A székelyhídi Ér Hangja Egyesület Erasmus Plus ifjúsági cserét szervez az érmelléki városban, ezúttal az önkénteskedésre hívva fel a figyelmet. Az egyhetes programra, amely az Önkénteskedj a máért, önkénteskedj a holnapért címet viseli, összesen harminc fiatalt várnak Görögországból, Lettországból, Litvániából, Magyarországról és Romániából. A program megvalósulását az Európai Unió támogatja.

A program ideje alatt a fiatalok a képviselt országok önkéntes szokásvilágát, az önkénteskedés EU-ban betöltött szerepét, és azokat a gondokat ismerhetik meg, amelyekkel e tevékenység szembesül (nem kellő képpen elismert). Ugyanakkor a résztvevőknek lesz alkalmuk a program ideje alatt felismerni milyen jótékony hatással lehet az önkénteskedés a személyes, társas és szakmai életükre nézve. Ez különösen azért fontos, mert a résztvevők sorába főként olyan személyeket kerestek, akiket társadalmi vagy gazdasági tényezők akadályoznak a mindennapjaikban, a csereprogram által azonban megbizonyosodhatnak, hogy az önkénteskedés javukra lehet munkatapasztalatként, és mint segítség a munkavállalásban. Ehhez kapcsolódóan a program végeztével egy Európa szerte elismert tanúsítvánnyal, az ún. YouthPass-szal gazdagodhatnak majd, amely fiatalok ezreit segítette már a munkakeresésben.

A 17-30 év közötti európai ifjak négy féle önkéntes munkát próbálnak ki az együttöltött idő alatt: székelyhíd közterein végeznek munkálatokat (parkokban, sportpályán), kiveszik részüket a helyi intézmények (múzeum, könyvtár, önkormányzat, stb.) tennivalóiból, önkéntességre érzékenyítő foglalkozásokat szerveznek az iskolások számára, illetve a helyi gyermekotthon kapuin belül is kapnak feladatokat majd.

A székelyhídi lakosokkal történő személyes együttműködésen kívül számos más úton népszerűsítik az önkénteskedés fogalmát, például helyi közösségi eseményt szervezve, amely alkalmával bemutatják a hét során készült kisfilmeket, vagy Nagyvárad utcáin kampányolva, szórólapokat osztogatva.

Ezek mellett az európai sokszínűségben való összetartozás érzését erősítik majd minden esti alkalommal, amikor a képviselt nemzetek saját kultúrájukat mutatják be játékos, zenés-táncos formában, vagy épp a gasztronómián keresztül.

A történéseket figyelemmel lehet majd követni az Ér Hangja Egyesület közösségi hálón található felületein keresztül, hiszen minden nap kis beszámolók és vlog készül az élményekről. Ezekre a közös élményekre pedig a program utolsó napján a tapasztalatok továbbvitelének ötletelése fog épülni: Melyik ország fiataljai hogyan viszik tovább az itt tanultakat? Hogyan ültetik azokat gyakorlatba saját otthoni környezetükben?