Întâlnirea localităților înfrățite a fost organizată la Săcueni în perioada 26-29 august. Reprezentanții din Edelény, Héhalom, Mucsony (Ungaria), Kamocsa și Kürt (Slovacia) și, desigur, orașul gazdă au participat la o serie de evenimente sub egida programului: Schimb de experiențe agricole și culturale pentru o UE mai coezivă.

Evenimentul organizat pentru a treia oară la Săcueni, a fost desfășurat de Asociația Ér Hangja (Glasul Ierului) în colaborare cu Primăria Orașului Săcueni, cu sprijinul Programului Europa pentru cetățeni.

Programul de patru zile al reuniunii a introdus delegațiile participante și părțile interesate în problemele, subiectele și provocările care afectează politica agricolă actuală și viitoare și alți factori economici ai Uniunii Europene prin intermediul mai multor prezentări, discuții și mese rotunde. În seria evenimentelor a avut loc o expoziție din produse agricole, un concurs culinar, program de cântece și dansuri populare, precum și alte posibilități atractive și interesante de petrecere a timpului liber.

Expoziție și târg pentru micii fermieri

Delegațiile localităților fraterne au sosist la Săcueni pe 26 august. A doua zi în cadrul Zilelor Agricole a avut loc expoziția și târgul fermierilor, unde oaspeții s-au familiarizat cu produsele culinare și artizanale locale, dar și ei au expus obiecte de artizanat și produse culinare tipice regiunii reprezentate.

Viitorul Uniunii, proiect bugetar

În clădirea Teatrului orășenesc recent inaugurat delegațiile au participat la o prelegere ținută de dl. Gyula Winkler, vicepreședintele comisiei de comerț internațional al Uniunii Europene despre noile prientări ale UE, despre directivele agricole ale Uniunii, noua politică agrară și directivele bugetare pentru perioada 2021/2027.

Gyula Winkler a subliniat ca în perioada de refacere de după pandemie, scopul nu trebuie să fie atingerea nivelului anterior, trebuie mers înainte prin mărirea investițiilor, întroducerea treptată a reformelor. Se pune un accent deosebit pe programele de ajutorare, mai ales pentru fermierii tineri și micii producători agricoli. Există un decalaj serios între diferitele regiuni ale UE, ca atare fiecare țară trebuie să decidă singur despre modul de folosire a ajutorului primit. După prelegere reprezentanții delegațiilor vecine în cadrul unor reportaje radio și TV au discutat despre importanța voluntariatului, au arătat foloasele activităților agricole pentru comunitățile și grupurile țintă din raza lor de activitate.

Centrul cultural-sportiv Gyermek Jézus din Săcueni a asigurat cadrul pentru prezentarea tradițiilor populare ale delegațiilor. S-au audiat performanțele de cântece și s-au admirat dansurile populare ale invitaților, o paletă largă etnoculturală, dar și formația locală de dans popular Zajgo și-a prezentat repertoriul.

Seara a avut loc o înlnire amicală în cadrul unei degustări de vinuri. Invitații au putut admira frumusețea fostei pivnițe a contelui, în prezent proprietate a familiei Domahidi. Primarul Csaba Béres a subliniat importanța acestor întâniri care au rolul de a însufleții aceste legături prietenești. Conducătorii delegațiilor au subliniat de asemenea importanța acestor întâlniri. Consiliera primarului, Noemi Palfi, enolog, a prezentat pe scurt zona viticolă Valea-Ierului, și producătorii vinurilor degustate. Oaspeții au cunoscut produsele Pivniței Lengyel din Săcueni și Janka Winery din Diosig, la fel și produsele lactate, cașcavalurile firmei Netty Sajt din Cubulcut.

Vinuri de calitate au sosit și din localitatea Kürt din Slovacia. Schimbul de păreri dintre viticultori a fost urmat de o seară cu cântece și dansuri, care a lăsat o impresie de neuitat în memoria tuturor participanților.

S-au prezentat localitățile

A treia zi în aula Sfântul Ladislau a Muzeului orășenesc s-au prezentat localitățile. După salutul primarului Csaba Béres, Timea Aszalos, președinta asociației Ér Hangja, organizatoarea evenimentului, a subliniat că suntem doar cu o săptămână după festivitatea Pâinea Nouă a maghiarilor, și ea consideră că toți provenim din acelaș lan de grâu, chiar dacă din spicuri diferite, și este o mare bucurie că ne aflăm acum aici împreună.

Parlamentarul UDMR Ödön Szabó a salutat participanții, a prezentat situația economică a României, posibilitățile de producție în agricultură. A subliniat importanța conlucrării, a participării la acțiunile educative organizate mai ales pentru tinerii agricultori. După acea oaspeții au prezentat localitățile lor, caracteristicile, realizările, planurile pentru viitor. Primarul Csaba Béres a prezentat Săcueniul, planurile și perspectivele orașul. După masă delegațiile au vizitat castelul Stubenberg unde funcționeză casa de copii al Fundației Sfântul Francisc din Deva condusă de călugărul Csaba Böjte, au făcut cunoștință cu copiii și cu viața cotidiană din castel, și au admirat clădirea.

Seara au participat la diferite manifesări culturale în proaspătul inaugurat Teatru Orășenesc Szabó Odzsa.

În ultima zi a întâlnirii, pe 29 august Csaba Béres, primarul orașului a expus pe scurt gânduri despre viitorul posibil al UE. În aceași zi a avut loc concursul culinar, unde participanții și-au demonstrat măiestria în a pregăti mâncărurile caracteristice zonei de proveniență. Degustările reciproce au fost urmate de tradiționalele toasturi și urări de bine.

Szyártó József László