„Igaz vagy hamis? Te meg tudod mondani a különbséget?” – ez volt a címe annak az Erasmus+ ifjúsági csereprogramnak, amely Dániában zajlott november derekán. Az Ér Hangja Egyesület öt romániai fiatalt küldött el Pindstrup falucskába, hogy más dán, lengyel, magyar, spanyol és portugál fiatalokkal együtt az álhírekről szerezzenek új ismereteket.

A program vezetői által nemformális tanulási módszerekkel átadott tudás az álhírek számos oldalát érintette: például, hogyan ismerjük fel az álhíreket, miképpen védjük ki az álhírekkel teli oldalakat, milyen forrásokból tájékozódhatunk biztosan vagy hogy mi a kattintásvadászat. Szabó Ivett nagyváradi résztvevő – aki maga is szeret a sajtóból tájékozódni és emberekkel dolgozni a mindennapokban – így ír a programon szerzett személyes tapasztalatáról: „Tíz nap elég hosszú idő ahhoz, hogy egy csoport idegen együtt mozgó masszává alakuljon, és elég rövid ahhoz, hogy az emberek a szokásosnál bátrabban és nyíltabban viszonyuljanak egymáshoz. Tudtuk, hogy ez a közösség térben és időben egy precízen körülhatárolt »szerkezet«, így az első pillanattól tudatosan, döntésünkből kifolyólag fordulunk egymás felé. Számomra akkor nyert igazán értelmet ez a program, amikor elengedtem a komfortosnak érzett mintázataimat, és másokat követve, feltettem a legegyszerűbbnek tűnő kérdéseket is, amelyek megfordultak a fejemben. Ezekből bontakoztak ki a legizgalmasabb beszélgetések. Mindig jó alapot jelentett a különböző nyelvek strukturális hasonlóságairól társalogni vagy elsajátítani egy-egy idegen szókapcsolatot és kiejtését. Aztán mindig belefolytunk a szociokulturális jelenségek ecsetelésébe, a nemzeti történelembe beleágyazott személyes történetekbe, és egy könnyeden induló beszélgetés hamar mély eszmecserévé vált. Sokat tanultam arról, hogy hogyan váljak egyre fogékonyabbá, egyre nyitottabbá minden tanulási formára, és hogyan osszam meg a leginformálisabb helyzetekben is saját tudásomat. Különböző társadalmi valóságok találkozása csak jól sülhet el, ha mindenki nyitott szívvel és figyelemmel lép be abba a közös térbe, ami mindannyiunk fejlődését hivatott elősegíteni.”

Az Európai Unió által támogatott ifjúsági cseréken 13 és 30 év közötti fiatalok, fiatal felnőttek vehetnek részt. A Dániában történt csereprogram legfiatalabb résztvevője, a tizenhat éves Bence is valamivel gazdagabban tért haza: „A True or False csereprogram számomra nagyon jó élmény volt, megismerhettem, hogy hogyan lehet felismerni és kiszűrni az igazságot a félrevezetéstől. Mindeközben egy csomó csodálatos embert ismertem meg, akik nagyon nyitottak és barátságosak voltak. Már nagyon várom a következő lehetőséget egy újabb Erasmus+ programra!”