Az alapvető emberi jogokról tudhatott meg többet az az ötfős résztvevői csapat, amely március 20–29. között a portugáliai Coimbra városában képviselhette Romániát egy Erasmus+ ifjúsági csereprogramon.

„Nemzetközi estek, fesztivál a főtéren, és számos workshop volt a programkínálatban!”

A program ideje alatt a fiatalok nemcsak egyszerűen felsorolták az emberi jogokat egymásnak, hanem betekintést nyerhettek abba, mi az az érdekérvényesítés, melyek az emberi jogok védelmének mechanizmusai a nemzetközi jogban, mi az a klímaigazság, vagy hogyan íródnak felül az emberi jogok egy világjárvány vagy háborús helyzet ideje alatt. A program részeként az összesen harminc résztvevő figyelemfelhívó kampányt és emberi jogi fesztivált is megszervezett, amelyet Coimbra főterén bonyolított le. Ennek célja az volt, hogy a járókelők figyelmét felhívják az emberi jogok tiszteletére, és arra is, milyen fontos ezek megismertetése már fiatal kortól.

A program egyik résztvevője, a sepsiszentgyörgyi Bangyán Nóra így értékelte az élményeit: „Nagyon boldog voltam és kalandvággyal tele mikor esős márciusi napon megérkezett az értesítés, hogy lehetőségem lesz elutazni az Erasmus+ kapcsán egy számomra ismeretlen országba, Portugáliába. Nem hazudok, ha azt mondom, az egyik legjobb dolog ezekben a programokban, hogy utazhatunk, helyeket fedezhetünk fel és rengeteg új élményt szerezhetünk. Általában ez az aspektusa az Erasmus+ programoknak mindig garantált, de ez nem minden! Hiszen ez alatt a pár napos intenzív program alatt sikerült megismernem számtalan csodálatos embert öt-hat különböző országból, sőt új barátságokat szereznem a Kanári-szigetektől egész a görögországi Thesszaloniki városáig. Ezek az emberek rengeteg új gondolatot ébresztettek bennem ezáltal közelebb hozva engem ahhoz, hogy jobban megismerhessem önmagam. Bár az időjárás nem volt a legkedvezőbb, a különböző kulturális háttérből érkező jelentkezők dinamikussága és jókedve színessé és eseménydússá tették számomra a programot. Minden program során ráébredek arra, hogy nem is annyira hatalmas ez a világ és kinyílik számomra rengeteg lehetőség. Az Erasmus+ programokon való részvétel számomra nemcsak egy kéthetes eseménydús utazást jelent, hanem belső felfedezést és számtalan új barátságot.”