Hegyközszentmiklós Székelyhíd város egyik települése Romániában, Bihar megyében. A falu meglehetősen közel fekszik a magyar határhoz, ami a külföldieket is arra ösztönözheti, hogy felkeressék ezt a helyet. Hegyközszentmiklós a termálfürdőjéről híres. Bihar-vidék rendelkezik a legtöbb termálfürdővel Romániában, és ezek a turisták kedvelt célpontjai.


A termálfürdő 2021-ben ünnepelte megnyitásának 50. évfordulóját, ami Hegyközszentmiklós legfontosabb látványossága. Azóta a termálfürdőt felújították, emellett több, a vendégek fogadására szolgáló helyiséggel is bővült.


A tulajdonos fejlesztette a medencék felszereltségét, majd fából készült menedékházakat épített rá, így nagyobb helyet teremtve több ember befogadására. Ez a hely a látogatóknak medencét, hatalmas kertet – tökéletes kempingezésre, szezonális étkezdét kínál. Kempingezőként felkeresheti a gazdákat, akik friss termékeiket kínálják, mint a hús, tej, sajt, bor, amelyek ízletesek lehetnek a tűz mellett készült bármelyik ételhez. A hagyományos termékekkel készített ételek olyan ízűek lehetnek, mint a nagymama konyhájában. Ha nem táborozik, hanem a panzió vendége, akkor igazán ajánlott megkóstolni az ételeket a hegyközszentmiklósi étteremben.


Ha termálfürdőbe megy, számos választási lehetőség áll a rendelkezésére. A termálfürdők nemcsak a test, hanem a lélek ápolásában is segítenek. Pihenhet a meleg medencében, és áztathatja magát az ásványi anyagokkal teli, üdítő vízben. Az egyes fürdők vizének minősége állítólag egy-egy egészségi állapotnak kedvez. Az ásványvizek meglehetősen hatékony terápiás hatással vannak a különböző idegrendszeri rendellenességekben szenvedőkre és a krónikus stressznek kitett emberekre.


A helyi termálvizek előnyei felbecsülhetetlenek a bőr- és izomrendszeri betegségekben szenvedők számára. A forrásból származó ásványvíz ivásra történő fogyasztása javítja a gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedők állapotát. A termálvízben való fürdés lehetővé teszi a testsúly csökkentését, a test méreganyagoktól való megtisztítását, segít az ízületi betegségek kezelésében, jó tonizáló, helyreállító és kozmetikai hatással bír. A kezelés a legjobb hatást a fürdőterápia egy-három hete alatt adja.


Ez a falu a termálfürdő miatt rendkívül hívogató hely, de egy erdő is, ahol a séták során a természethez kapcsolódhatunk. Az erdő egy pihentető hely. A turisták kiszakadhatnak a mindennapi rohanásból, növények és állatok között.


Egy másik látnivaló a helyi ültetvények, ahol a borászok szőlőt termesztenek és bort állítanak elő. A helyi étterem tökéletes bort kínál a régió borospincéiből. Sőt, a bortermelők bemutatót készítenek a látogatóknak pincéikről és ültetvényeikről, és mesélnek a szakmájukról. Kifejezetten a turisták számára borkóstolót tartanak, ahol a látogatók megkóstolhatják a helyi borokat és a hagyományos pálinka nevű alkoholos italt.


Hegyközszentmiklós remek példa arra, hogy egy kis falu is lehet turisztikai látványosság. Nyáron az évszaknak és a napsütéses időjárásnak köszönhetően sokan vannak a termálfürdőben, de természetesen a turistáknak bármikor lehetőségük van meglátogatni a fürdőt, hiszen a hideg évszakokban is fedett.

Anna Bujalska