Tesutul de scaune are o istorie indelungata, oamenii din trecut foloseau aceasta tehnica pentru a-si face mobilier. Cu toate acestea, nu doar scaunele au fost realizate cu țesut, dar și alte tipuri de mobilier. Acest tip de mobila este una de lungă durată și poate fi folosita chiar și o sută de ani. Este important să știți că oamenii lucrează cu rogoz atunci când vine vorba de țesut, dar trebuie să fiți cu adevărat atenți cu el, deoarece vă poate tăia ușor degetele dacă îl manuiti în mod greșit. În primul rând, trebuie sa umeziti frunzele de rogoz, în al doilea rând trebuie răsucite și dacă aveți deja rama de scaun gata pregătită puteți începe țesutul în sine.
Din păcate, acest meșteșug se stinge, din moment ce între cele două războaie mondiale sute de oameni au folosit tehnica țesutului de scaune, dar astăzi doar câteva persoane mai dețin cunoștințele necesare pentru confectionarea aceasteia.
„Omul scaun”
Viața personală a domnului Imre Nagy (Utila)
Imre Nagy (Utila) este numele unui bărbat din anii cincizeci, care locuiește în Sălacea. A început să țese scaune anul trecut. Motivul pentru care a ales să înceapă acest tip de mestesug este moartea vecinului său, care a fost ultimul țesător de scaune din sat. Imre nu a dorit ca meșteșugul să dispară. Îi lipsește experiență și nu a învățat niciodată de la nimeni mai devreme, cunostea doar niște tehnici. El practică în continuare dar nu câștiga bani, pentru că încă nu își poate vinde produsele. El speră că veniturile sale vor crește, pe măsură ce va deveni din ce în ce mai bun. El este ultimul mestesugar activ al țesăturii de scaune, toti ceilalti mestesugari care au cunoștințe in tesut de scaune, nu îl practică pentru că produsele nu sunt appreciate si necesită prea mult timp și efort.
Cum să-ți crești venitul dacă ești țesător de scaune?
- Promovează-ți produsele în muzee cu ateliere interactive.
- Faceți contacte cu diverse companii de mobilă pentru a include marca dvs. în magazinele, cataloagele lor.
- Luați în considerare cererea de finanțare a Uniunii Europene pentru a economisi bani pe consumabile și, eventual, pentru a crește profitul.
- Participați la târguri, piețe duminicale. În acest fel îți promovezi brandul și îi anunți pe oameni despre meserie.
- Faceți reduceri generoase pentru a atrage oameni care au venituri mai mici.