
Fabricarea mierii este o meserie tradițională, istoria sa se întoarce în cele mai vechi timpuri. De atunci, a devenit popular în Sacueni, în toată această zonă și este încă foarte frecvent practicat în rândul localnicilor. Deși majoritatea muncii este realizată de albine, a fi producător de miere este o profesie extrem de importantă, cu responsabilitate deplină pentru a menține familiile în viață și pentru a asigura cele mai bune circumstanțe delucru pentru albine.
Aceasta profesie poate fi practicata doar dupa ce aveti in posesie un certificate de apicultor.
După ce albinele colectează polenul și produc mierea în sine, producătorii profesioniști proceseaza mierea . Întrucât mierea era hrana albinelor în timpul iernii, trebuie să le ofere și altceva de mâncat, astfel apicultorul le ofera apă cu zahăr. Toată lumea ar trebui să respecte albinele, deoarece acestea produc ceva ce nu expiră niciodată.
Apicultorul local
Viața personală a tamarului Imre Barta
Imre Barta este un apicultor în vârstă de 25 de ani, care locuiește în Sacueni, Bihor. În prezent are mai multe meserii. Pe lângă faptul că este apicultor, este și profesor, este cameraman la asociația Erhangja și se ocupa de pomicultura. Având în vedere apicultura, practică aceasta meserie de 5 ani. Și-a învățat meșteșugul de la cel mai vechi apicultor din oraș. În familia sa nu existau apicultori, cu excepția unei rude care practica apicultura timp de 60 de ani, el l-a inspirat pe Imre. El a trebuit să se maturizeze ca apicultor în timp ce a învățat de la meșterul în vârstă pentru a-și găsi propria tehnică, în timp a învățat și câteva trucuri foarte utile. La început nu a fost o profesie profitabilă, dar de-a lungul anilor a devenit insa profitabil, deoarece a început să iubească mai mult familiile lui de albine.
În oraș mai există o persoană care lucrează în acest domeniu, este cu un an mai tânăr decât el și se descurcă foarte bine. Majoritatea oamenilor consideră însă apicultura ca fiind un hobby. Când a început, nu au existat prea multe finanțări guvernamentale, așa că nu a solicitat acest lucru iar acum, când afacerea lui merge mai bine, nu vrea să solicite un program, chiar dacă există astfel de oportunități. Când l-am întrebat despre timpul său liber, el a spus că nu are. Cu toate acestea, ne-a asigurat că nu va renunța niciodată la meseria lui pentru că îi place foarte mult.
Cum să-ți crești venitul dacă ești apicultor?
- Apicultorii ar trebui să solicite o finanțare a Uniunii Europene pentru a economisi bani pe aprovizionarea materialelor necesare in apicultura.
- Meșterul ar trebui să crească numărul stupilor de albine pentru a concura cu fermele mai mari.
- Atragerea tinerilor pentru a ajuta la un număr crescut de stupi de albine ar contribui la extinderea afacerii dvs. și la cunoașterea meseriei de catre generatiile urmatoare.
- Mulți producători agricoli de acolo vor plăti apicultorilor pentru a-și muta temporar stupii în fermele lor pentru a furniza servicii de polenizare. Meșterul ar câștiga mult profit din posibilități similare.
- De asemenea, crearea propriei etichete unice ar crește valoarea produsului. Acest lucru ar atrage clienți noi și vă va permite să creșteți prețul.