Noha a fafaragás hagyományos mesterség, manapság nem olyan népszerű, és csak kevés ember tanulja meg ezt a kézművességet. Ennek egyik oka az, hogy  sok gyakorlást és türelmet igényel. Az utóbbi években azonban ez a szakma sokat változott a műszaki fejlődés miatt. Igaz, hogy a gépek megkönnyítették a fafaragást, de ily módon a termékek már nem egyediek, és nincs érzelmi utalásuk.

A fafaragók bármilyen fával dolgozhatnak, ha elég száraz, de természetesen könnyebb a lágy fa használata kemény fa helyett. A fafaragásnál ne feledje, hogy a kézzel készített fatermékek egyediek es együtt öregszik velünk, mivel ezek 50–60 évig használhatók.

Fa guru

Szabó Ferencz személyes élete

Szabó Ferencz egy 63 éves Székelyhídi faszobrász. Fémmegmunkálássaval foglalkozott a kezdetekben, dolgozott mint lakatos, es egyes dolgok megszerelésével is foglalkozott. Ezt követően 20 évig profi fotósként dolgozott. Míg fényképezőgépe  volt, házakat látogatott, hogy fényképezzen olyan családi ünnepeken, mint például a karácsony. Időnként,  gyönyörű bútorokat vett észre, es  más esetekben felkérték, hogy segítsenek a kopott bútorok javításában. Ez inspirálta őt, hogy faszobrásszá váljon. A természet  imádójaként   az egyik kedvenc témája, a fafaragás.

Termékeket készített vadászoknak és borászatoknak, mind gyakorlati dolgokat, mind dekorációkat, például fa alapú trófea tartókat. Minden mű, amelyet készít, egyedi.

Még mindig kapcsolatban áll a fényképezéssel is ,  most a közösségi médián keresztül hirdeti termékeit, hogy munkáját reklámozza. Nem használ új technológiákat, műalkotásainak elkészítéséhez. Kézművei révén harcol a tömegtermelés ellen. Kezdetben munkája nem volt  jövedelmező az elismerés hiánya miatt. Hosszú távon, e mesterség segítségével nyereséget kezdett elérni. Mivel szeretne átadni ezt a művészetet a következő generációnak, soha nem hagyja abba munkáját.

Hogyan növelheti jövedelmét, ha fafaragó ?

  • Fontolja meg a gyorsan eladott és a fogyasztók által megkövetelt termékek helyreállítását.
  • Tanítson fiatalokat a fafaragás mesterségére, és beszéljen a kézműves termékek értékéről.
  • A mesterség népszerűsítése érdekében nyisson műhelyeket, ahol az emberek kipróbálhatják magukat és megismerkedhetnek munkájával.
  • Együttműködés más kézművesekkel, hogy drágábbá tegyék a termékeket, es növeljék értéküket a piacon.