O experiență revelantă și de neuitat: zilele petrecute la Casa de Copii a Fundaţiei Sfântului Francisc din Săcueni

Câte șase tineri din cinci țări: Grecia, Ungaria, Lituania, Portugalia și România au luat parte în schimb de tineri Erasmus Plus, sprijinit de Uniunea Europeană, cu titlul Tineri NEET pentru copii cu situaţii sociale nefavorabile. Asociația Ér hangja  Egyesület din Săcueni a organizat a treia schimb de tineri începând de 2015.

Propoziţia Asta este Europa noastră! a devenit sloganul celor care au participat la programul Tineri NEET pentru copii cu situaţii sociale nefavorabile. Esența programului a permis tinerilor dobândirea cunoștințelor despre structura și funcționarea sistemului social din țările participante și o mică gustare din cultura acestor țări. Au fost şi gânduri care le-a dat bătaie de cap organizatorilor și participanților, de exemplu cum se vor acomoda, cum vor interacționa, cum vor coopera, cum se vor descurca  cu copiii, dar toate acestea au pierit ca-n basme. Programul a decurs fără greutăți.

Prima zi a fost destinată pentru acomodare. Având în vedere faptul că cei treizeci de participanți au venit din țări cu culturi foarte diferite, punctul primar al zilei a fost întocmirea unui regulament de conviețuire pentru săptămâna ce o vor petrece împreună. A ieșit la iveală că ei se gândesc la fel despre o serie de norme începănd cu de a avea grijâ de mediul înconjurător pănă la importanța opiniilor fiecărui membru al grupului. Pentru a cunoaște pe cineva trebuie să-i știi numele, din acest motiv tinerii au făcut cunoștință unul cu celălalt în cadrul mai multor joci interactivi. Au învățat cu ușurință pronunțarea corectă chiar și a numelor grecești, portugheze sau lituaniene.

După o scurtă evaluare a zilei a urmat seara interculturală cu gustări gastronomice specifice celor cinci țări. A fost o seară splendidă precum și următoarele seri naţionale. Seara culturii române a stârnit mare interes pentru istoria acesteia. Echipa Ungariei a prezentat un film despre inovatori și inovații maghiare. Filmul prezentat de grupa greacă ne-dus în Grecia antică, iar culmea serii a fost totuși concursul ”Cel mai gustos tzatziki”, căștigat de echipa română. Portughezii ne-au fermecat cu  atmosfera fiestei. Lituanienii ne-au prezentat frumoasele meleaguri ascunse ale Lituaniei.

Salonic,  Kaunas,  Coimbra doar trei dintre localitățile de unde au venit participanții la programul de o săptămână organizat de Asociația Erhangja. Cei treizeci de tineri au colaborat pentru a cunoaște funcționare sistemului social din fiecare țară, cu privire în primul rănd la protecția copiilor. Programul a inclus şi zile petrecute cu copii orfani și semi-orfani, crescuți la Casa de Copii a Fundaţiei Sfântului Francisc din Săcueni.

Tinerii au prezentat sistemele sociale din țara lor și au avut discuții despre funcționalitatea sau disfuncționalitatea sistemelor protecției copiilor abandonați. Diferențele sunt pregnante. Pe când statul maghiar tinde ca copiii să fiu crescuți în familie chiar dacă cumpărarea pâinii de zi cu zi e o problemă, Lituania are circa 15 localităţi cu așanumite ferestre unde mamele își pot abandona copii si au doar 10 minute pentru a se răzgândi. În Grecia copii abandonați sau orfani cresc în condiții  familiare în case amenajate special cu acest scop, cu săli mari și mai multe bone.

Deși participanții la acest proiect au venit cu mult interes, gănduri bune și entuziasm, din discuțiile și poveștile lor a reieșit că ei nu au avut tangență cu asemenea situații. Nu au trăit niciodată sentimentul de a fi abandonat, ci au sosit din familii întregi şi iubitoare. Acum au avut ocazia de a încerca acest sentiment în cadrul unui joc, numit teatru forum care este o metodă de educație nonformală ce se prezintă ca un instrument de intervenție socială. Tinerii au scenografiat situații dificile în care sunt implicați și copii, rolurile fiind jucate de ei. Metoda acestui joc interactiv este de a găsi soluția optimă pentru rezolvarea problemei înscenate luănd parte efectiv în act prin scimbarea rolului sau personajului jucat. Pe scenă au apărut situații în care copilul abandonează școala prematur sau este silit să muncească, situații de violență domestică, situații de abandonare a copilului.  La sfărșitul fiecărei scene au analizat situația jucată și au luat în seamă concluziile. Participanții au constatat cu regret faptul că  societatea actuală a fiecărora dintre ei are influență negativă în cea ce privește angajamentul de a naște și a crește un copil. De exemplu situația femeilor care își cresc singure copilul, trecerea cu vederea a unor copii cu destine foarte grele, influența negativă a părinților față de copii deveniți la rândul lor părinți, sau povara neputinței față de excesele patroanelor. A venit vorba și despre situația copiilor migranților, care este o problemă arzătoare la ora actuală. În Grecia, unde ajung și azi valuri de migranți, acești copii sunt tratați la școală și la casele de copii la nivelul tratării proprilor copii, în timp ce în Ungaria sunt experiențe ambivalente în acest domeniu.

Cea mai palpitantă parte a programului a fost totuși prima întâlnire cu copii crescuți la Casa de Copii a Fundaţiei Sfântului Francisc din Săcueni și grupul de copii care după programul școlar sunt supravegheați și îndemnați la învățătură de Galamb Erzsébet. Acestă primă întâlnire a fost plină de afecțiune. În zilele urmâtoare așteptau cu nerăbdare orele ce le vor petrece  împreună jucându-se sau învățând despre Uniunea Europeană. Tinerii și copii s-au înțeles de minune vorbind limba universală a dragostei, a jocului cu voie bună, a dăruirii de sine și a respectului. Din inițiativa tinerilor organizatorii au destinat o zi întreagă, în loc de orele planificate în program, pentru a fi împreună cu acești copii. Săptămâna a trecut foarte repede și fără piedici. Tinerii au reușit să se țină de regulile așternute în prima zi. Cel mai greu lucru a fost să se luă rămas bun care chiar nu a mers fără lacrimi.

S-au legat prietenii, tinerii au avut parte de meniuri deosebite, au dormit foarte puțin să fiu cât mai mult împreună să se cunoască cât mai bine, au râs și au plâns îmreună la plecare. Pentru toate  sentimentele și relevațiile trăite împreună a devenit sloganul celor treizeci de tineri: Asta este Europa noastră! Vizionează o Europa cu țări fără graniţe când e vorba de a ajutor, simpatie, protecția copiilor, toleranță. Participanţii sunt tineri și poate tinerețea înseamnă naivitate, dar ei nădăjduiesc o Europă plină de bunătate cea ce s-a realizat timp de o săptămână aici la Săcueni.

Asociația Erhangja