Részt vettem a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulat által bemutatott Muppet Show előadáson (kb. 40 km-re Székelyhídtóll). Erre az eseményre október 12-én került sor a székelyhídi színházban.

Az eredeti Muppet Show egy Jim Henson által készített vígjátéksorozat, amelyben a Muppetek szerepelnek. A sorozat két pilot epizódként készült, amelyet Henson 1974-ben, illetve 1975-ben készített az ABC számára.
A Muppet Show varietéműsor formájában került bemutatásra, visszatérő vázlatokkal és zenés számokkal, amelyeket a színfalak mögött és a helyszín más területein játszódó cselekményszálak váltanak fel.

A nagyváradi színészek a román kultúrához kapcsolódó tartalmak közvetítésére használták a muppeteket. A fő nézők a helyi iskola diákjai, tanárok, a közösségi ház alkalmazottai és mi, nemzetközi önkéntesek voltunk.

Az előadás kifejezetten a gyerekeknek szólt, de a felnőttek számára is érdekes volt. Az előadás célja a helyi kultúra népszerűsítése volt egy nagyváradi csoport által tánc formájában elmesélt mese segítségével. A táncosok mupetteket és kellékeket használtak, hogy kíváncsiságot ébresszenek a gyerekekben. Úgy gondolom, hogy a helyi kultúra és értékek szórakoztató formában történő népszerűsítése nagyszerű módja annak, hogy támogassuk a legfiatalabb lakosok fejlődését.

A színészek tánctudásukat, hangszeres játékukat és gesztikulációjukat használták, hogy az előadást még figyelemfelkeltőbbé tegyék.

A Muppet Show élet- és szociális készségeket mutat be: megosztás és biztonság valós helyzetekben. A Muppet Show egyfajta vígjátéki előadás valós élethelyzetekkel.

Anna Bujalska