^ Vissza Fel

Erasmus+

A régi mesterségekről szóló projekt véget ért, de a múlt mesterségei még nem tűntek el.

Az Erhangja Egyesület negyedik Erasmus + programja május 13-án fejeződött be Romániában, ahol a tevékenységek fő célja az volt, hogy segítsék a fiatalokat a régi mestersegek felfedezésében, és valtoztassak ezeket  lehetséges jövedelemforrássá.

Az Európai Unió Erasmus + programja támogatta ezt a nemzetközi ifjúsági csereprogramot, ahol 28 fiatal vett részt a „A múlt mestersegei, a holnap forrasai” című projektben. A görög,  magyar, litván és a román résztvevők a hét minden napján új mesterseget tapasztaltak meg,  motiváciot és lehetőségeket kerestek, hogy ezeket a mestersegek jövedelemforrássá valtoztassak. Bemutatókon vettek reszt a régi nemzeti mestersegekrol, például borostyán ékszerek készítéséről Litvániában, szivacshalászatról Görögországban vagy a szeker hajtokrol Magyarországon.

Angolnyelvű tájékoztató régi mesterségekről

A program külföldi résztvevői mutatták be azt a kis terjedelmű tájékoztató füzetet, amelyet ők maguk készítettek Székelyhídon a környék régi mesterségeiről az Ér Hangja Egyesület által szervezett Erasmus+ nemzetközi ifjúsági cserén.

Az egyhetes program témája a régi mesterségek felelevenítése és anyagi forrássá alakítása volt, így a jövő lehetséges válalkozói a hagyományos foglalkozások mellett a marketing világába is betekinthettek, gyakorlati formában.

Szövés

A szövés hagyományos mesterseg, amelyet eredetileg kézzel készítettek, de az ipari forradalom idején ezt a kézművességet modernizálták, és feltalálták a szövőgépet. Az első dolog, amire a legtöbb ember gondol, amikor szövetről beszél, a szőnyegek előállítása, ám valójában sok dolog létrehozható ezzel a technikával, például ruhák, táskák és így tovább. A szöves természetesen nagy koncentrációt és türelmet igényel, de a munka előkészítése hosszabb ideig tart, mint maga a szöves. Ezenkívül, amikor mintát szeretne készíteni , nagyon pontosnak kell lennie annak kiszámításában, mely húrokat szeretné szöni. Ne feledje, hogy a szöves is olyan munka, amelyet egyszer ki kell kipróbálnia az életében, mert igazi élvezet lehet, ha már megtanulta a technikát.

Szék szövés

A székek szövessenek hosszú története van, a múltban az emberek ezt a technikát használták bútorok készítéséhez. Nemcsak a székeket készítették ezzel a technikaival, hanem más típusú bútorokat is. Ez a fajta bútor tartós, és akár száz évig is használható. Fontos tudni, a székek szövésével  kapcsolatban,hogy gyekenyel dolgoznak, ám nagyon óvatosan kell bánni vele, mert ha helytelenül kezeli, az könnyen elvághatja a kezet. Először meg kell nedvesítenie a gyékény leveleit, másodszor meg kell csavarni, és ha már készen áll az üléskeret, el lehet kezdeni magát a szövést.

Sajnos ez a mesterség lassan eltűnik , bar a két világháború között több száz ember alkalmazta a székszövés technikáját,  manapság csak kevés ember rendelkezik a szükséges ismeretekkel annak elkészítéséhez.

Nemezelés

A nemezelés olyan mesterség  amely  a régi történelmi időre nyúlik vissza. A  gyapjú fontos szerepet játszott őseink életében, mivel ez volt házuk, az úgynevezett jurta egyik alkotóeleme. Ennek a módszernek a használata  az volt, hogy a gyapjú vízálló és ellenáll az időjárási kihívásoknak, így tökéletesen megvédi az embereket. Ezenkívül ugyanezt  az anyagot használták a pásztorok ruháira is. A gyapjú felhasználásának ezen módjai jelzi  a nemezelés fontosságát,  manapság ezt a technikát, főleg csak hobbiként gyakoroljak. Mivel egyes gyártási technikák időigényesek, sok türelemre lesz szükségünk, ha szeretnénk kipróbálni. Másrészt, ha szeretne gyorsan elkészíteni gyönyörű dolgokat, keressen egy tűt és hagyja, hogy a varázslat elkezdődjön. Ha van elég türelme, a nemezelés könnyen válhat valódi szenvedélyévé, mert elképesztő, hogy a gyapjú hogyan változik a szakaszok során.

Tészta készítés

A házi tészta története a múltba nyúlik vissza, de manapság mar  ritka, hogy az emberek otthon készítsenek tésztát. Szerencsére Szekelyhidon és környékén ez a hagyomány még mindig él. Bár a házi készítésű tészták csak négy alapanyagból készülnek (liszt, tojás, só és egy kevés víz), az elkészítés sokáig tart, mert a  házi  finom tészták készítéséhez precíznek kell lenni. Ha ezt az egyszerű receptet használja, megkapja az alapokat, amelyeket különböző alakzatokká formálhat, például négyzetekre , laskára vagy csigára.

A házi tészta előállításának egyik előnye, hogy egyszerre nagy mennyiséget is előállíthat, amelyet hosszú ideig tárolhat és felhasználhat. A hazi tészta fogyasztasa egészségesebb  es finomabb, mint amit a boltokban arusitanak , mivel sajat maga választja meg az összetevőket, amelyek házi készítésűek is lehetnek.

Fafaragás

Noha a fafaragás hagyományos mesterség, manapság nem olyan népszerű, és csak kevés ember tanulja meg ezt a kézművességet. Ennek egyik oka az, hogy  sok gyakorlást és türelmet igényel. Az utóbbi években azonban ez a szakma sokat változott a műszaki fejlődés miatt. Igaz, hogy a gépek megkönnyítették a fafaragást, de ily módon a termékek már nem egyediek, és nincs érzelmi utalásuk.

A fafaragók bármilyen fával dolgozhatnak, ha elég száraz, de természetesen könnyebb a lágy fa használata kemény fa helyett. A fafaragásnál ne feledje, hogy a kézzel készített fatermékek egyediek es együtt öregszik velünk, mivel ezek 50–60 évig használhatók.

Fiatalok a régi mesterségekért

Elkezdődött Székelyhídon az Ér Hangja Egyesület Erasmus Plus nemzetközi csereprogramja, amelynek fő célja a régi mesterségek megismerése és jövedelemforrássá alakítása.

Négy ország huszonnyolc fiatalja vesz részt azon a nemzetközi ifjúsági csereprogramon, amelynek megvalósulását a székelyhídi Ér Hangja Egyesület sikeres projektjének köszönhetően az Európai Unió Erasmus Plus Programja támogat. Az egyesület negyedik alkalommal szervez ilyen jellegű eseményt, az idei program témája: A múlt mesterségei, a jövő forrásai.

Méhészkedés

A mézkészítés hagyományos munka, története a régi időkig nyúlik vissza.  Székelyhíd  népszerűvé vált ezen a területen, és a helyi lakosok körében továbbra is  gyakran praktizáljak. Noha a munka nagy részét a méhek végzik, a méztermelés rendkívül fontos szakma.A mehesz teljes felelősséggel tartozik a családok életben tartásáért és a méhek számára a legjobb körülmények biztosításáért.

A múlt mesterségei, a holnap forrásai?

Májusban startol az Ér Hangja Egyesület ötödik Erasmus+ nemzetközi ifjúsági cseréje, amelyre a szervezők szeretettel várják a jelentkezőket. A program időpontja 2018. május 7-13., a helyszín Székelyhíd, a szervezők pedig 6 résztvevőt (17-30 év között) és egy csoportvezetőt (18+) keresnek, akik rendelkeznek romániai személyigazolvánnyal! A résztvevő országok ezúttal Görögország, Litvánia, Magyarország, és természetesen a szervező országa, Románia. A foglalkozásokon a társalgási nyelv az angol.

De mire is jelentkezhetsz? Egy egyhetes élményre, amelyben ezúttal olyan régi mesterségeket próbálhatsz ki (fafaragás, nemezelés, szövés-fonás, csigatészta sodrása), amik a jövőben akár a vállalkozásod alapját képezhetik. Ezek mellett tematikus bemutatók, kulturális estek, egyéb készségfejlesztő tevékenységek várnak. A program címe: A múlt mesterségei, a holnap forrásai? (Crafts of the past, crafts of the future). A részvétel díjtalan!

Szóval ha a fentiek érdekelnek, fejlesztenéd az angolod vagy új barátságokat kötnél,  akkor jelentkezz ÁPRILIS 25-IG e-mailben (erhangja1@gmail.com) egy motivációs levéllel, vagy hívd a 0755-481-491-es telefonszámot!

Szállást, étkezést, és minden tevékenységet az Erasmus+ Program támogat, te csak a jókedved hozdd magaddal!