Székelyhíd- Nagykágya útvonal

Székelyhíd városának megközelítése biciklivel ugyanolyan egyszerű,mint bármelyikmásik, aszfalt utakkal rendelkező település felfedezése. A város közlekedését 2 fő útvonal határozza meg. Ezek közül az első a D19-es út, amely a magyarországi Létavértessel közös határátkelőt köti össze a városközponttal. A magyarországról érkezől egyenes úton haladva megtalálhatnak autószervizt, segélykérés esetén, vonatállomást a gyorsabb haladáshoz, vagy hűsítő árnyékot Székelyhíd Milleniumi parkjában. A pihenésre alkalmas hely közelében minden egyéb is megtalálható szükség esetén: Gyógyszertár, orvosi rendelő, étterem, élelmiszerboltok, rendőrség. Jólehet tudni, hogy a beszélt nyelvek a városban a magyar és a román, angolul inkább fiatalokat érdemes megszólítani. Ha az előbbi szolgáltatások közül igény van valamelyikre érdemes itt hosszabban elidőzni, ugyanis a környező rurális térségben kevés az esély hasonló egységek megtalálására. Ha azonban nézelődne az kétkerekes átutazó érdemes meglátogatni a ma gyermekotthonként működő Stubenberg-kastélyt, a mellette álló katolikus templomot, a Sós útjaként ismert pincesort, vagy a helyi termál strandot.

Székelyhídhoz tartozó kis falucska Nagykágya, amely kis távolságra a várostól szintén tartogat néhány látnivalót. Székelyhíd másik jelentős útján, a várost átszelő európai E671-es úton Nagyvárad irányába haladva közelíthető meg a kis falu, ahol az első aszfaltos letérőnél egyből a Pongrácz grófi család egykori kúriájához érhet a biciklista. Itt ma sérültek otthona működik, mögötte a grófi család egykori parkja,majd kicsit tovább haladva a faluban a szakképző iskolacsoport, később pedig a családi sírbolt látható egy dombtetőn. A falu aszfaltcsíkjai mentén kisebb boltok helyezkednek el, és ezeket követve visszatérhetünk az E 671-es útra is, ahol délre fordulva Nagyvárad felé, vagy északnak tekerve Szatmárnémeti felé indulhatunk utunkra.

Nagykágya- Hegyközszentmiklós útvonal

Ha szép tájra, egy jó fürdőre vágyik a biciklista, akkor Hegyközszentmiklóson mindent megtalál! A Székelyhídhoz tartozó falu bár a város felől közelíthető meg rövidebb úton, erdőn át, mégis szebb út vezet Hegyközszentmiklósra Nagykágyáról, az új összekötő aszfaltútnak köszönhetően! Az E671-es útról betérve Nagykágyára, végig műúton tekerve juthatunk el egyenesen a szentmiklósi termál strandhoz, ahol szállás és étkezés áll rendelkezésre, rendkívül előnyös áron. Nagykágya egyik végére érve mezőgazdasági területeken vezet át a kanyargós út, amely előbb emelkedik, majd egy nagyjából egy kilóméteres lejtőben ér véget, hirtelen érkezéssel.

A falucska néhány utcából áll, ezek közül a falun átfutó aszfaltos útmentén található vegyesbolt, illetve a szépen felújított református templom. Ugyanezeken a helyeken kérhetünk segítséget is, ha javítás, orvosi ellátás, vagy bármilyen más segítség szükséges. A falu főútjáról letérve pedig a pincesorra vagy erdei utakra érhetünk kétkerekűnkkel, olyan dombtetőkre, ahonnan festőien belátható a kis völgyfalu.

Székelyhíd-Hegyköszentmiklós-Szentjobb útvonal

Kis vallásos falu, rendezett utcákkal, történelmi hangsúlyokkal egy völgybe rejtve. Ez Szentjobb. A név az első magyar király, Szent István jobbjához köthető, amelyet évekig itt rejtegettek a történelem során. A település vallásosságáról az egymás közvetlen közelében található 2 különböző felekezethez tartozó templom árulkodik, illetve azok míves, ápolt kertjei.

De hogyan jussunk el ide? Ha Székelyhíd a kiindulási pontunk akkor egyszerű dolgunk van. A városközpontban a körforgalomból a 19B nemzeti utat követve dombnak felfelé tekerve haladunk a város végéig, ahol egy benzinkútjelzi hol kell letérnünk Hegyközszentmiklós irányába, erdők és szántók mentén haladva, egy meredek, kanyargós lejtő után végigsuhanunk a falun. Követve a kanyarok sorát éles bal kanyar után térünk be Szentjobbra. Ha azonban érdekességre vagyunk kíváncsiak, érdemes előbb egy földes útravezető jobbos letérőt választani, amely az ezer éves fához visz minket, ezt emléktábláról ismerhetjük fel könnyen.

Visszatérve az aszfalt útra már világos merre találjuk Szentjobbot. Első viszonyítási pontként szolgáló megálló lehet a játszótér, amely mellett vegyesbolt található, illetve emlékmű-park. Ugyaninnen már látható a református és a katolikus templom is, melyekbe érdemes betérni.

Létavértes – Székelyhíd útvonal

Létavértes a székelyhídi határátkelő másik oldalán fekvő magyarországi ki település. Nagyjából 4o-5o percnyire fekszik egymástól az aszfaltcsíkkal összekötött két kis város. És bár a GoogleMaps szerint biciklivel közlekedni itt egyáltalán nem lehet, romániáig kiépített bicikli út áll rendelkezésre a kétkeréken közlekedők számára. A romániai oldalon a 8oo méter után az utazók letérhetnek jobbra Bihardiószeg irányába, továbbra is aszfaltúton haladva. Borkedvelőknek ajánljuk a falut felkeresését.

Egyenesen haladva azonban, 7 km után elérik Székelyhíd város szélét, ahol a település táblája mellett híd és egy sekélyvizű, nagyobb árok, hivatalos nevén az Ér patak. A kanyarokat követve Székelyhíd központjában minden szükséges szolgáltatás megtalálható, ami az utazó igényeire megoldást jelenthet. Érdemes itt eltölteni több időt, hiszen látnivalókból és a szolgáltatói egységekből is itt található a legtöbb tizenöt kilóméteres körzetben.