^ Vissza Fel

A spanyol művészetekkel ismerkedtek

Bemutatták első kulturális eseményüket Székelyhídon az Ér Hangja Egyesület nemzetközi önkéntesei. A Fejezd ki magad: öleld át a spanyol művészetet elnevezésű foglalkozásokat Almudena Muñoz Soberón és Maria Vives Raquena szervezték október 3-án, szombaton a városi múzeumban.

Az esemény a spanyol művészet négy fő pillérét mutatta be a résztvevőknek. A spanyol irodalomba Miguel de Cervantes spanyol író Don Quijote című regényével nyerhettek betekintést a látogatók, a világhírű műből különböző részleteket olvastak fel. Ezután a spanyol építészeti örökség megismerése következett, Antoni Gaudí katalán építész kacskaringóit, majd a muszlim kulturális örökség néhány darabját sorakoztatták fel. A szobrászat képviselői közül kortársak kerültek szóba, a katalán Jaume Plensa és a baszk Eduardo Chillida munkáival ismerkedhettek a megjelentek, önkifejezésként saját szobrocskákat készíthettek gyurmából.

“Az önkéntesség is egy fontos helyet foglal el az életemben”

Helló! Almudena vagyok, 26 éves. Madridban születtem, Spanyolországban, de most itt lakom Székelyhídon, mivel az Ér Hangja Egyesületnél fogok önkénteskedni 4 hónapon keresztül, az Európai Szolidaritási Testületnek köszönhetően.

Történelmet és újságírást tanultam Madridban, majd történelem tanárként dolgoztam márciusig, és bár újságírást is tanultam, ez az első alkalom, hogy újságíróként dolgozom, és emiatt nagyon izgatott vagyok!

Szeretek zenét hallgatni, olvasni, utazni és új tapasztalatokat megélni. Az önkéntesség is egy fontos helyet foglal el az életemben. Önkénteskedtem már otthon is, Spanyolországban, három éve pedig Argentinában végeztem önkéntes munkát gyerekekkel és fiatalokal – micsoda csodálatos élmény!

Az, hogy Europában önkénteskedjek része volt a bakancslistámnak, úgyhogy most, Európai Szolidaritási Testületnek hála, megélhetem ezt az álmom! Biztos vagyok benne, hogy ez a tapasztalat sok örömöt fog hozni az életembe, és remélem, hogy emberként is fejlődni fogok ebben a projektben.

„Szenvedélyekről beszélve, az én életem a sport körül forog”

Helló-helló, itt Maria Vives Raquena! Nagyon örülök, hogy bemutatkozhatok nektek! Alig várom, hogy magam is székelyhídi lakossá váljak az elkövetkezendő négy hónapban. A világ néha nyomasztó hely tud lenni, Barcelonában születtem 23 évvel ezelőtt és volt alkalmam sok helyre elutazni. Látni fogjátok a következő hetekben, hogy az utazás és más kultúrák felfedézese a szenvedélyeim köze tartozik. Szenvedélyekről beszélve, az én életem a sport körül forog. Nagyon sok mindent nyújtott nekem a sport, és megalapozta azokat az értékeket, amelyeket képviselek: felelősség, csapatmunka, türelem, fegyelem, kemény munka, együttműködés, szabadság, és összetartás egymás között. Remélem, hogy lesz lehetőségem megosztani veletek minden élményem. Kezdjük a munkát!

Nyolcadikos képességvizsga

A nyolcadikosok záróvizsgája a román nyelv és irodalom próbával kezdődött június 15-én, hétfőn. Szerdán, június 17-én matematikából, csütörtökön, június 18-án pedig magyar nyelv és irodalomból mérettettek meg többek között a székelyhídi és a nagykágyai diákok is.

 Az eredményeket június 22-én tették közzé. Az óvásokat pedig június 22-én és 23-án lehetett benyújtani, így a végleges jegyek kifüggesztésére június 27-én került sor, melyen a diákok nevei helyett kódok szerepeltek.

Az év elején készített felmérés alapján 20 diák tervezi, hogy Székelyhídon marad, 12 Magyarországon szeretne tovább tanulni, 11 technológiai líceumba, 16 szakiskolába folytatná tanulmányait, amennyiben sikeres lesz a vizsgaeredménye. Pontos adatokat, arra vonatkozóan, hogy hányan iratkoztak és jutottak be Székelyhídra és a többi iskolába, július 10 után a számítógépes elosztást követően lehet majd megtudni.

Csokalyi egyház tevékenységei

A csokalyi református egyházközség lelkésze, Tokár Sándor, aktívan tevékenykedik a gyülekezetben.

Az idei év elején, amíg a vírus nem gátolta az egyházi gyülekezéseket, Házastársi délutánt szervezett az érdeklődők számára, a helyiek megismerkedhettek néhány hajdúnánási farsangi szokással és február utolsó hetében az egyetemes imaheti alkalomra is sor került.

Március közepétől viszont közbeléptek az óvintézkedések. Minden gyülekezeti alkalom felfüggesztésre került az istentiszteleten kívül, de pár héttel később a templomok ajtaját is be kellett zárni. A karantén ideje alatt az istentiszteletek és a bibliaórák online formában voltak elérhetők az egyházközség facebook oldalán, illetve a lelkész napi rendszeresség osztott meg segédletet az egyéni elcsendesedéshez hozzásegítve, és bátorításként, hogy ne essenek kétségbe a hívek ebben a helyzetben sem, hanem tudják, hogy Isten velük van. Mind ezek mellett elérhetővé vált a Harangszó is online, illetve a Hangzó énekeskönyv is melyeket a lelkipásztor megosztott a gyülekezettel.

Már korosztályos tornákon is bizonyítanak a kézilabdázó székelyhídi gyerekek

Már öt éve próbálhatják ki kézilabda-képességeiket és -tudásukat a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai. A legjobbak a helyi csapatok oszlopos tagjaivá válhatnak.

Városunkban egy napközis rendszerű szivacskézilabda-tábor által született újjá ez a nálunk régen szebb napokat is látott csapatsport (32 fiú és lány vett részt). Azóta rendszeresen, heti két edzés keretében foglalkoznak a fiatalokkal Dunai Melinda és Kozma Sándor testnevelés tanárok. Jelenleg az edzők egy U10-es lány (9–10 évesek) és egy-egy U13-as korosztályú (12–13 évesek) fiú- és lánycsapattal büszkélkedhetnek. A székelyhídi csapatok legnagyobbjai, az U13-as korosztályúak már több tornán is részt tudtak venni, amelyek nagyrészt azért voltak hasznosak, mert az edzéseken tanultakat tudták gyakorolni. Nem a mérkőzés eredménye volt a cél számukra. Viszont az idei tanévben a lányok az országos diákolimpia körzeti szakaszán III. helyen végeztek, míg a fiúk sajnos nem értek a dobogóra.

Eldobod vagy újrahasznosítod?

A szelektív hulladékgyűjtésről informálódtak a nyolcadikos diákok

A szelektív hulladékgyűjtéssel és az újrahasznosítás fontosságával ismerkedtek meg a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum VIII. D osztályos tanulói január 16-án az Ér Hangja Egyesület egyik önkéntese segítségével.

Mesterségem: rendezvényszervező

Új önkéntes érkezett az Ér Hangja Egyesülethez

Számos országból fordultak már meg nálunk önkéntesek az Ér hangja Egyesület és más szervezetek jóvoltából. Lassan megszokottá válik városunkban, hogy külföldi szót hall az ember, mikor végigmegy az utcán.

A legutóbbi felhívásukra most egy magyar lány érkezett hozzánk, aki rendezvényszervezőként fog tevékenykedni az elkövetkező kilenc hónapban.

Vigh Viktória 19 éves, a középiskolát frissen végzett diáklány, aki a magyarországi Hajdúbagos településről érkezett hozzánk. Viki fogorvosi szakra készül és a középiskola befejezése után egy évet a tanulmányaira való felkészüléssel és önkéntes tevékenységgel szeretett volna tölteni. Terveire szinte azonnali válaszként érkezett volt tánctanárnője telefonhívása, aki a székelyhídi Ér Hangja Egyesület felhívásával kereste meg. Nem is tétovázott sokat, azonnal jelentkezett és vetélytársak híján ő lett a biztos befutó.

Ismerkedés a török kultúrával táncokkal és finom falatokkal

A török tánckultúrával és gasztronómiával ismerkedhettek az Ér Hangja Egyesület török önkéntesének első rendezvényén Székelyhíd múzeumában, február 15-én. Mint legutóbbi számunkban megírtuk, a kusadasi Hasszán Cimen az Európai Unió által támogatott Európai Szolidaritási Testület programjával érkezett, összesen kilenc hónapot tölt a városban, ez alatt több kulturális eseményt is fog szervezni az érdeklődő lakosok számára.

Mintegy bemelegítő első eseményként az önkéntes a török tánckultúráról tartott rövid videós bemutatót, két hagyományos népi táncot ismertetett. Az Égei régióban ismeretes hermandali zeybek elnevezésűt maga is eltáncolta. Ezután a nézőket is bevonta a történésekbe: a török esküvőkön szokásos körtáncot, a damat halayit is bemutatta, amelyet együtt próbálhattak ki a jelenlévők is.

A tánc végeztével a civilben vendéglátóiparban dolgozó önkéntes terített asztalhoz hívta a résztvevőket. Az esemény déli időpontját figyelembe véve főtt étellel és desszerttel készült, mindkettőt otthoni szokás szerint készítette el.

Az ízekre kíváncsi gyülekezők figyelemmel hallgatták, hogyan készült a kuru fasulye, azaz a babpörkölt, és a kemal pasa, a kis cukorszirupba mártott falatkák. A falatozás, a közösen töltött idő jó alkalom volt arra, hogy a helyiek személyesen megismerjék a város új lakóját, és hogy a sztereotípiák helyett valós ismereteket szerezzenek a török kultúráról.

Török önkéntes érkezett hozzánk

Újabb, Törökországból érkezett önkéntessel bővült az Ér Hangja Egyesület népes családja. Hasszán Cimen január elején jött városunkba, és 23. születésnapját már új barátaival ünnepelte, új otthonában, Székelyhídon. Hasszán a sokak számára ismerősen csengő nevű török turistaparadicsomból, Kusadasiból érkezett, ahol családja többi tagjával a vendéglátóiparban dolgozik. Szülei szakácsként tevékenykednek, és kiskorától bevezették a munka világába. Tizenkét évesen már pincérsegédként dolgozott és a középiskola befejeztével már pincérként, teljes munkaidőben vetette bele magát a munkába. Programozói szakra jelentkezett az egyetemre, ahol sajnos nem vették fel, de nem adja fel az álmait és újra megpróbálkozik majd a felvételivel, hisz a programozás, számítógépes munka a hobbija és az élete.

Az önkéntesség fogalma nem idegen számára, hisz már Törökországban is részt vett korábban egy önkéntes programban, de az Ér Hangja Egyesületnél végzendő munkája mégis kicsit olyan, mint egy első élmény, hisz távol az otthonától, családjától, új helyen, idegen országban kell megállnia a helyét, amely izgalmas kalandnak tűnik számára.