Az Ér hangja Egyesület Európai társadalmi körkép a mi lencsénken keresztül című projektje lezárult július 16-án, a befejezést a református ifjúsági ház nagytermében tartott filmvetítés jelezte.
A projekt ideje alatt a résztvevő fiatalok megtanulták kezelni a televíziós videókamerát, a fényképezőgépet videós eszközként, s aztán élesben, terepen is megpróbálhatták mindezt. A résztvevők által készített vágóképekből, interjúkból készített rövid dokumentumfilmeket tekinthetik meg írásunk alatt. A filmek elkészítésének külön érdekessége, hogy vegyes csoportokban mindhárom nemzet fiataljai képviseltették magukat, ezzel is elősegítve az ismerkedést és a kommunikációt. A nagy kamerával dolgozó csapat, egy nagyjából tízperces interjút készített Kovács Ágnessel, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Székelyhídi Gyermek Jézus Otthon vezetőjével. A második csoport fényképezőgéppel készített Csokalyon és Székelyhídon egy rövidfilmet, melynek témája a helyi romák helyzete (Miből élnek? Mivel foglalkoznak? Mekkora családot tartanak fenn?). A harmadik csoport egy közel háromperces, vidám, zenés videoklipet készített el a projekt végére, melyben eszközük egy okostelefon volt. Az eredmények közé tartozik az is, hogy a filmek bemutatása után minden résztvevő megkapta a képzésről az Európai Unió által elismert YouthPass oklevelét.
Ezek a kézzelfogható, önéletrajzba foglalható eredmények, amit azonban nem tudunk leírni vagy megmutatni, azok a létrejött barátságok, az éjszakákba nyúló beszélgetések, és a búcsúzkodások pillanatai.


European Social Overview through My Lens – I’m rich because…   

 

European Social Overview through My Lens – Itt

 

European Social Overview through My Lens – A hétházy csapat