Október 17-én kiállításra került sor Csokaly református templomában, ahol sok helyi lakos és sok fontos vendég vett részt. Csokaly Székelyhíd közelében, Bihar megyében található. A rendezvényen a helyi önkormányzat ígéretet tett az érintett épületek felújítására.

A kiállítás a falu régi kúriáiról szólt, amelyek fontos részét képezik a falu történelmének. Láthattuk a kúriákat, milyenek voltak teljes fényükben, és hogyan néznek ki manapság. Továbbá a polgármester és a református lelkész beszéltek arról, hogy mit terveznek ezekkel a házakkal és épületekkel. A hatóságok az egyik kúriát meg akarják vásárolni, felújítani és egy idősek gondozóközpontját létrehozni. Ezek a tevékenységek nemcsak a helyi lakosok, hanem a turisták számára is vonzóbbá tehetnék a régi épületeket.

A történelmi aspektus is ösztönözheti a látogatókat arra, hogy megnézzék a régiót. Az első kúria Fényes Elek, magyar gazdasági és földrajzi statisztikaíró háza, amely a falu központjában található. Az épületből csak a boltozat maradt meg, amelynek különleges, hat lyukú boltozata van. Az épület előtt egy emlékpark található Fényes Elek bronz mellszobrával, amelyet 2003 szeptemberében újítottak fel, és Gábor Mihály budapesti szobrászművész készített.

A faluban, a Fényes-emlékműnél rendezvényeket szerveznek, többek között falunapot és koncerteket. A rendezvények rendkívül érdekesek lehetnek a helyi lakosok, de a Bihar vidékére látogató turisták számára is. A falufesztiválon való részvétel lehetővé teszi, hogy jobban megismerje a régió kultúráját és hagyományait, valamint kapcsolatot teremtsen a helyi emberekkel.

A második kúria a Farkas-kúria, amely a 19. század végén, a második világháború után épült. Az épületet óvodaként használták, majd ezt követően üresen állt. Az eredeti tulajdonos visszakapta, és megpróbálja felújítani.

A harmadik kúria a Südi család tulajdona volt, amely még mindig áll, és 1936-ban épült. Az épület 1949-ig az eredeti család tulajdonában volt, mielőtt Máramarosra költöztek volna. Ezt követően a városháza kezelte az ingatlant. A kúria ingatlanán egy helyi termálfürdő volt.

Csokaly turisztikai látványosságokkal rendelkezik, történelme és műemlékei érdekelhetik a Bihar megyébe látogató turistákat. Mi több, a helyi önkormányzat pénzt akar befektetni Csokaly vonzóbbá tétele érdekében. Véleményem szerint a régi épületeknek egyéni lelke van, és érdemes meglátogatni őket.

A falut érdemes felkeresni, mert érdekes történelmi helyszíneket kínál, részt vehetünk a helyi kultúrát népszerűsítő rendezvényeken, és megismerhetjük a lakosokat és szokásaikat.

Anna Bujalska