Prin intermediul Asociaţiei „Ér Hangja”, cinci tineri de etnie maghiară din România au participat timp de o săptămână la programe interculturale organizate în Albania, în cadrul programelor Erasmus Plus.

Proiectul a fost organizat de Asociația Femei în drum spre integrare (Women Towards Integration), o organizaţie locală albană. Programele s-au început în data de 7 martie, în oraşul litoral Lezhë, situată la 60 de kilometri de la capitala albană. Participanţii au fost cazaţi în hoteluri de patru stele, în condiţii all inclusive. Tineri cu vârsta între  18–25 de ani din Albania, Bulgaria, Grecia, Kososvo, Macedonia, Italia şi România au participat la diferite activităţi interculturale.

Tematica proiectului era egalitatea între sexe şi mediatizarea eficientă a acestei teme şi tinerii au schimbat idei în mod continuu în decursul acestei săptămâni.. Depistarea situaţiei sociale a femeilor şi bărbaţilor din Albania și din țările participante era momentul cheie a programelor. Limba activităţilor interactive, care în mare parte erau conduse de psihologul Bledar Zeneli, era limba engleză. Tinerii trebuia să participe obligatoriu la 3-4 activităţi pe zi.

Aceste activităţi au fost împărţite în etape teoretice şi practice, aşa că studenţii nu numai au înlărgit cunoştinţele ci au avut şi posibilitatea să-le adâncească prin practică. În cadrul activităţilor, participanţii trebuia să realizeze un film scurt şi proiecte în temă, despre cazuri interculturale, iar ca chef de seară au pregătit mâncăruri tradiţionale din ţara lor de proveninţă şi  au prezentat asociaţia care le-a trimis.

Proiectul a fost încheiat, printr-o plimbare prin oraşul Lezhë. Grupele de tineri au vizitat castelul faimos, care era construită în secolul Î.Hr. şi au vizitat şi mormântul simbolic de-a  lui  Gjergj Kastrioti, un domnitor alban din secolul XV, cunoscut şi sub numele de Skander Beg, care prin particiaprea în luptele împotriva otomanilor, a devenit un erou naţional. Proiectul a fost de mare succes, participanţii au avut ocazia să participe la o călătorie culturală scurtă dar foarte bogat în conținut.

 

Mészáros Mária

participantă