Deși sculptura în lemn este un meșteșug tradițional, în prezent nu este atât de popular și există doar puține persoane care învață această meserie. Unul din motivele pentru care nu se mai practica aceasta meserie atat de des poate fi, că necesită o cantitate mare de practică și răbdare. Cu toate acestea, în ultimii ani, această meserie s-a schimbat foarte mult din cauza avansărilor tehnice. Este adevărat că mașinile au făcut mai ușoara sculptura in lemn , dar în acest fel, produsele nu mai sunt unice și nu au niciun fel de referințe emoționale.

Sculptorii in lemn pot lucra cu orice fel de lemn daca este suficient de uscat, dar desigur este mai ușor să folosești lemn moale în loc de unul dur. Când vine vorba de cioplirea lemnului, rețineți că produsele din lemn lucrate manual pot devein “partenerii”  dvs. pe toată viața și puteți îmbătrâni împreună cu ele, deoarece pot fi folosite pentru 50-60 de ani.

Guru de lemn

Viața personală a domnului Ferencz Szabó

Ferencz Szabo este un sculptor in lemn de 63 de ani, din Sacueni, Bihor. A început să lucreze ca lăcătuș, metalurg și mester folosind unelte metalice. După aceea, a lucrat ca fotograf profesionist timp de 20 de ani. În timp ce era fotograf, el a fost în vizită la case fiind invitat să facă fotografii la evenimente de familie precum Crăciunul. Fiind acolo uneori a observat piese de mobilier frumos, cu alte ocazii insa a fost invitat să ajute la reparatia unor mobiliere uzate. Așa s-a inspirat să devină sculptor în lemn. Fiind un iubitor al naturii, acesta este unul dintre subiectele sale preferate, cioplirea lemnului.

A început să creeze produse pentru vânători și vinării, atât lucruri practice, cât și decorațiuni, precum baze de lemn pentru trofee vânate. Fiecare piesă de artă pe care o face este unică.

El este în continuare în contact cu fotografierea, dar acum își fotografiază produsele folosind social media pentru a-și promova munca. El nu folosește tehnologii noi pentru realizarea operelor sale de artă. Prin meșteșugul său luptă împotriva producției de masă. La început meșteșugul său nu a fost profitabil din cauza timpului necesar pentru proiductia unui articol și a lipsei de apreciere. Pe termen lung, insa cu ajutorul acestui mestesug el a început să obțină profit. Dorind să transmită generației următoare aceasta arta, nu și-ar părăsit niciodată meseria.

Cum să-ți crești venitul dacă ești un cioplitor in lemn?

  • Luați în considerare refacerea produselor care se vând rapid și sunt solicitate de consumatori.
  • Educați tinerii cu privire la meșteșugurile de sculptură în lemn și vorbiti despre valoarea produselor fabricate manual.
  • Pentru a promova meșteșugul, deschideti ateliere unde oamenii  pot încerca singuri și se pot familiariza cu munca ta.
  • Colaborați cu alți meșteri pentru a lucra impreuna și pentru a face produsele și mai scumpe, ridicați valoarea lor pe piață.