^ Vissza Fel

Sokszínű népdal- és néptáncgála zárta a Digitradition eseménysorozatát

Nagyszabású interkulturális népdal- és néptáncgálát szerveztek a Digitradition – A népi hagyományok, a népzene és a néptánc digitalizálása az Érmelléken elnevezésű nyertes pályázat záróeseményeként Székelyhídon június 25-én.

Az interkulturális eseményen magyar, román, német és szlovák néptáncokat láthatott, valamint népdalokat hallhatot a nagyközönség. Szlovák részről a Cserpataki Cerovina Népi Együttes előadása, román oldalról az Együtt Diószegért Egyesület fiatal csoportja, német népdal és néptánc a mezőpetri Ährenkranz tánccsoport jóvoltából, és magyar vonatkozásban a székelyhídi Zajgó néptánccsoport, az apró Zajgók, az Érköbölkúti Csorgó Tánccsoport és a Székelyhídi Búzavirág Népdalkör előadása biztosította a délután sokszínűségét.

Sváb népdalok és néptáncok az Érmelléken

Június folyamán a Digitradition – A népi hagyományok, a népzene és a néptánc digitalizálása az Érmelléken elnevezésű projekt során Dévai Noémi és a Mezőpetri Ährenkranz csoport jóvoltából sváb népdalokkal, néptáncokkal, és tradicionális öltözékkel ismerkedhettünk meg közelebbről.

A program az Európai Szolidaritási Testület támogatásával, az Ér Hangja Egyesület szervezésében, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum, a székelyhídi Zajgó Néptánccsoport és a székelyhídi polgármesteri hivatal partnerségével zajló projekt.

Erről bővebben az Erhangja International facebook oldalon olvashatnak, ahol a fotók mellett számos érdekes, a témával kapcsolatos podcast beszélgetést és videót találnak.

A szlovák kultúrával ismerkedtek az érmellékiek

Az Ér Hangja Egyesület Digitradition – A népi hagyományok, a népzene és a néptánc digitalizálása az Érmelléken elnevezésű nyertes pályázatának köszönhetően közelebbről megismerhettük a térségben élő szlovák közösségek népi viseletét, táncait, népdalait és hagyományait. Zetocha Iaroslav, a Cserpataki Cerovina Népi Együttes oktatója mutatta meg nekünk május folyamán a szlovák kultúra eme szegmenseit, népdalaikat, néptáncaikat és hagyományos népviseletüket. A program az Európai Szolidaritási Testület támogatásával, az Ér Hangja Egyesület szervezésében, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum, a székelyhídi Zajgó Néptánccsoport és a székelyhídi polgármesteri hivatal partnerségével zajló projekt.

Bihari magyar népdalok hangoztak fel az Ér Hangja Egyesület eseményén

Magyar népdalok hangzottak el – a román népdalok bemutatóját követően –, a székelyhídi Búzavirág Népdalkör asszonyainak éneke a városi Ady Endre Művelődési Ház Szent László auláját zengte be  április végén. Az esemény a Digitradition – A népi hagyományok, a népzene és a néptánc digitalizálása az Érmelléken elnevezésű programsorozat részét képezi, amelyet februárban indított útjára az Ér Hangja Egyesület.

A zömével nyugdíjasokból álló, majd húsz éve alakult csoport jelenleg Béres Csilla zenepedagógus vezetésével hetente találkozik próbálni, gyakorolni a régebbi dalokat és újakat tanulni. A most bemutatott népdalcsokor Bárdosi Ildikó kiváló népművésznek, népdalénekesnek, a Küküllő-part népzeneművészének Bihar megyében gyűjtött, íly módon a tájegységre hitelesen jellemző dalokból állt. A hangfelvételen megörökített nóták egy podcast keretében mindenki számára meghallgathatóvá váltak.

Román népdalok bemutatója – elindult az Ér Hangja Egyesület újabb projektje

A román közösségre jellemző népi viseletekkel, hagyományokkal, táncokkal és népdalokkal ismerkedhettek a diákok március közepén a Nagyváradi Művészeti Líceumban. A program az Ér Hangja Egyesület Digitradition – A népi hagyományok, a népzene és a néptánc digitalizálása az Érmelléken elnevezésű nyertes pályázatának első eseménye volt. A februárban elkezdődött projekt kezdeti lépései után – ami a résztvevők felkészítését és az események előkészítését jelentette – látványosan mutatták be a román kultúra eme szegmenseit.