^ Vissza Fel

Erasmus+

Proiectul despre mestesugurile vechi sa incheiat insa mestesugurile trecutului nu au disparut inca.

Al patrulea program Erasmus + al Asociației Erhangja s-a încheiat pe 13 mai în România, unde obiectivul principal al activităților a fost acela de a ajuta tinerii să descopere meșteșugurile vechi și să le transforme într-o posibilă sursă de venit.

Programul Erasmus+ al Uniunii Europene a susținut acest schimb internațional de tineret unde 28 de tineri au participat la un proiect intitulat: “Mestesuguri vechi, resurse noi”. Participanții greci, maghiari, lituanieni și români au cunoscut un nou meșteșug în fiecare zi a săptămânii și au încercat să găsească motivații și oportunități de a transforma aceste meșteșuguri într-o sursă de venit. Au avut prezentări despre meșteșugurile vechi naționale, cum ar fi realizarea de bijuterii din chihlimbar în Lituania, pescuitul de bureți în Grecia sau căruțașul în Ungaria.

O broșură în limba engleză despre meșteșugurile vechi

Tinerii paricipanți ai programului au prezentat broșura de mică întindere pe care au pregătit-o ei împreună despre meșteșugurile vechi ale microregiunii la Săcueni, cu ocazia schimbului de tineri Erasmus+ organizat de Asociația Erhangja.

Topicaprogramului de osăptămâna era reînvierea meseriilor vechi și transformarea lor într-o posibil sursă de venit. Astfel, pe lângă activitățile legate de meserii vechi, antreprenorii potențiali ai viitorului au aruncat o privire și în lumea marketingului în formă practică, prin joc.

Tesutul

Țesutul, este un meșteșug tradițional, care inițial a fost manual, dar în timpul Revoluției industriale a fost  modernizat acest mestesug si s-a inventat mașina de țesut. Primul lucru la care se gandesc majoritatea oamenilor atunci când vorbesc despre țesut este producția de covoare, dar de fapt se pot crea multe lucruri cu această tehnică, cum ar fi haine, genți si altele. Țesutul necesită o cantitate mare de concentrare și răbdare, desigur, dar pregătirea pentru munca durează mai mult timp decât țesutul în sine. În plus, atunci când doriți să faceți un eșantion în producția dvs., trebuie să fiți foarte precisi să calculati care șiruri doriți să le țeseți. Rețineți că țesutul este, de asemenea, o meserie pe care ar trebui să o încercați o dată în viață, deoarece poate fi o adevărată distracție dacă ați învățat deja tehnica.

Tesut de scaune

Tesutul de scaune are o istorie indelungata, oamenii din trecut foloseau aceasta tehnica pentru a-si face mobilier. Cu toate acestea, nu doar scaunele au fost realizate cu țesut, dar și alte tipuri de mobilier. Acest tip de mobila este una  de lungă durată și poate fi folosita chiar și o sută de ani. Este important să știți că oamenii lucrează cu rogoz atunci când vine vorba de țesut, dar trebuie să fiți cu adevărat atenți cu el, deoarece vă poate tăia ușor degetele dacă îl manuiti în mod greșit. În primul rând, trebuie sa umeziti frunzele de rogoz, în al doilea rând trebuie răsucite și dacă aveți deja rama de scaun gata pregătită puteți începe țesutul în sine.

Din păcate, acest meșteșug se stinge, din moment ce între cele două războaie mondiale sute de oameni au folosit tehnica țesutului de scaune, dar astăzi doar câteva persoane mai dețin cunoștințele necesare pentru confectionarea aceasteia.

Împâslire

Împâslirea  aparține, de asemenea, acelor meșteșuguri care sunt practicate de foarte mult timp. Lâna folosită pentru împâslire a jucat un rol important în viața strămoșilor noștri, deoarece a fost una dintre componentele „caselor” lor, așa-numitele iurte. Unul dintre motivele pentru care se folosea aceasta tehnica, a fost aceea ca lâna este rezistentă la apă și are rezistentă la provocările vremii, astfel încât ar putea proteja oamenii intr-un mod perfect. În afară de aceasta, același material a fost folosit pentru hainele ciobanilor. Aceste modalități de utilizare a lânii indică importanța împâslirii, deoarece aceasta este tehnica din zilele noastre, care este practicată mai ales doar ca un hobby. Deoarece unele tehnici de confecție consumă foarte mult timp, veți avea nevoie de multă răbdare dacă doriți să le încercați. Pe de altă parte, dacă îți place să creezi repede lucruri frumoase, caută un ac și lasă magia să înceapă. Cu toate acestea, dacă ai suficientă răbdare, împâslirea poate deveni pasiunea ta reală cu ușurință, deoarece este uimitor modul în care se schimbă lâna în timpul etapelor.

Confectionare de aluat

Istoria pastelor de casă se întoarce departe în trecut, dar este rar ca oamenii să mai producă paste acasă. Din fericire, în Sacueni și în jurul orsului, această tradiție este încă vie. Deși pastele de casă sunt alcătuite din doar patru ingrediente (făină, ouă, sare și puțină apă), este nevoie de mult timp pentru a-l pregati, deoarece trebuie să fii precis pentru a produce paste frumoase și delicioase. Dacă utilizați această rețetă ușoară, veți obține elementele de bază care pot fi transformate în diferite forme, cum ar fi pătrate sau melci.

Un avantaj al fabricării de paste de casă este faptul că puteți face o cantitate mare din ea simultan, care poate fi păstrată și folosită mult timp. Mâncarea taiteilor de casă nu este doar mai delicioasă decât cele care se vând în magazine, dar este și mai sănătoasă, deoarece alegeți singuri ingredientele, care pot fi, de asemenea, de casă.

Sculptura in lemn

Deși sculptura în lemn este un meșteșug tradițional, în prezent nu este atât de popular și există doar puține persoane care învață această meserie. Unul din motivele pentru care nu se mai practica aceasta meserie atat de des poate fi, că necesită o cantitate mare de practică și răbdare. Cu toate acestea, în ultimii ani, această meserie s-a schimbat foarte mult din cauza avansărilor tehnice. Este adevărat că mașinile au făcut mai ușoara sculptura in lemn , dar în acest fel, produsele nu mai sunt unice și nu au niciun fel de referințe emoționale.

Sculptorii in lemn pot lucra cu orice fel de lemn daca este suficient de uscat, dar desigur este mai ușor să folosești lemn moale în loc de unul dur. Când vine vorba de cioplirea lemnului, rețineți că produsele din lemn lucrate manual pot devein “partenerii”  dvs. pe toată viața și puteți îmbătrâni împreună cu ele, deoarece pot fi folosite pentru 50-60 de ani.

Tineri pentru meșteșugurile vechi

A început programul Erasmus+, care are ca scop principal cunoașterea meseriilor vechi și planificarea lor ca și o sursă de venit.

Din 4 țări 28 de tineri participă la un program internațional pentru schimb de experiențe, datorită proiectului Erasmus+, coordonat de Asociația Ér Hangja. Asociația organizează acest program pentru a patra oară, iar în acest an tema săptămânii este: Meșteșugurile vechi, viitoare surse de venit.

Apicultura

Fabricarea mierii este o meserie tradițională, istoria sa se întoarce în cele mai vechi timpuri. De atunci, a devenit popular în Sacueni,  în toată această zonă și este încă foarte frecvent practicat în rândul localnicilor. Deși majoritatea muncii este realizată de albine, a fi producător de miere este o profesie extrem de importantă, cu responsabilitate deplină pentru a menține familiile în viață și pentru a asigura cele mai bune circumstanțe delucru pentru albine.

Apicultura

Fabricarea mierii este o meserie tradițională, istoria sa se întoarce în cele mai vechi timpuri. De atunci, a devenit popular în Sacueni,  în toată această zonă și este încă foarte frecvent practicat în rândul localnicilor. Deși majoritatea muncii este realizată de albine, a fi producător de miere este o profesie extrem de importantă, cu responsabilitate deplină pentru a menține familiile în viață și pentru a asigura cele mai bune circumstanțe delucru pentru albine.

Aceasta profesie poate fi practicata doar dupa ce aveti in posesie un certificate de apicultor.

După ce albinele colectează polenul și produc mierea în sine, producătorii profesioniști proceseaza  mierea . Întrucât mierea era hrana albinelor în timpul iernii, trebuie să le ofere și altceva de mâncat, astfel apicultorul  le ofera apă cu zahăr. Toată lumea ar trebui să respecte albinele, deoarece acestea produc ceva ce nu expiră niciodată.