^ Vissza Fel

Panoramă gastronomică europeană  
 Erasmus+

Panoramă gastronomică europeană pentru conservarea culturii

Între 22-28 august al doilea proiect Erasmus+ al Asociației Ér hangja s-a desfășurat cu succes la Săcueni, la care au participat treizeci de tineri  sosiți din patru țări.

Participanții bulgari, maghiari, din Felvidék (partea de sud a Slovaciei) și români au învățat în timpul programelor prepararea mâncărurilor specifice țărilor participante, făcând  cunoștință și prin aceast fel cu țara, cultura, tradițiile celorlalți. În prima zi le-a fost prezentat participanților din acest program de schimb de tineri proiectul, programele zilnice, programul UE Erasmus+, orașul unde se desfășurau programele  și au avut timp și pentru a face cunoștință cu ceilalți. Au învățat numele celorlalți printr-o joacă comună și au discutat și despre speranțele și  așteptările lor față  de acest program.

Duminică plină de momente drăguțe

Un proiect poate fi oricât de lung sau scurt, ultima zi este întotdeauna cea mai bună. Cei care au dor de acasă sunt fericiți că ziua următoare ajung acasă, iar cei care au dorit să formeze prietenii noi sigur că și-au găsit 1-2 prieteni noi până în ultima zi a proiectului. Nu s-a întâmplat altfel nici de data aceasta. Dar pe lângă toate acestea participanții încă au avut câte ceva de făcut.
 
Dimineața au distribuit fluturașele și posterele despre proiectarea filmurilor care s-a început la timp. Primarul orașului a făcut o vizită la ceremonia unde i-a salutat pe tinerii națiunilor diferite și le-a mulțumit că au ales orașul lui pentru o nouă aventură de vară. La fel și organizatorii și-au exprimat gratitudinea lor față de tineri pentru participarea activă și săptămâna rodnică. Apoi, deși proiectarea a fost amuzantă pentru mai mulți din oraș, timpul de după amiază a fost numai al participanților. După evaluarea finală și primirea Youthpassurilor, tinerii au sărbătorit rezultatele săptămânii cu o petrecere.

Sâmbăta deja ne-am pregătit pentru duminică

Cei care nu au avut ocazia să se odihnească sau să se joace destul după “zilele lucrătoare“ sâmbăta au putut recupera aceste lucruri fiindcă timpul filmărilor s-a încheiat. Dar au rămas mai multe lucrări ulterioare. Astfel cei care nu și-au găsit locul în fața laptopurilor să studieze software-ul de editare a metrajelor, au putut desena fluturașele și posterele pentru promovarea proiectarării filmelor scurte. Sâmbăta și șirul serilor culturale a fost terminată cu seara națională românească, România fiind țara gazdă a proiectului.

Vinerea activă!

Timpul dinainte de prânz a fost destinat filmării introducerilor pentru filmele scurte făcute despre pregătirea mâncărurilor naționale. Fiecare grup a imaginat și a plănuit o introducere foarte scurtă pentru filmele scurte (ce fel de fundal au nevoie, cum să se introducă grupul respectiv, etc.) și apoi să și filmeze metrajele cu ajutorul colegului expert al asociației. Nici după prânz nu s-a liniștit ritmul muncii fiindcă tinerii au avut ultimele sute de metri pentru a filma metrajele lipsite. După munca intensă a urmat un repaos activ.
 
Participanții au fost la vizită din nou la antreprenori din jurul orașului Săcueni, mai exact la Sânnicolau de Munte.

”Repriza” a doua a proiectului a început

Ziua de joi, după micul dejun, a pornit cu un brainstorming. Întrebarea de bază era: Poate mâncarea deveni o sursă de venit pentru tineri, fără investiții mari? Participanții au discutat ideile lor despre intreprinderi posibile în grupuri mixte apoi comparând și analizând rezultatele muncii comune. După o pauză scurtă de jocuri, organizatorii au vorbit într-o scurtă prezentare despre food-blogging la care participanții deja au putut constitui rețetele lor de exemplu. După prânz toată lumea a avut timpul să învețe cum se prepară banitza și salata bulgărească denumită „shopska”, iar după workshopul de gătit un fotograf expert a predat tinerilor cunoștințe de bază despre fotografierea mâncărurilor.

Tradiții, camere foto-video, și solarii de legume

Ziua a treia a proiectului s-a arătat lung și pasionant. Discuțiile începute ziua anterioară despre obiceurile și tradițiile legate de mese au fost schimbate în prezentări.

Orele următoare s-au petrecut cu pregătirea gulașului unguresc și galuștei slovace cu brânză. Workshopurile de gătit au solicitat mult timp dar rezultatele au meritat așteptarea, așa cum se vede în imaginile și videourile create. Ca și răsuflare, după amiază participanții au plecat în satul Olosig să viziteze familia antreprenoare a cărei stăruințe și aspirații sunt exemplare. Scopul vizitei era cunoașterea grădinăritului din 14 solarii unde se cresc flori și zarzavaturi, iar între timp grădinarii încearcă să se orienteze spre producere 100% bio.

Tinerii au putut gusta roșii sau ardei kapia de pe tulpină, prune pline de pe pomi, ba chiar au fost invitați la masă cu șuncă și pâine de casă. Astfel programul s-a prelungit bine spre seară dar și așa toții au așteptat seara culturală ungurească.

Zi de introducere în tema principală a proiectului

Începând de a doua zi a proiectului, participanții s-au aprofundat în tema mâncărurilor naționale. Au conturat harta țărilor reprezentate apoi au lipit imaginile listate despre mâncărurile tipice pe fiecare hartă în regiunile corespunzătoare.

După activitatea interactivă s-au derulat prezentările detaliate despre mâncărurile caracteristice pentru fiecare țară și discuții, tinerii fiind curioși de obiceurile celorlalți legate de mese și de sărbători. După amiază a venit timpul primului workshop de gătit prin care echipa României i-a învățat pe ceilalți cum se prepară mămăliga cu brânză tradițională românească. Ca și recreere, la sfârșitul zilei participanții au împărtășit ideile lor despre rostul mâncării: este numai o necesitate de bază sau ceva mai mult? Seara ”scena” a fost echipei din Bulgaria, ei organizând seara culturală bulgărească.

Început greoi al săptămânii

Pe prima zi vremea s-a întors în ploi și nori astfel modificând atmosfera și programul proiectului. Vizitarea orașului a fost înlocuită cu proiectarea fotografiilor și videourilor despre orașul Săcueni, iar restul jocurilor și activităților s-au derulat în atmosferă mai bună. După învățarea numelor și cunoașterea participanților și a Programului Erasmus Plus, tinerii au discutat care sunt așteptările, temele și contribuțiile lor legate de proiect și de îmbogățirea cunoștințelor. Ziua s-a încheiat cu seară interculturală.

Întâlnirea gastronomiei și a instrumentelor de mass-medie la Săcueni

Portret culinar european comun pentru prezervarea culturii noastre – asta este titlul proiectului Erasmus Plus care va avea loc între 22-28 august la Săcueni, județul Bihor. Organizatorul este Asociația Erhangja care a concurat iarăși cu success la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. La evenimentul de o săptămână vor lua parte 30 de tineri (neimplicați în educație,formare sau muncă) din Croația, Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. Deși toate aceste țări se situează în partea centrală și estică a Europei, gastronomia și cultura acestora este foarte diferită. Totodată foarte multă lume se orientează către mâncare homemade ca o posibilă sursă de venit.

De exemplu food bloggingul (scrierea jurnalelor online despre mâncărurui) este din ce în ce mai răspândit, deoarece aceste „cărți de rețete online și interactive” pot reprezenta o sursă de venit pentru cei care se ocupă în mod serios de scrierea unui blog. Un alt exemplu bun este producerea de produse homemade precum gemuri, dulciuri, murături, etc. după rețete tradiționale și din ingrediente de la țară, și comercializarea lor la diverse târguri și prin platforme online sau/și acasă.