A csokalyi református egyházközség lelkésze, Tokár Sándor, aktívan tevékenykedik a gyülekezetben.

Az idei év elején, amíg a vírus nem gátolta az egyházi gyülekezéseket, Házastársi délutánt szervezett az érdeklődők számára, a helyiek megismerkedhettek néhány hajdúnánási farsangi szokással és február utolsó hetében az egyetemes imaheti alkalomra is sor került.

Március közepétől viszont közbeléptek az óvintézkedések. Minden gyülekezeti alkalom felfüggesztésre került az istentiszteleten kívül, de pár héttel később a templomok ajtaját is be kellett zárni. A karantén ideje alatt az istentiszteletek és a bibliaórák online formában voltak elérhetők az egyházközség facebook oldalán, illetve a lelkész napi rendszeresség osztott meg segédletet az egyéni elcsendesedéshez hozzásegítve, és bátorításként, hogy ne essenek kétségbe a hívek ebben a helyzetben sem, hanem tudják, hogy Isten velük van. Mind ezek mellett elérhetővé vált a Harangszó is online, illetve a Hangzó énekeskönyv is melyeket a lelkipásztor megosztott a gyülekezettel.

Csokaly is csatlakozott egy megmozduláshoz, mely Marosvásárhelyről indult, mi szerint április elsején 13 órakor megkondultak néhány percig a harangokat azok tiszteletére, akik ezekben a nehéz időkben megfeszített munkát végeznek nap, mint nap.

Húsvét ünnepére készülve online meg voltak tartva a bűnbánati alkalmak, illetve arra buzdította a lelkész a gyülekezeti tagokat, hogy csatlakozzanak a Duna TV-n keresztül az Úrvacsora vételhez.

Az anyák napi szerep sem maradhatott el, így megoldásként egy felhívást hirdetett a Tokár Sándor, hogy a gyerekek készítsenek köszöntő felvételeket és juttassák el neki, mivel a sok kisvideóból május harmadikára össze fog állítani egy műsor, mellyel mosolyt csalhattak az édesanyák arcára.

Pünkösd ünnepéhez közeledve szabadtéri istentiszteleti alkalmakat tartottak, betartva az előírásokat, így az Úrvacsora sákramentumával is élhettek a gyülekezeti tagok. Majd június elején temető kaszálási közmunkába kezdtek az egyház férfi tagjai.

A legáldottabb pillanat a karantén kezdete óta pedig az volt, hogy június 21-én újból kinyithatták templomuk ajtaját és Isten házában gyűlhettek össze az istentiszteleti alkalmon.