Székelyhíd városa nemcsak természetével, hanem műemlékeivel is vonzza az embereket, amelyek közül a leghíresebb a Stubenberg-kastély, amely a város központjában található.

A Stubenberg-kastély Székelyhíd leglátogatottabb turisztikai és történelmi műemléke. A kastély építése a 18. század végén kezdődött, és a 19. század elejére fejeződött be. Székelyhíd központjában megfelelően jelzik egy táblával, amely tájékoztatást ad arról, hogyan lehet eljutni a várhoz, így a turisták felfedezik ennek a látványosságnak a létezését. A várat a régi építészeti stílusok szerint építették, az adott kornak megfelelően. A főhomlokzaton buborékíves, egyenes záródású ablakok vannak, a felső részen színezett felülettel. A kastély egyemeletes épület, az udvar felőli oldalon boltíves folyosóval. A főhomlokzaton elhelyezkedő központi korpusz felett boltíves tetőszerkezet található.

A főbejárat jobb oldalán láthatjuk a régi télikert maradványait, ahol nyugodt környezetben lehet pihenni. Az épület előtt egy vadregényes dendrológiai park található, ahol egy szökőkút maradványait egy sas díszíti. A kastély közelében egy gyönyörű templom található.

A kastély története rendkívül érdekes. A stubenbergi kastély a Habsburg királyi ház tulajdona volt. Az évek során a kastélyt az Osztrák-Magyar Monarchia tanácsosa, J. Dietrichstein vette át. A kastély 1830-ban gróf Gusztav Stubenberg tulajdonába került.

Ma a kastély a román állam tulajdona. A kastély 2008-ig a Petőfi Sándor Gimnáziumként működött. 

Napjainkban az egész kastély elhagyott gyermekek közösségi tereként szolgál. Nekik a kastélyban van szálláshelyük. Helyi önkéntes tanárok segítenek a gyerekeknek a délutáni órákon.  A kastélykertben a gyerekeknek játszótér is található, ahol a szabadidejüket tölthetik.

Kétségtelen, hogy a székelyhídi kastély érdekes hely a gyermekek, a tizenévesek és a felnőttek számára. Mindenki megcsodálhatja a kastély építészetét, és időt tölthet a terület felfedezésével.

Véleményem szerint, ha a kastélyt felújítanák, még több turistát vonzhatna Románia más részeiből, de akár külföldről is. Hangsúlyozni kell, hogy a kastély meglátogatásakor úgy érzi az ember, mintha egy másik korba utazna vissza az időben, mintha egy filmben lenne, ami véleményem szerint csodálatos élmény.

Anna Bujalska