Nemzetközi találkozón vettek részt három ország képviselői Székelyhídon egy Erasmus+ projekt keretében. Az Ér Hangja Egyesület épp csak felocsúdott a Szolidaritási Testület programjában önkénteskedő fiatalok hazatéréséből, máris következett egy újabb esemény, amelynek a Ér Hangja stúdió adott helyet, s amely résztvevői ezúttal felnőttek voltak.

A portugál, spanyol és török résztvevők küldő szervezetei olyan stratégiai partnerségben dolgoznak együtt, amelynek célja a hátrányos helyzetű csoportokkal való munkában szerzett tapasztalatok megosztása és kipróbálása a partnerországok között. Az együttműködés romániai képviselője az Ér Hangja Egyesület, amely munkája által szintén érintett a témában, hisz 2021 márciusa óta különböző tájékoztató és diszkriminációellenes eseményeket szervez a Székelyhíd közigazgatási területén élő, a társadalmi kirekesztés által fenyegetett közösségeknek. Emellett az Ér Hangja Egyesület a projektben az elért eredményeket, azok hasznát és szükségességét hivatott népszerűsíteni különböző médiatevékenységek által. Így a városunkban tartott találkozó alkalmával a program fő része a stúdiómunka volt, a résztvevők ugyanis egy videóklipet és az anyanyelvükön zajló podcasteket készítettek az Ér Hangja szakmai segítségével.

A projekt fő célja hátrányos helyzetű csoportok segítése, e tapasztalat mentén társultak más országok egyesületei is: a törökországi szervezet bevándorlók és nők felzárkóztatásával foglalkozik; a portugál partner az idősek társadalmi életből való kizáródása ellen munkálkodik, azért, hogy az időseket a társas életben és mozgásban tartsa; a Kanári-szigetekről érkezett szervezet pedig a bevándorolt vagy helyi születésű munkanélküliek képzését és elhelyezkedését segíti.

A tapasztalatcsere nem zajlik le nyomtalanul. Az egymás között „kicserélt” módszertani leírások egy kézikönyvben kapnak helyet, amely az együttműködés végső terméke lesz, és amelyben nagy hangsúlyt kapnak a módszerek  különböző kulturális környezetben való alkalmazásának következtetései is. Továbbá a projekt a székelyhídi találkozóval nem ért véget, a partnerek nyáron Törökországban folytatják, majd ősszel Portugáliában zárják a közös munkát.