Részt vettem a székelyhídi karácsonyi vásáron. A közösségi média tele van a különböző városokból érkező beszámolókkal, amelyek gyönyörű karácsony előtti díszítéseket mutatnak. Mivel éppen Székelyhídon voltam, úgy döntöttem, hogy sétálok egyet, és megnézem ezeket a csodákat. Ma nem lesz sok olvasnivaló, inkább nézelődés.


A karácsonyi vásár Székelyhídon 2021-ben 17 órakor kezdődött és december 19-én ért véget. Ez egy igazán érdekes rendezvény volt, ahová barátok, családok, párok, külföldi önkéntesek, lényegében bárki elmehetett. A vásáron sok mindent lehetett vásárolni a helyi árusoktól: ételeket, italokat, karácsonyfákat, ékszereket, mézet és tejtermékeket is. A karácsonyi vásár a közeli falvakból, városokból és külföldiekből érkezett emberek rendezvénye volt. A vásár alatt érezni lehetett a közelgő ünnepek varázsát.


A park közepén volt egy jászol a szentek szobraival és élő állatokkal. Közvetlenül a feldíszített jászol mellett volt egy fényalagút, amely gyönyörűen díszítette a fákat. Igazán lenyűgöző volt. Itt kezdtem a sétámat. Ezenkívül a városközpontban lévő parkot karácsonyi fénydíszekkel díszítették. A park körül feldíszített karácsonyfa szobrok álltak. Székelyhíd lakói a lámpafüzérekkel megvilágított sétányon gyermekeikkel sétáltak.


Ezután a helyi színház közelében voltam. Ott mindenféle hagyományos karácsonyi bódékat állítottak fel. A standok a zenével együtt karácsonyi hangulatot közvetítettek. Igazán szép, egyedi díszek egészítették ki a látványt.
Az emberek hagyományos ételeket, forralt bort és kézzel készített karácsonyi termékeket vásároltak. A kézzel készített párnákat, ékszereket és kézműves termékeket kínáló standok figyelmet érdemeltek. Voltak hagyományos sütemények, úgynevezett mézeskalácsok is. Esténként sokan voltak a vásáron – jó hely volt egy sétára az egész családdal.


A fények, édességek, Mikulások, zene és vásárlás között találtál-e időt arra, hogy elgondolkodj azon, kinek is van ma születésnapja? Biztos, hogy a Mikulás a főszereplője ezeknek az ünnepeknek? Isten az, aki megszületett! Érdemes elgondolkodni ezen. De természetesen azt is nagyon ajánlom, hogy jövőre látogassanak el erre a világi vásárra! A székelyhídi karácsonyi vásárra mindenképpen érdemes volt ellátogatni.

Anna Bujalska