Egy gyönyörű tavaszi reggelen 30 fiatal, fiúk és lányok egyarant felébredtek reggel 8-kor, szórakoztató, komoly beszélgetéssel és sok tanulni valoval talaltak magukat szemben. A “NEET’s for children in need” project legújabb napján, amelyet Szekelyhidon (Romániában) tartottak, mi, a fiatalok, beszámolókat tartottunk származási országunk szociális rendszeréről; rövid filmet láttunk a menekültek helyzetéről Görögországban; reszt vettunk par jatekon, annak erdekeben hogy mindenkinek megmaradjon az energiaja a nap tovabbi reszeben; volt egy román tematikaju kulturalis éjszaka es megbeszéltuk, mit tehetünk a rászoruló gyermekek segítése érdekében. Beszélgetéseinkben olyan témákat vettettunk fel, mint az abortusz, a menekültek és a képviselt ország kultúrája (Románia, Litvánia, Görögország, Magyarország és Portugália). Nagyszerű kávészünetek is voltak.

A napot energikus játékokkal kezdtuk, hogy mindenki fel toltodjon. Ezt az országok szociális rendszeréről szóló bemutatók követték. Minden előadáson esélyt kaptunk arra hogy tanuljunk valamit arról, melyk orszagnak milyen a tarsadalmi es kulturalis rendszere. Ez valószínűleg a projekt egyik legjobb része:  meg ismerkedunk más kultúrákal és életmódal.

Az előadásokat ebédidő követte, a nap legérdekesebb tevékenysége után. Öt csoportba osztodtunk és az asztalnál ültünk, ahol különféle témákról beszélgettünk, főleg arról, hogy mi, a kormány és az Europai Unio mit tehetunk azert hogy segítséget nyujtsunk a rászorulók számára. Csodálatos élmény volt, be bizonyodott hogy igazán összetett válaszokat és véleményeket, tartogatak a fiatalok. Mindenki megosztotta nezopontjat, és mindenki tisztelettel hallgatta a masikat. Az ember sajat fejlesztesenek az egyik legjobb módja az, ha meghallgatja mások véleményét, és megosztja sajatjat a megadott temakorben. Segít tisztan látni a dolgokat, egy igazán erős érv kialakításában.

A nap végül a romániai éjszakával zárult le, ahol a csapat bemutatott nekünk néhány hagyományos ételt, és bemutatót készített Romániáról szóló alapvető információkkal és érdekességekkel kapcsolatban. Ez a fajta tevékenység nagyszerű lehetőséget kínál más országok embereinek megtanulására és más kultúrák közelebbi megismerésére.