A szelektív hulladékgyűjtésről informálódtak a nyolcadikos diákok

A szelektív hulladékgyűjtéssel és az újrahasznosítás fontosságával ismerkedtek meg a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum VIII. D osztályos tanulói január 16-án az Ér Hangja Egyesület egyik önkéntese segítségével.

A rendelkezésre álló időt igyekeztek minél színesebben kitölteni. Kezdésként egy prezentáció bemutatásával rögzítették a legalapvetőbb tudnivalókat a szelektív hulladékgyűjtésről és arról, hogy ez miért is lenne számottevő manapság. Kiegészítésként egy videót nézhettek meg a diákok, melyben választ kaptak nyolc olyan kérdésre, ami felmerülhet a lakosság fejében, ha a szelektív szemétgyűjtésre gondol. Például: „tényleg összeöntik a szelektív szemetet a többivel?” vagy „ha mindenki szelektíven gyűjti a szemetet, akkor az már érdemben segít a bolygó megmentésében?” A kisfilmben említett gondolatok megbeszélését követően a diákok újrahasznosított tárgyakból készült ix-ox játékot és malmot játszhattak hangulatkeltő zene kíséretében egészen kicsengetésig.

A rövidke szünet után négy csoportba ültek vissza a padokban, a különböző szelektív hulladéktárolók színei szerint (piros, zöld, sárga és kék). Ezt követően kézügyességet igénybe vevő foglalkozás vehette kezdetét, miszerint a katedrán elhelyezett hulladékokból válogatva, egy vagy több kreatív alkotást kellett készíteni. Az nem volt meghatározva, hogy mi legyen a végeredmény, csakis a képzelőerejükre támaszkodhattak. De minden csapat munkájának a fő alkotója a színnek megfelelő szeméttípus kellett legyen: a pirosaknak fém, a sárgáknak műanyag, a zöldeknek üveg és a kékeknek papír. Az erre szánt idő igencsak gyümölcsöző volt, hiszen egyedi munkák születtek, melyeket ki is állítottak. Készült több ceruzatartó, lámpa, lovacska és még papírszoknya is.

Lezárásként felmérő játékban vehettek részt a nyolcadikosok. Sorra mindenki ki kellett húzzon egy cetlit, melyen egy hulladék neve állt és el kellett döntse, hogy melyik kukába szabad eldobni, majd bele is kellett helyezni a szemléltetőeszközként használt színes tárolók egyikébe. A diákok figyelmesek voltak, így helyesen tudták elvégezni a feladatot.

A tevékenységet az Ér Hangja Egyesület hosszú távú stratégiai partnerségi együttműködés részeként valósította meg, amelyet a közterületek tisztántartása és az újrahasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése érdekében dolgoztak ki a ciprusi, olasz, és spanyol egyesületek képviselői arra való tekintettel, hogy az említett, népszerűsítésre váró tevékenységek ezekben az államokban is kihívást jelentenek a közösségek számára. Így ezeket a tevékenységeket más időpontokban, a helyi viszonyokhoz képest átalakított formában ők is végrehajtották, hasonló korcsoportú gyerekekkel.