Média képzés Székelyhídon

Második alkalommal szervezett média képzést az Érhangja Egyesület szeptember 15-17-én a médiacsoport stúdiójában. A szervezők érmelléki fiatalokat és felnőtteket vártak a képzésre, ennek a meghívásnak Biharfélegyháza, Érszőlős, Szalárd, Székelyhíd és Tóti települések tettek eleget. A megjelentek egy jellegzetes pólóval váltak egy nagy csapattá, amit az egyesület logójával valamint a képzés jelképével láttak el.

Mint minden ilyen jellegű programot így ezt is, pénteken, egy rövid bemutatkozással illetve ismerkedős játékokkal kezdődött. Egy kitalált koszorúzási ünnepséget forgattak le a már eddig két csapatra osztott résztvevők tagjai az operatőri és hírszerkesztői világgal megismerkedve persze szakmai felügyelet mellet. Ez által megismerhették a kamera és mikrofon használatot illetve az interjúzás világát. Gyakorlatot követően még nem ért véget a feladat hiszen a terepmunka után következett a stúdiómunka ami szerkesztés, felmondás illetve vágás gyakorlatból ált.

A technika világából kiszakadva visszatértek a résztvevők a tollhoz és papírhoz, a második ilyen média fejezett következett, az újágírás szombaton. A foglalkozást Szűcs László a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének alelnöke tartotta, ahol igazán családias hangulatban tekinthettek be a résztvevők az újságírás, illetve szerkesztés szakmájába. Bemutatásra került egy újság szerkezete, amiről megtudhatták hogyan és milyen eszközökkel, illetve szerkesztési formákkal jön létre maga a lap. Az előadás alatt a résztvevők lelkesen jegyzeteltek és néha kérdéseikkel tették szinesebbé azt.

Vasárnap, ismét egy technikával teli univerzumba tekinthettek bele a résztvevők, ami nem más volt, mint az online rádiózás. Elméleti bemutatás után a gyakorlatra fektették a hangsúlyt a szervezők hiszen azonnal bedobták ártatlan résztvevőinket a mély vízbe, ami egy gyors próba élő egyenes adás jelentett. Szereplőink egy kicsit megilletődve, de annál lelkesebben jelentkeztek a feladatra, ahol körülbelül tíz percet kellet beszélgetni kollégáinkkal egy adott témáról. Míg a téma nagyban zajlott a rádió stúdiójában addig a többi résztvevő egy másik teremben hallgatta az online a gyakorlatot.

Végezetül teljes kiértékelés következett, ahol megtekintették a hétvégén alkotott munkájukat valamint ötletekkel látták el a szervezőket a jövőre nézve.

A média képzést a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Communitas Alapítvány, illetve a Bihar Megyei Közösségi-Szociális Igazgatóság (DSC, Direcţia Socio-Comunitară) támogatta.