Újabb Erasmus+ ifjúsági csereprogram lesz Székelyhídon. Az Ér hangja Egyesület a tavalyi szociális problémákat feldolgozó programja után ezúttal a Közép és Kelet-európai kulináris kultúrával és a bennük rejlő lehetőségekkel foglalkozik.

Az augusztus 22-28. között zajló projekt címe: Európai gasztronómiai körkép kultúránk megőrzése érdekében. Az idei rendezvény nagyobb vállalást jelent több szempontból is az egyesület számára. Egyrészt az idei csereprogram már nem három hanem öt ország fiataljait várja az egyhetes eseményre, összesen harminc résztvevőt fejlesztve Bulgáriából, Horvátországból, Magyarországról, Szlovákiából és Székelyhídról vagy környékéről.

Az ifjúsági csere másik kihívása a használható tudás minél hatékonyabb átadása egy sokoldalú területen. Az egyhetes program ideje alatt a résztvevők ugyanis nem csak egymás gasztronómiájával, étkezési és beszélt nyelvi kultúrájával fognak ismerkedni vagy egymással, de a gasztroblog, az ételfotózás és a videókészítés mikéntjével is.

Az Ér hangja média egyesület rálátást ad a vállalkozó szellemű fiataloknak az említett tevékenységi körökben rejlő pénzkereseti lehetőségekre. Éppen ezért ezek mellé olyan készségfejlesztő tevékenységeket terveznek, amik hosszútávon elősegíthetik az ifjak munkapiaci helyzetét. Ennek megfelelően a résztvevők is 18-25 év közötti fiatalok lesznek, akik nem részesei az oktatási rendszernek, nem aktív dolgozók, hanem a helyüket keresik a munkavállalás vagy a vállalkozások világában.

A kulturális különbözőség összehangolása érdekében a program első napja az Erasmus+ program és az egymás megismeréséről fog szólni, a második naptól azonban komoly munka veszi kezdetét a projekthelyszínen, a székelyhídi Gyermek Jézus szabadidő és Sportközpontban. Az ifjak nap mint nap séfekké válnak, hogy társainak megtanítsák hogyan készül egy-egy kedvelt nemzeti ételük, majd ezekről videófelvételek, fotósorozatok és blogbejegyzések születnek sorban. Szabadidős programként közben gasztronómiai bemutatók és kreatív tevékenységek, illetve nemzetközi estek zajlanak majd.

Mindezek lényeges része a különbözőség megízlelése, ugyanakkor a közös kulturális elemek megtalálása (vagy tálalása), amik segítenek felismerni regionális értékeinket, azok fontosságát, és megőrzésük lehetséges módjait. Ezek a módok pedig pontosan azok a médiával kapcsolatos tevékenységek lehetnek, amelyekkel a fiatalok nem csak egy plusz készséget kapnak az egy hét alatt, de amelyek archiválják is a következők számára a “konyhai örökségeket”.
A projekt megvalósítását az Európai Unió támogatja.