Portret culinar european comun pentru prezervarea culturii noastre – asta este titlul proiectului Erasmus Plus care va avea loc între 22-28 august la Săcueni, județul Bihor. Organizatorul este Asociația Erhangja care a concurat iarăși cu success la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. La evenimentul de o săptămână vor lua parte 30 de tineri (neimplicați în educație,formare sau muncă) din Croația, Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. Deși toate aceste țări se situează în partea centrală și estică a Europei, gastronomia și cultura acestora este foarte diferită. Totodată foarte multă lume se orientează către mâncare homemade ca o posibilă sursă de venit.

De exemplu food bloggingul (scrierea jurnalelor online despre mâncărurui) este din ce în ce mai răspândit, deoarece aceste „cărți de rețete online și interactive” pot reprezenta o sursă de venit pentru cei care se ocupă în mod serios de scrierea unui blog. Un alt exemplu bun este producerea de produse homemade precum gemuri, dulciuri, murături, etc. după rețete tradiționale și din ingrediente de la țară, și comercializarea lor la diverse târguri și prin platforme online sau/și acasă.

Un alt aspect important este faptul că șomajul în rândul tinerilor sub 25 ani este ridicat, la nivelul celor 28 state ale Uniunii Europene ponderea este de 22,2% (date Eurostat din 2014): în Croația 45,5%, în Slovacia 29,7%, Bulgaria 23,8%, în România 24%, în Ungaria 20,4%.

Cum sunt în conexiune aceste două problematici?
Prin intermediul acestui proiect organizatorii doresc să le demonstrează tinerilor șomeri că pot obține o sursă de venit și implicit, un mod de trai corespunzător punând baza unei ințiative, „întreprinderi individuale” inspirată din lucruri de zi cu zi, simple, precum mâncarea.

Activitatea principală a schimbului de tineri este crearea a 5 filmulețe care vor prezenta procesul de gătire a mâncărurilor naționale ale celor 5 țări participante, precum și culturile și țările de dincolo de bucatele prezentate. Filmulețele vor fi prezentate marelui public în cadrul unui eveniment derulat în ultima zia schimbului de tineri, precum și prin împărtășirea lor pe diferite canale mass media și online. Înainte de a realiza aceste filmulețe participanții vor cunoaște cum se prepară aceste mâncăruri, dar și bazele fotografierii, filmării, editării materialelor filmate și bloggingului. Competențele digitale dezvoltate sunt de mare folos în zilele noastre, deoarece sunt solicitate de angajatori pentru foarte multe joburi.

Prin intermediul acestui schimb de tineri participanții vor cunoaște și inițiative care nu necesită foarte mari investiții (producere de produse home made, food blogging), însă care le pot asigura o sursă de venit dacă sunt practicate cu sârguință și hărnicie. Mobilitatea constă din prezentări și conversații legate de gastronomia țărilor, despre rolul bucatelor, din workshopuri de gătire mâncăruri naționale și ateliere de creare filmulețe despre acestea, dintr-un eveniment de proiectare a filmulețelor, dar și din alte programe interculturale.

La finalul proiectului care este finanțat de Uniunea Europeană, tinerii vor primi Youthpass-uri (certificate recunoscute în toată UE) cu competențele pe care și le dezvoltă pe parcursul celor 7 zile de activitate.