^ Vissza Fel

Bihari magyar népdalok hangoztak fel az Ér Hangja Egyesület eseményén

Magyar népdalok hangzottak el – a román népdalok bemutatóját követően –, a székelyhídi Búzavirág Népdalkör asszonyainak éneke a városi Ady Endre Művelődési Ház Szent László auláját zengte be  április végén. Az esemény a Digitradition – A népi hagyományok, a népzene és a néptánc digitalizálása az Érmelléken elnevezésű programsorozat részét képezi, amelyet februárban indított útjára az Ér Hangja Egyesület.

A zömével nyugdíjasokból álló, majd húsz éve alakult csoport jelenleg Béres Csilla zenepedagógus vezetésével hetente találkozik próbálni, gyakorolni a régebbi dalokat és újakat tanulni. A most bemutatott népdalcsokor Bárdosi Ildikó kiváló népművésznek, népdalénekesnek, a Küküllő-part népzeneművészének Bihar megyében gyűjtött, íly módon a tájegységre hitelesen jellemző dalokból állt. A hangfelvételen megörökített nóták egy podcast keretében mindenki számára meghallgathatóvá váltak.

Román népdalok bemutatója – elindult az Ér Hangja Egyesület újabb projektje

A román közösségre jellemző népi viseletekkel, hagyományokkal, táncokkal és népdalokkal ismerkedhettek a diákok március közepén a Nagyváradi Művészeti Líceumban. A program az Ér Hangja Egyesület Digitradition – A népi hagyományok, a népzene és a néptánc digitalizálása az Érmelléken elnevezésű nyertes pályázatának első eseménye volt. A februárban elkezdődött projekt kezdeti lépései után – ami a résztvevők felkészítését és az események előkészítését jelentette – látványosan mutatták be a román kultúra eme szegmenseit.