^ Vissza Fel

Tineri NEET pentru copii cu situaţii sociale nefavorabile  
 Erasmus+

Schimb de tineri încheiat cu succes

O experiență revelantă și de neuitat: zilele petrecute la Casa de Copii a Fundaţiei Sfântului Francisc din Săcueni

Câte șase tineri din cinci țări: Grecia, Ungaria, Lituania, Portugalia și România au luat parte în schimb de tineri Erasmus Plus, sprijinit de Uniunea Europeană, cu titlul Tineri NEET pentru copii cu situaţii sociale nefavorabile. Asociația Ér hangja  Egyesület din Săcueni a organizat a treia schimb de tineri începând de 2015.

Ce Zi!

Ziua a 4-a a început in orasul nostru iubit, Sacueni, dimineața am pornit spre gara, unde participantii au asteptat venirea trenului. Destinația era Oradea. La sosirea in gară, am observat că o mulțime de romi așteptau același tren pe care il asteptam si noi. De obicei, trenurile duminică nu sunt atat de aglomerate, insa noi am votat să acceptăm provocarea, chiar dacă se apropiau doar 2 vagoane.

La sfârșitul călătoriei aventuroase și interesante am ajuns cu toții în Oradea! Vizitarea obiectivelor turistice ne-a oferit suficient timp pentru a descoperi frumusetile orasului, pentru a face o sedinta foto, de asemenea,  si sa ne indragostim de oras!

Yannis a venit cu o idee nebună, care a devenit ulterior un pariu bun! Chiar înainte de a porni la drum, Yiannis le-a spus participanților că s-ar plimba cu drag în jurul orașului pentru bani – purtând un sutien. Aceasta idee a devenit un pariu, iar pariul s-a transformat intr-o sursă de bani pentru copii orfani, așa că am contribuit cu totii cu o suma oarecare.

Pariul a prins viață după prânz, iar asa arăta Yannis …

Drumul spre casa a fost mult mai calm și mai liniștit, toată lumea isi aduna puterile si gandurile pentru programul de seară, care a fost seara națională greacă!

Bucătarii echipei grecești au făcut pastisi, salată grecească, iar expertul în desert a echipei a fost Corinna.

Unul dintre punctele culminante ale serii a fost competiția de pregatit sos tztatziki, în care echipele participante au trebuit să-și confecționeze propriul sos fără rețetă doar pe baza unei singure imagini.

Juriul, legat la ochi a gustat apoi cele 4 sosuri diferite. Echipa româna a câștigat competiția. Cel mai amuzant punct al competiției a fost când echipa portugheză au pacalit participantii greci cu un sos chilli picant.

Seara s-a încheiat cu Dimitris jucand la chitară și cântând cu restul echipei grecești. Fericirea si entuziasmul se vedea pe fetele tuturor participantilor.

Zi noua, lucruri noi de invatat!

Intr-o dimineață frumoasă de primăvară, 30 de băieți și fete la un loc, tinerii s-au trezit la 8 dimineata, privind spre o zi plina de distracții, discuții serioase și multe lucruri de învățat. În cea mai nouă zi a proiectului “NEET’s for children in need”, realizată in Sacueni (România), noi, tinerii, am făcut prezentări despre sistemul social al țării noastre de origine; am vizionat un scurtmetraj despre situația refugiaților din Grecia; am participat la niste jocuri pentru a ne mentine energia; am avut o noapte tematică românească; am dezbatut care este rolul nostru și cum putem proceda pentru a ajuta copiii nevoiași. În cadrul conversațiilor noastre ne-am intalnit cu teme precum avortul, refugiații și cultura țării care a fost reprezentată (România, Lituania, Grecia, Ungaria și Portugalia). Am avut și pauze grozave de cafea.

Salata culturala

Prima dimineata ne-am trezit cu acoperisurile invelite in zapada, așa că ne aștepta o zi mai racoroasa. Dar am găsit căldură pe fețele participanților nostri! Am coborât la micul dejun și am început sa ne cunoaștem, pentru că majoritatea am dormit în camere mixte. Micul dejun ne-a umplut de energie, ceea ce a fost un bun inceput pentru participarea la jocurile de întâlnire.

Am stabilit regulile pentru a putea locui impreuna in săptămâna care ne asteapta. Mai apoi ni s-a  prezentat programul Erasmus Plus, certificatul Youthpass și competențele cheie. Acestea au fost foarte interesante pentru că am aflat lucruri despre programe europene de schimb pe care nu le știam până acum.

La prânz ne-am saturat cu supă de fructe și tocană delicioasă cu garnitură de cartofi.

Am petrecut după-amiaza, vizitând piața, brutaria, farmacia, primăria și casa de copii a orasului Sacueni.

Tineri NEET pentru copii cu situaţii sociale nefavorabile

Asociaţia „Ér hangja” a câştigat un proiect EU în tema ajutorării copiilor cu situaţie socială nefavorabilă. În luna aprilie 2017 un grup de tineri din România, Ungaria, Grecia, Lituania şi Portugalia va vizita oraşul Săcueni în cadrul unui proiect câştigător de schimb de tineri Erasmus+. Obiectivul principal al acestui proiect este implicarea socio-economico-educativă a tinerilor participanţi, care va fi abordată din două perspective: mânuirea problemelor şi strategii de prevenţie.