^ Vissza Fel

Egy színes nap!

Reggeli után csupán néhány perc állt rendelkezésünkre, hogy össze szedjük erőnket, és  képesek legyünk az egész várost “színessé tenni” . Néhány perc rövid eligazítás után elkezdtük az utazást Székelyhíd helyszíneire, amelyeket fel kellett újítani. Három csoportot alakítottunk ki, és ujra festettünk egy hidat, padokat és néhány kerítést.

Ez aztán egy kedd

Érdekes tény – a reggel mindenki számára masszázzsal kezdődött. Először megbeszéltük , hogy a projekt résztvevői mit gondolnak az önkéntességről. A www.menti.com platformon keresztül néhány témáról  írtak, amik az önkéntességgel társulnak, mint például a gondoskodás, a boldogság, az emberiség és a kalandok.

Ezután a projekt résztvevői Székelyhíd városába mentek, és interjúkat készítettek a helyiekkel. A helyiek szerint az önkéntesség Romániában nem olyan elterjedt, úgy vélik, hogy több önkéntes szervezetet kellene  létrehozni.

2.Nap, Gyilkos önkéntesek

Micsoda halal! Eltekintve attól, hogy mindenki játssza a „Gyilkos játékot”, és véletlenszerű tárgyakkal próbáljak „megölni” egymást, az országunkban végzett önkéntességről is beszéltünk. Minden ország bemutatta a saját helyzetét, megvitatva azt, hogy milyen önkéntes mozgalmak vannak és milyen problémák merülnek fel  az egyes országokban az önkéntességgel  kapcsolatban.

Ezt követően csoportokat hoztak létre a SWOT (erősségek, gyengeségek, lehetőségek, fenyegetések) elemzési módszer megértése érdekében. Mindenki jó munkát végzett, megismerve e négy kifejezés jelentését az önkéntességben, nemcsak beszélgetés, hanem szerepjáték révén is. A szerepjáték vicces volt, ugyanakkor gyakoroltuk, hogyan kell kritikusan gondolkodni.

1. nap: Egy nagy kaland kezdete

Amikor az élet citromot ad neked, készíts limonádét; Csapatunk kapta a csodálatos lehetőséget, hogy az első napunk cikket megírja és bemutassa, tehát felkötjük a nadrágunkat , és egy szórakoztató cikket készítünk (remélhetőleg). Annak ellenére, hogy tegnap este találkoztunk egymással, a hivatalos játékok és a névjátékok terhe  vasárnapra  esett. Egy csomó külföldi fiatalt összezártak egy Erasmus + project kereten belül, hogy barátságokat kössenek.

Az első kihívás, amellyel szembesültünk, az volt, hogy minden  országból legalább egy résztvevő csapat tag legyen , és a cikk olvasható ,szórakoztató és  mentálisan megemészthető legyen. A csapattársaimmal való találkozás során rájöttem, hogy keményen kell dolgoznom annak érdekében, hogy ne csalódjon  az ország, ahonnan származom, mivel a csapat, amelybe kerültem tele volt, művészi, sportos és nagyon okos emberekkel.

Nemzetközi ifjúsági program szeptemberben

A székelyhídi Ér Hangja Egyesület Erasmus Plus ifjúsági cserét szervez az érmelléki városban, ezúttal az önkénteskedésre hívva fel a figyelmet. Az egyhetes programra, amely az Önkénteskedj a máért, önkénteskedj a holnapért címet viseli, összesen harminc fiatalt várnak Görögországból, Lettországból, Litvániából, Magyarországról és Romániából. A program megvalósulását az Európai Unió támogatja.

A program ideje alatt a fiatalok a képviselt országok önkéntes szokásvilágát, az önkénteskedés EU-ban betöltött szerepét, és azokat a gondokat ismerhetik meg, amelyekkel e tevékenység szembesül (nem kellő képpen elismert). Ugyanakkor a résztvevőknek lesz alkalmuk a program ideje alatt felismerni milyen jótékony hatással lehet az önkénteskedés a személyes, társas és szakmai életükre nézve. Ez különösen azért fontos, mert a résztvevők sorába főként olyan személyeket kerestek, akiket társadalmi vagy gazdasági tényezők akadályoznak a mindennapjaikban, a csereprogram által azonban megbizonyosodhatnak, hogy az önkénteskedés javukra lehet munkatapasztalatként, és mint segítség a munkavállalásban. Ehhez kapcsolódóan a program végeztével egy Európa szerte elismert tanúsítvánnyal, az ún. YouthPass-szal gazdagodhatnak majd, amely fiatalok ezreit segítette már a munkakeresésben.