Az Erhangja Egyesület negyedik Erasmus + programja május 13-án fejeződött be Romániában, ahol a tevékenységek fő célja az volt, hogy segítsék a fiatalokat a régi mestersegek felfedezésében, és valtoztassak ezeket  lehetséges jövedelemforrássá.

Az Európai Unió Erasmus + programja támogatta ezt a nemzetközi ifjúsági csereprogramot, ahol 28 fiatal vett részt a „A múlt mestersegei, a holnap forrasai” című projektben. A görög,  magyar, litván és a román résztvevők a hét minden napján új mesterseget tapasztaltak meg,  motiváciot és lehetőségeket kerestek, hogy ezeket a mestersegek jövedelemforrássá valtoztassak. Bemutatókon vettek reszt a régi nemzeti mestersegekrol, például borostyán ékszerek készítéséről Litvániában, szivacshalászatról Görögországban vagy a szeker hajtokrol Magyarországon.

Mint általában, az első napokat azzal töltötték, hogy megismerkedtek egymassal, megszokták a projektet és a program helyszinet, és mindegyikük számára az interkulturális este tökéletes napzaras volt. Ó, nem, elnezest! „Tánc a csillagok alatt” az udvaron volt a tokeletes napzaro aktivitas! Másnap a program nagy része marketinggel kapcsolatos volt. A program vendége, a román vállalatok szövetségéből, Posa Tibor volt,  aki bemutatta a fiataloknak, hogy mi a marketing. Az első rész jól kidolgozott PowerPoint bemutato volt, később pedig  játszani kezdett a fiatalokkal. Tibor csodálatos marketing játékot szervezett a fiatalok számára, amely rávilágított arra, hogyan működik, és mi a marketing fontossága.

A harmadik napon a résztvevők megtették az első lépéseket a régi mestersegek világa felé. Az első állomás, ahol megálltak, a méhész szakma volt. A közel 30 fős csapat meglátogatott egy fiatalembert, aki a méheknek szentelte magát, de a szakma szenvedélyes része mellett mesélt a nehezebb napjairól is, hogy tiszta képet mutasson a méhészetről a látogatók számára. A következő felfedezés Szabo Ferenc segítségével a fafaragás művészete volt. Ezt követte a nap, amikor találkoztak, Braun Ildiko-val   aki otthon mindenféle hazi tésztát keszit, és kedvesen megtanította a fiúknak, hogyan kell a tésztát erős kezükkel gyúrni, a lányoknak pedig megmutatta hogyan készítsenek egy vágott és hengerelt szimmetrikus tésztát.

Farago Emese, óvodai tanito érkezett Nagyváradból, hogy nagy türelemmel mutassa  és tanitsa meg a „nemezelés” technikáit a  fiatalok számára. A mestersegek bemutatasat Balajti Irennel zártuk , aki szőnyegek vagy más kisebb tárgyak szövését tanította a résztvevőknek. A hét folyamán számos tárgyat készítettek, mint például díszített fakanál, fafaragványok, szalagfúvókák, gyapjú telefontartok és kis szőtt pénztárcák. Az egyik régi mesterseget Szekelyhidon kívül tanultak a fiatalok, mert pénteken az egész csoport látogatást tett egy szomszédos faluba,Szalacsra. Meglatogattak egy hagyományos hazat a régióban, és az ott élő úriember elmondta nekik a ház történetét. Az ur hagyományos tárgyak gyűjtője. Az apró ház, tele volt kézműves tárgyakkal, régi kézműves módszerekkel készítve, az udvaron tett látogatás után a fiatalembernek lehetősége volt kipróbálni a székfonast, vagy legalább megnézni, hogyan csinálja, a faluban az utolsó személy, akinek még meg van ez az  ősi kézműves ismerete.

Minden nap végén, a résztvevők kiertekelest tartottak arról, hogy miként lehet forgalmazni azokat a tárgyakat, amelyeket el  lehet készíteni az adott mestersegbol, vagy hogyan lehet ezeket a termékeket kortárs módon előállítani. Ezután a fiatalokat három csoportra osztották, es  írtak a kézművesek életéről, a szakmákról , valamint az adott mestersegbol származó jövedelemszerzés lehetséges módjairól. Így készült el az tajekoztato fuzet a képviselt országok embereinek munkája, pontossága és megtervezése révén.

A tajekoztato fuzet  bemutatását a fiatalok szervezték a projekt utolsó napján, vasárnap. Az esemény mindenki számára nyilvános volt, de nem csak a brossúrák bemutatása és átadása tortent az esemenyen. Azok, akik úgy döntöttek, hogy a vasárnap reggelt a helyi múzeumban töltik a résztvevőkkel, kaptak egy kis emléktárgyat, egy öntapadó fa érmét, amelyen a részt vevő országok zászlóit tekinthettek meg. Az előadást a litván csapat tánca és éneke, valamint a görög csoport zajos tánca színesítette.

Két beszéd is volt, elsõ alkalommal Timea Aszalos, a koordináló egyesület elnöke örömmel fejezte ki a tényt, hogy 30 teljesen ismeretlen ember egy héten belül láthatóan nagy családá vált. Ezt követte Szekelyhid  polgármestere, aki rámutatott, hogy az Erhangja Egyesület kivételes nemzetközi munkát végez az ifjúságpolitika területén, figyelembe véve a kistérségi társulásokat.

A bemutató után a projekt részvételi oklevelek atadasaval és a jövő tervezésével fejeződött be.