Ușile internaționale se deschid tinerilor din Valea Ierului care doresc să cunoască ceva nou.

Am publicat  un rezumat al programelor internaționale de tineret din partea Asociației  Ér Hangja  (în ziarul din luna octombrie), după cum am scris acolo, există şi o continuare. Anul trecut tinerii noștri au putut respira  aerul din Norvegia, Lituania, Spania, în timp ce alții au fost curioși de oraşul Săcueni şi ne-au vizitat prin intermediul asociației. Tinerii de-abia ajunşi acasă, anul 2020 batea deja la uşă cu evenimentele internaționale începând din ianuarie.

Şase în Portugalia

Șase tineri norocoși au petrecut o săptămână întreagă în Coimbra, Portugalia, la un program de schimb de tineri Erasmus Plus la delegația asociației. O echipă din România, inclusiv din Săcueni, a participat la o întâlnire cu tineri din Grecia, Lituania, Italia și Portugalia, organizată de Departamentul pentru Drepturile Omului al Organizației Studenților Universității Coimbra. De aici, reiese ce au făcut cei treizeci  participanți din cele cinci țări reprezentate, timp de o săptămână: cunoașterea drepturilor fundamentale ale omului.

Cele mai discriminate grupuri au fost propuse de către organizatori pentru participanţi ca să le prezinte pe acestea  prin metode nonformale, prin ateliere pe parcursul săptămânii.  Echipa noastră, probabil din motive istorice, a făcut unele cercetări privind drepturile copiilor, arătând la nivelul  Uniunii Europene și a țărilor participante la program, câte reusite au avut  în protejarea drepturilor copiilor sau în ce țări sunt cele mai vulnerabile. Drepturile minorităților naționale, drepturile femeilor, drepturile omului și imigrația sunt, de asemenea, pe ordinea de zi.

După discuții și dezbateri  serioase în timpul zilei, în fiecare seară, a fost urmat de seara culturală a națiunilor participante, în care tinerii au putut afla despre cultura unei anumite țări. Pe lângă programul organizat, desigur, au fost multe ocazii pentru a cunoaște Portugalia, cu climatul său, obiceiurile alimentare și sociale, transportul, muzica tradițională fado și muzica pop. Astfel, mica noastră delegație s-a întors acasă din aventura portugheză, atât cu cunoștințe, cât și cu emoție.

Parteneriat de un an cu o staţie în Italia

Evenimentul de închidere a parteneriatului de termen lung a avut loc la Marsciano, provincia Perugia, unde partenerul italian, Associayione Travelogue a convocat și a organizat conferința de închidere a colaborării de un an. Esența proiectului era conservarea moștenirii noastre culturale și păstrarea tradițiilor acestora, finanțată prin programul Erasmus Plus al Uniunii Europene. Fiecare dintre cei patru parteneri și-au prezentat propriile programe de conservare a tradiției și este corect să spunem că Asociația  Ér Hangja a participat cu un standard  ridicat în obiectivele stabilite, întrucât valoarea și interesul atelierelor organizate la Şezătorul de Advent sunt incontestabile. Partenerii au discutat apoi când și cum ar putea continua cooperarea. Conferința a fost încheiată cu o seară literară plăcută, iar a 17-a melodie a Divinei Commedia, a lui Dante Alighieri, a fost citită cu un fundal muzical.

Planurile din acest an

Sistemul internațional de relații se extinde cu adevărat, deoarece scopul Asociației  Ér Hangja  este să deschidă cât mai multe oportunități pentru tinerii din Săcueni şi Valea Ierului. Toate cu ajutorul programului Erasmus Plus si al Uniunii Europene, cu toate beneficiile  pentru cei interesați. Calendarul din acest an include două schimburi de tineri  în Italia și Lituania.  Oricine este interesat va avea acces la aceste oportunități pe pagina de Facebook Erhangja International, pe pagina de instagram Ér Hangja sau pe www.palyazatok.erhangja.ro.