuitorii orasului sa vizioneze niste filme. Mai apoi a urmat prezentarea. Cele trei filme documentare au fost pregatite in totalitate de catre tineri. Acestia au lucrat impreuna, in grupuri mixte cu participanti din toate cele trei tari, atat la scrierea scenariilor, cat si la filmarea in sine, dar si taierea acestora. Dupa prezentare, tinerii au pornit o mica discutie cu audienta, dezbatand tematica filmuletelor.

In urma programului, participantii la proiect au conversat si au impartit punctele lor de vedere. Tinerilor li s-a alaturat si primarul orasului, care le-a multumit adolescentilor pentru pregatirea documentarelor, si le-a propus ajutorul orasului privind viitorul tinerilor si asociatiilor pe care le reprezinta. A urmat marea imbratisare, mai apoi organizatorii prioiectului au inmanat fiecarui participant cate un Youthpass, adica diploma de participare.

Promovare, postproducție, editare și seară interculturală

Seara culturală slovacă nu numai că ne-a rasfatat stomacul, dar am dobândit noi cunoștințe despre țară și a adăugat cuvinte noi în dicționarul nostru comun. După o noapte plină de dans și arome, a doua zi dimineața, echipele au început cu greu să se  pregateasca  pentru editarea unor filme. După exercițiile de ajustare, echipele de filmare a zilelor precedente au fost reasamblate și etapele următoare au fost clarificate: cine este implicat, ce documentație lipsește în continuare și ce ar trebui să includă promovarea proiecției filmului.

Problemele excluziunii sociale, integrarea romilor, sărăcia și lipsa infrastructurii sunt prezentate în scurtmetrajele echipei. Singura întrebare a fost modul în care echipele individuale de editare pot lucra în paralel, ca fiecare filmulet sa formeze si un întreg. A fost o practică serioasă de colaborare pentru echipele de editare si taiere.

O zi de marti aglomerata cu videoclipuri

Marți dimineața, după ce si-au luat cantitatea suficientă de cafea, participanții s-au adunat în Sala Mare. În timp ce toată lumea repetă melodia maghiara „Paie pe acoperisul casei mele”, pe care echipele au invatat-o in seara culturala maghiară, organizatorii au dedicat dimineața discuțiilor de grup. Au fost formate grupuri pentru a analiza problemele legate de munca nedeclarată, de muncă necalificata și de emigrarea din cauza lipsei unui loc de muncă, alegand cel mai optim colt al clădirii pentru a lua notite. Avantajele și dezavantajele, sugestiile pentru soluții au fost făcute iar grupurile le-au prezentat reciproc.

Cine a spus ca lunea este groaznica ?

Lunea a fost o zi minunată! Participanții s-au trezit la 7 dimineața, ca de obicei, zâmbind. Ziua a început cu un mic dejun delicios și câteva jocuri de inviorare care au încântat cu adevărat pe toată lumea.

În timpul activitatiilor, băieții și fetele au învățat cum să folosească camera de filmat, de la pornire, prin focalizare, până la înregistrare. După-amiaza a fost petrecută în grupuri mici, pe strazile Sacueniului, intervievând localnicii despre situația socială a orașului și a locuitorilor săi. De asemenea, una dintre echipe a vizitat casa copiilor, ceea ce a afectat tinerii foarte profund.

De la prietenia interculturală la interviu

Prima zi s-a încheiat cu o seară interculturală fabuloasa. Nu numai că am putut să savuram alimente și băuturi noi, dar am descoperit ca melodiile religioase sunt similare, indiferent de limbă și religie. A fost înălțător să vedem și să auzim că ne înțelegem fără cuvinte și că puterea muzicii și a credinței ne conecteaza.

A doua dimineață a început cu o mica revigorare. În zona cu iarba de lângă biserica, ne-am ajutat reciproc prin jocuri, ca toti participantii sa fie incarcati de energie si voie buna. După distractie a inceput munca. Grupurile naționale au prezentat situația șomerilor și a tinerilor din România, Slovacia și Ungaria. Am descoperit multe asemănări, ceea ce nu este de mirare, deoarece locuim cu toții aici în Europa Centrală și de Est. Ne confruntăm cu provocări similare și ne vedem situația în același mod.

Am avut o sâmbătă colorată – și acesta este doar începutul

A inceput programul Erasmus + in Sacueni, la centrul de tineret al Bisericii Reformate.

Tinerii localnici au luat micul dejun cu oaspeții slovaci și maghiari. După aceea prin jocuri, a urmat cunoașterea fiecarui participant și totodata am aflat multe informatii despre organizații. După prânzul servit imreuna, am continuat sa ne cunoastem cu ajutorul unor jocuri, această parte a fost punctual culminant al zilei. Socializarea a fost urmata de un tur al orasului, care trebuia făcut pe baza unor sarcini creative, prin exercitii de explorare gasind punctele interesante ale orașului. Aceasta activitate a fost de asemenea folositoare pentru cunoasterea si imprietenirea participantilor.

Panoramă socială europeană prin lentila mea

Asociația Er hangja din Săcueni organizează în perioada de 11-16 iulie 2015. o mobilitate prin implicarea de 24 de tineri șomeri și de etnie romă din România, Slovacia și Ungaria.Prin proiect abordăm probleme locale, europene și globale precum șomajul în rândul tinerilor multiplu dezavantajate, sărăcia și discriminarea față de tinerii romi.
 
De aceea, Asociația Er hangja așteaptă e-mailurile celor care vor să participă în proiect și să învață cu noi. Dacă ați împlinit 18 ani, dar încă nu sunteți 30, trimiteți-ne o scurtă prezentare și o scrisoare de inteție la adresa erhangja1@gmail.com până la 25 iunie, joi, ora 24:00.
 
Toate aceste scopuri și programe în proiect vor fi realizate cu ajutorul și sprijinul Uniunii Europene.Pentru mai multeinformații sunați la numărul 0762-0838-344, Aszalós Tímea organizatoare.