^ Vissza Fel

Európai társadalmi körkép  
 Erasmus+

Eredmények

Az Ér hangja Egyesület Európai társadalmi körkép a mi lencsénken keresztül című projektje lezárult július 16-án, a befejezést a református ifjúsági ház nagytermében tartott filmvetítés jelezte.
A projekt ideje alatt a résztvevő fiatalok megtanulták kezelni a televíziós videókamerát, a fényképezőgépet videós eszközként, s aztán élesben, terepen is megpróbálhatták mindezt. A résztvevők által készített vágóképekből, interjúkból készített rövid dokumentumfilmeket tekinthetik meg írásunk alatt. A filmek elkészítésének külön érdekessége, hogy vegyes csoportokban mindhárom nemzet fiataljai képviseltették magukat, ezzel is elősegítve az ismerkedést és a kommunikációt.

Meghívás, megnézés, megölelés

A projekt utolsó napjának délelőttjén, a reggeli után útrakelve, a fiatalok egy kisebb csoportja a kézzel készített szórólapokat és plakátokat szétosztotta Székelyhídon. A város utcáin járva hívták a lakosokat a koradélutáni filmvetítésre. Majd következett a bemutató. A három dokumentumfilm elkészült, amelyekhez az forgatókönyveket, vágóképeket és a vágást is közösen, vegyes csoportokban végezték el a három ország résztvevői. A bemutatót követően a közönséggel beszélgettek a rövid filmek témáiról.

PUSZI, azaz Promóció, Utómunkálatok, Szerkesztés és Interkulturális este

A szlovák kulturális est nemcsak a hasunkat kényeztette, de új tudásra is szert tehettünk az országról, illetve új szavakkal is bővítettük közös szótárunkat. Egy táncban és ízekben gazdag éjszaka után másnap reggel meglehetősen nehezen fogtak hozzá a csapatok a filmek szerkesztésének. A ráhangolódást segítő gyakorlatok után ismét összeálltak az előző napok forgatócsoportjai és tisztázták a hátralévő teendőket: ki milyen szerepet vállal, milyen felvételek hiányoznak még, mit tartalmazzon a filmvetítés promóciója.

Mozgalmas, mozgóképes keddi nap

Kedd reggelre ébredve megfelelő mennyiségű kávé elfogyasztása után a résztvevők összegyűltek a nagyteremben. Míg mindenki a „Nád a házam teteje” kezdetű dalt dúdolgatta, amelyet a magyar esten tanult meg a társaság, a délelőttöt a szervezők csoportbeszélgetésekre szánták. Megalakultak a csoportok a feketemunka, a képzettséget nem igénylő munkahelyek, és az álláskeresés miatt történő kivándorlás témáinak elemzésére, kinézték maguknak az épület megfelelő szegletét és kezdődött a jegyzetelés. Előnyök és hátrányok, megoldási javaslatok születtek, amelyeket a csoportok előadtak egymásnak.

Ki mondta, hogy rémes a hétfő?

A hétfő nagyszerű nap volt! A résztvevők reggel 7-kor keltek, mint általában, mosolyogva. A napot ízletes reggelivel kezdték és néhány ébresztő játékkal, amik igazán jókedvre derítettek mindenkit.

A műhelymunkák alatt a fiúk-lányok megtanulták használni a televíziós kamerát, a bekapcsolástól a fókuszon át a felvétel készítésig. A délután azzal telt, hogy kis csoportokban Székelyhíd utcáit járva interjúkat készítettek a helyiekkel a város és a lakosok szociális helyzetéről. Az egyik munkacsoport meglátogatta a gyermekotthont is, amely nagyon mélyen érintette a csapat tagjait.

Az Interkulturális Barátkozástól az Interjúkészítésig

Az első nap egy fergeteges interkulturális esttel ért véget. Nemcsak új ételeket és italokat kóstolhattunk, de azt is felfedeztük, hogy hasonló vallási énekeink vannak nyelvtől és felekezettől függetlenül. Felemelő volt látni és hallani, hogy szavak nélkül is megértjük egymást és a zene és a hit ereje összeköt.

A második reggel egy kis ráhangolódással kezdődött. A templom melletti füves részen különböző játékokkal segítettük egymást abban, hogy mindenki feltöltődjön energiával. A sok kacagás és móka után jöhetett a munka. A nemzeti csoportok bemutatták, milyen is a munkanélküliek és a fiatalok helyzete Romániában, Szlovákiában és Magyarországon. Sok hasonlóságot fedeztünk fel, ami nem is csoda, hiszen mindannyian itt élünk Kelet-Közép-Európában. Hasonló kihívásokkal találkozunk és hasonlóan látjuk a helyzetünket is.

Színes szombatunk volt – és ez csak a kezdet

Beindult a gépezet, kezdetét vette az Erasmus+ program Székelyhídon, a református egyház ifjúsági központjában.

A helyi fiatalok a szlovák és magyarországi vendégekkel együtt reggeliztek. Ezt követően névtanulás és ismerkedés zajlott játékosan, illetve a szervezetekről tudtunk meg jópár információt. A közös ebéd után az udvaron folytattuk az ismerkedést játékok keretén belül. Ez a rész volt a nap legkedveltebb része. Városnézés követte az ismerkedést, amelyet megadott kreatív, keresgélős feladatok alapján kellett megtenni, körbejárva néhány érdekességet a városban.Ez szintén sokat segített a barátkozásban.

Európai társadalmi körkép a mi lencsénken keresztül

Ezzel a címmel szervez Erasmus+ mobilitási programot az Ér hangja Egyesület Székelyhídon július 11. és 16. között, összesen huszonnégy fiatal bevonásával, akik Székelyhíd és környékéről, illetve Magyarországról és Szlovákiából érkeznek majd.

A program olyan helyi jellegű problémákat, kérdésköröket céloz meg, mint a szegénység és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok ellen irányuló diszkrimináció, mindezt az európai és világszintű fiatalkori munkanélküliségi mutatókon át.

A szervezők várják a 18-30 év közötti fiatalok jelentkezését június 25-e éjfélig, az
erhangja1@gmail.com e-mailcímre. A jelentkezési szándékot jelző e-mailnek egy rövid bemutatkozást és a motivációt, indoklást kell tartalmaznia. A projekt magába foglal olyan tevékenységeket is, amelynek célja az interkulturális párbeszéd kialakítása és fejlesztése a szlovák, magyar, román fiatalok között. Mindezen célok megvalósítását, a projektet az Európai Unió finanszírozza.

Érdeklődni a 0762-0830344 telefonszámon lehet, Aszalós Tímea szervezőnél.