Intr-o dimineață frumoasă de primăvară, 30 de băieți și fete la un loc, tinerii s-au trezit la 8 dimineata, privind spre o zi plina de distracții, discuții serioase și multe lucruri de învățat. În cea mai nouă zi a proiectului “NEET’s for children in need”, realizată in Sacueni (România), noi, tinerii, am făcut prezentări despre sistemul social al țării noastre de origine; am vizionat un scurtmetraj despre situația refugiaților din Grecia; am participat la niste jocuri pentru a ne mentine energia; am avut o noapte tematică românească; am dezbatut care este rolul nostru și cum putem proceda pentru a ajuta copiii nevoiași. În cadrul conversațiilor noastre ne-am intalnit cu teme precum avortul, refugiații și cultura țării care a fost reprezentată (România, Lituania, Grecia, Ungaria și Portugalia). Am avut și pauze grozave de cafea.

Am început ziua cu jocuri energizante, astfel încât toată lumea să fie trează. Aceasta a fost urmată de prezentările despre sistemul social al țărilor. În fiecare prezentare am avut șansa să învățăm ceva despre modul de organizare a tarilor participante. Aceasta este probabil una dintre cele mai bune părți ale acestui proiect: cunoaștem alte culturi și moduri de viață, fiți cuprinzători și prezentați-vă propriile idei.

Prezentările au fost urmate cu ora prânzului, pentru regenerarea energiei după cea mai interesantă activitate a zilei. Am fost împărțiți în grupuri de cinci și ne-am așezat la o masă vorbind despre diverse teme, în mare parte despre ceea ce noi, guvernul și UE putem face pentru a ajuta copiii nevoiași. A fost o experiență nemaipomenită, deoarece participantii au dovedit ca au răspunsuri și opinii cu adevărat complexe. Toată lumea și-a împărtășit părerea si in acelasi timp am ascultat respectuos. Una dintre cele mai bune modalități de a te dezvolta pe plan personal este să asculți ce au alții de spus și să împărtășești opiniile proprii despre problematica actuala. Te ajută să vezi lucrurile clar și te ajută să formezi un argument cu adevărat puternic.

În cele din urmă, ziua s-a încheiat cu noaptea culturala românească, unde echipa ne-a prezentat câteva mâncăruri tradiționale și au făcut o prezentare cu informații de bază despre tara și curiozități despre România. Aceste tipuri de activități sunt foarte benefice, ca oamenii din alte țări să învețe și să aibă un interes mai profund față de alte culturi.