A mézkészítés hagyományos munka, története a régi időkig nyúlik vissza.  Székelyhíd  népszerűvé vált ezen a területen, és a helyi lakosok körében továbbra is  gyakran praktizáljak. Noha a munka nagy részét a méhek végzik, a méztermelés rendkívül fontos szakma.A mehesz teljes felelősséggel tartozik a családok életben tartásáért és a méhek számára a legjobb körülmények biztosításáért.

Ezt a szakmát csak akkor lehet gyakorolni, ha rendelkezik méhészi bizonyítvánnyal.

Miután a méhek összegyűjtik a pollent, és el készítik a mézet, a profi méztermelők feldolgozzak azt. Mivel a méz a tél folyamán a méhek tápláléka, valami mást kell felajánlani számukra, ezért cukros vizet adnak nekik. Mindenkinek tisztelnie kell a méheknek, mert olyan termékeket készítenek, amelyek soha nem romlanak.

A helyi méhész

Barta Imre  személyes élete

Barta Imre egy 25 éves méhész, Székelyhídon él. Jelenleg több szakmája is van. A méhészet mellett tanár, operatőr az Erhangja Egyesületnél, és  gyümölcstermesztó  is. A méhészetet öt évig tanulta/ gyakorolta. A mesterséget a város legrégebbi méhészétől tanulta meg. Családjában nem volt méhész, kivéve egy rokont, aki 60 évig  ​​méhészkedett. A  régi mesterségből megtanulta a méhészet technikáját, és néhány modern hasznos trükköt is megtanult. Kezdetben nem volt jövedelmező szakma, de az évek során jövedelmezővé vált, mivel egyre inkább szerette méhcsaládjait.

A városban dolgozik ezen a területen, egy egy évvel fiatalabb szemely mint Imre, és o is imádja ezt a mesterséget. A legtöbb ember azonban a méhészetet hobbinak tekinti. Amikor elkezdődött, nem volt  állami finanszírozás, amikor vállalkozása jobban működik, nem akarja meg  pályázni ezt a programot, még akkor sem, ha vannak ilyen lehetőségei. Amikor a szabadidőről kérdeztük, azt mondta, hogy nincs. Biztosított minket arról, hogy soha nem fog lemondani a munkájáról, mert annyira szereti.

Hogyan lehetne növelni a jövedelmét, ha méhész?

  • A méhészeknek uniós forrást kell kérniük, hogy pénzt takarítsanak meg a méhészeti készletek megszerzésében.
  • A méhésznek növelnie kell a méhkasok számát, hogy versenybe tudjon lépni a nagyobb gazdaságokkal.
  • Sok  működő mezőgazdasági termelő fizet a méhészeknek, hogy átmenetileg áthelyezzék kaptárjaikat a gazdaságukba, hogy  a mehek be porozzak növényeiket. Ezenkívül saját egyedi címkéjének létrehozása növeli a termék értékét. Ez új vevőket vonz és lehetővé teszi az ár emelését.