Între 22-28 august al doilea proiect Erasmus+ al Asociației Ér hangja s-a desfășurat cu succes la Săcueni, la care au participat treizeci de tineri  sosiți din patru țări.

Participanții bulgari, maghiari, din Felvidék (partea de sud a Slovaciei) și români au învățat în timpul programelor prepararea mâncărurilor specifice țărilor participante, făcând  cunoștință și prin aceast fel cu țara, cultura, tradițiile celorlalți. În prima zi le-a fost prezentat participanților din acest program de schimb de tineri proiectul, programele zilnice, programul UE Erasmus+, orașul unde se desfășurau programele  și au avut timp și pentru a face cunoștință cu ceilalți. Au învățat numele celorlalți printr-o joacă comună și au discutat și despre speranțele și  așteptările lor față  de acest program.

Al doilea zi conținea programele mai interesante. Participanții au vorbit despre tradițiile și mâncărurile tradiționale din țările lor de proveniență și au creat și o hartă a mâncărurilor și la sfârșit au avut o discuție liberă de brainstorming în grupe mixte, despre posibilități de a câștiga bani cu ajutorul cunoștințelor gastronomice dobândite.

 

Preparare fotografiată de mâncăruri

Pe lângă întălnirile zilnice și formarea noilor prietenii între participanți, scopul principal al organizatorilor era ca acești tineri să dobândească niște cunoștințe care vor putaea fi folosite pe termen lung, după ce se întorc în țara lor de proveniență. Fiind că organizatorii erau membrii Grupului media Ér hangja și programele erau strâns legate de gastronomie, practica profesională s-a desfășurat prin pregătirea micilor filme video și fotografii în timpul preparării mâncărurilor tradiționale. Organizatorii au cerut colegii de specialitate să conducă atelierele de fotografiere a mâncărurilor și filmarea workshopurilor gastronomice. Prima parte era cea de teorie, când participanții au învățat regulile de bază a fotografierii/înregistrării video și după aceasta urma partea de practică, când tinerii au putut să le pună în practică cele învățate. Fiecare grup din fiecare țară prepara mâncăruri tradiționale și între timp celelate grupe fotografiau și filmau procesul de pregătire a mâncărurilor și în final urma munca de editare  pe calculator. Utilitatea programelor se reflectă în fotografiile și filmelor video pregătite de către participanți, care pot fi vizionate de către cei interesați pe internet

Tărâmul gustărilor

Pentru că tradiția și mâncarea erau cuvinte cheie a programelor de o săptămână, pe lângă munca de fotografiere și filmare,  participanții au vizitat și doi producători mici de alimente.  Prima dată l-au vizitat pe domnul Csomaközi László și familia lui din Olosig, unde au văzut cum se desfășoară cultivarea de plante în corturi de folii și hoinărind prin moșia familiei au putut să învețe multe lucruri interesante despre această muncă. Tinerii din țările străine au ascultat, văzut cu uimire datele prezentate și technologiile moderne folosite în cultivarea plantelor, dar punctul culminant al acestei vizite era când au putut gusta fructele și legumele rupând direct de la plantă. Ospitalitaea gazdelor le-a încălzit inimile și au uitat pentru o scurtă perioadă și dorul de acasă. Într-o altă zi au vizitat ferma familie Tolvaj din Sânnicolau de Munte, care era ca un mic paradis.

Grădina bogată în verdețuri promitea că vor învăța și aici multe lucruri noi și gazdele le-au și prezentat pe toate oaspeților tineri, cu ajutorul unui translator. Atracția principală era când au putut să participe la procesul de presare la rece a uleiurilor și râșnirea tradițională a făinei din diferite cereale.  Au putut să examineze storcătorul de ulei, cu ajutorul căreia famila Tolvaj produce uleiuri cu proprietăți benefice din dovleac, cânepă,susan și alte semințe.

După aceasta urma prezentarea micii mori din lemn, la care se produce cu ajutorul unui bolovan râșnirea făinurilor integrale, tărâței, etc. După partea teoretică, tinerii au gustat uleiurile, au mâncat langoș preparat din făină integrală și alte gustări sănătoase.

Prietenia națiunilor

Ca să cunoască mai bine cultura și tradițiile celorlalți, participanții au organizat în fiecare seară, o seară a diferitelor culturi, în cadrul căreia tinerii au avut ocazia să le învățe celorlalți dansuri, cântece populare, să le povestească legende, anecdote, povestiri, dar au vorbit și despre măncâruri și băuturi, dulciuri tradiționale și au vizionat și filmulețe interesante despre țările participante. Așa am învățat că cimpoiul este un instrument popular nu numai în Scoția, ci și în Bulgaria, am băut cofolă slovacă, am mâncat mici gustări maghiare cu cârnați și ardei iute și după atâta mâncare în seara română am învățat și dansul pinguinilor.

Scopul principal al acestui program era ca tinerii participanți să se întoarcă acasă, cu un rucsac plin de cunoștințe utile și memorii de neuitat. Acest proiect s-a desfășurat cu finanțarea programului Erasmus+ a UE.