Prima zi s-a încheiat cu o seară interculturală fabuloasa. Nu numai că am putut să savuram alimente și băuturi noi, dar am descoperit ca melodiile religioase sunt similare, indiferent de limbă și religie. A fost înălțător să vedem și să auzim că ne înțelegem fără cuvinte și că puterea muzicii și a credinței ne conecteaza.

A doua dimineață a început cu o mica revigorare. În zona cu iarba de lângă biserica, ne-am ajutat reciproc prin jocuri, ca toti participantii sa fie incarcati de energie si voie buna. După distractie a inceput munca. Grupurile naționale au prezentat situația șomerilor și a tinerilor din România, Slovacia și Ungaria. Am descoperit multe asemănări, ceea ce nu este de mirare, deoarece locuim cu toții aici în Europa Centrală și de Est. Ne confruntăm cu provocări similare și ne vedem situația în același mod.

După conversații profunde și momente emoționale, echipa a identificat cele patru provocări sociale cu care se confruntă în fiecare zi. În grupuri mici, am folosit jocul de interpretare pentru a aborda problemele excluderii, emigrării, corupției și lipsei infrastructurii. Pe lângă explicarea problemei, am început să căutăm și solutii.

După slujba religioasa și după o scurtă, binemeritată odihnă, am aflat elementele de bază ale jurnalismului. De ce am nevoie pentru un articol? De ce trebuie să ținem cont cand luam un interviu? Care este diferența dintre un reportaj și un interviu? Cum să ne pregătim pentru o conversație? După pregatirea prealabila și definirea subiectelor, ne-am deplasat pe străzile Sacueniului în grupuri mici, cu toate ca era duminica după-amiază, am întâlnit multe persoane care au fost amabili sa ne raspunda la intrebarile despre problemele sociale de care erau interesate echipele. Șomajul, situația romilor și problemele minorităților au fost, de asemenea, pe ordinea de zi. După scrierea interviurilor, echipa s-a relaxat seara, în strandul termal al orasului. A fost o zi plina de satisfactii si activitati. In viitor ne dorim sa avem cat mai multe zile asemanatoare.