Al patrulea program Erasmus + al Asociației Erhangja s-a încheiat pe 13 mai în România, unde obiectivul principal al activităților a fost acela de a ajuta tinerii să descopere meșteșugurile vechi și să le transforme într-o posibilă sursă de venit.

Programul Erasmus+ al Uniunii Europene a susținut acest schimb internațional de tineret unde 28 de tineri au participat la un proiect intitulat: “Mestesuguri vechi, resurse noi”. Participanții greci, maghiari, lituanieni și români au cunoscut un nou meșteșug în fiecare zi a săptămânii și au încercat să găsească motivații și oportunități de a transforma aceste meșteșuguri într-o sursă de venit. Au avut prezentări despre meșteșugurile vechi naționale, cum ar fi realizarea de bijuterii din chihlimbar în Lituania, pescuitul de bureți în Grecia sau căruțașul în Ungaria.

Așa cum era obișnuit, primele zile au fost petrecute pentru a ne cunoaște, pentru a ne obisnui cu locul proiectului si cu programul, iar pentru toate acestea, seara interculturală a fost un final perfect. O, nu, îmi pare rău! S-a încheiat prin „dansul sub stele” în curte!  În a doua zi, cea mai mare parte a programului a fost legat de marketing. Programul a avut un invitat de la Asociația Întreprinderilor Române, Tibor Posa, care le-a prezentat tinerilor ce este marketingul. Prima parte a fost un PowerPoint bine lucrat, iar mai târziu a început joaca. Tibor a organizat un joc minunat de marketing pentru tineri, care i-a făcut să înțeleagă cum functioneaza și care este importanța marketingului.

În a treia zi, participanții au făcut primii pași spre lumea meșteșugurilor vechi. Prima stație unde s-au oprit a fost profesia de apicultor. Echipa de aproape 30 de oameni a vizitat un tânăr care s-a dedicat albinelor, dar, pe lângă partea pasionantă a profesiei, a povestit și despre zilele mai grele ale acesteia, pentru a prezenta  o imagine clară despre apicultura, vizitatorilor. Următoarea descoperire a fost arta sculptării în lemn cu ajutorul domnului Ferenc Szabo. Aceasta a fost urmată de ziua în care am întâlnit-o pe doamna Ildiko Braun, care obișnuia sa pregateasca paste de toate felurile acasă, și care i-a îndrumat si invatat cu amabilitate pe băieți cum să frământe aluatul cu mâinile lor puternice și le-a arătat fetelor cum se pregateste un aluat simetric tăiat și rulat.

Doamna Emese Farago, o profesoară de grădiniță a sosit din Oradea pentru a arăta și a învăța cu multă răbdare tehnicile de “felting” grupului de tineri cu vârstă mai mare decât cu ce este obișnuită. Ordinea atelierelor a fost incheiata cu doamna Iren Balajti, care i-a învățat pe participanți să țese covoare sau alte obiecte mai mici. Pe parcursul săptămânii întregi, au fost realizate numeroase obiecte, cum ar fi linguri de lemn decorate, sculpturi din lemn tematice, tăiței cu panglici, carcase de telefon din lână și poșete mici țesute. Unul dintre vechile meșteșuguri a fost invatat în afara orașului Săcueni, deoarece vineri întregul grup a avut o vizită într-un sat invecinat numit Salacea. Acolo au intrat într-o casă tradițională din regiunea respectiva, iar domnul care locuia acolo le-a spus povestea acelei case.  Domnul fiind un colecționar de obiecte tradiționale. După vizita în casa minusculă, care era plină de obiecte realizate manual, pregatite prin metode vechi de meșteșug, în curte, tinerii au avut ocazia să încerce țesutul de scaune sau cel puțin să vadă cum se realizează, de ultima persoană din sat care mai are cunoștințele acestui meșteșug vechi.

La sfârșitul fiecărei zi, participanții au organizat o disputa cu privire la modul de comercializare a obiectelor care ar putea fi realizate din meșteșugurile respective sau cum să creeze aceste produse într-un mod contemporan. Apoi mulțimea a fost împărțită în trei grupuri care și-au facut  timp pentru a scrie articole despre viața meșterilor, despre meseriile sau meseria pe care o practică și despre modalitățile posibile de a crea un venit din meseria respectivă. Așa a fost realizată broșura informativă, prin munca, acuratețea și designul oamenilor din țările reprezentate.

Prezentarea acestei broșuri a fost organizată  de tineri în ultima zi a proiectului, duminică. Evenimentul a fost public, pentru toată lumea și a fost mai mult decât prezentarea și înmânarea broșurilor. Cei care au ales să-și petreacă duminica dimineață în muzeul local împreună cu participanții, au obținut o mică amintire, o monedă din lemn autoadezivă pe care se observau steagurile țărilor participante. Prezentarea a fost colorată de dansul și cântecul echipei lituaniene și de dansul zgomotos al grupului grec.

Au fost și două discursuri, prima dată Timea Aszalos, președintele asociației coordonatoare și-a exprimat bucuria pentru faptul că 30 de persoane complet necunoscute au devenit vizibil o familie mare în decurs de o săptămână. Ea a fost urmată de primarul orașului Sacueni, care a evidențiat că Asociația Erhangja realizează o muncă internațională de excepție în domeniul tineretului, având în vedere asociațiile micro-regiunii.

După prezentare, proiectul a fost incheiat prin inmanarea diplomelor de participare si prin planificarea viitorului.