Székelyhíd városában van egy utca, ahol a borászok pincéi vannak. Ez egy vonzó hely a borkedvelő turisták számára. Október 18-án lehetőségünk volt belépni egy ilyen pincébe, és interjút készíteni egy helyi eladóval. Az eladó mesélt nekünk a város bortermelésének történetéről.

A borász, akivel beszélgetni tudtunk, húszévesen kezdett el dolgozni a borászatban. A fővárosban járt egy speciális iskolába, hogy megszerezze a megfelelő képesítést. Három éve foglalkozik hivatásszerűen borok készítésével.

A pince, ahol beszélgetőpartnerünk dolgozik, 1790-ben épült. Odabent minden eredeti formájában van, csak a padlót újították fel, téglával terítették ki. Ráadásul a bortermelés története a Stubenberg-kastélyhoz kötődik, hiszen a pincék közül kettő a kastéllyal egy időben épült. A borospincében kezdődik a bortermelés.

Végül, de nem utolsósorban azt az információt kaptuk, hogy a Székelyhídtól 14 km-re fekvő Diószegen nyaranta borfesztivált rendeznek, ahol az emberek megkóstolhatják a helyi borokat, beszélgethetnek a helyi árusokkal és együtt ünnepelhetik a közelgő szüreti szezont.

Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy miért érdekes Székelyhíd a turisták számára? Bihar megye egyik leglátogatottabb turisztikai helye, hiszen a szőlőskertek nemcsak a borbarátoknak tulajdoníthatók, hanem mindenkinek, aki szeret együtt tölteni egy kis időt a lenyűgöző környezetben.

Anna Bujalska